Čmeláci - podzemní čmelín z dřevocementu

Z přírodního materiálu Vyrobeno v EU Pro přírodní zahradu Pomoc zvířatům kolem nás

Úl pro čmeláky k umístění do zahrad, parků a na další veřejná místa.

3 199 Kč včetně DPH

Kód: 355/3

Hmotnost: 11,50 kg

Dostupnost: Skladem

Doprava zdarma
  • Čmelín je vyroben z dřevocementu, a je proto vhodný i pro umístění do země
  • Vydrží desítky let
  • Na dně čmelínu je instalovaná nerezová mřížka jako ochrana proti hlodavcům
  • Vstupní chodba je konstruována tak, aby dešťová voda nepronikala do čmelínu
  • Součástí výrobku jsou podrobnější instrukce o instalaci i doporučení
Čištění: pokud byl úl pro čmeláky osídlen, je po sezoně vždy nutné vrstvu hlíny nad víkem čmelínu opatrně odhrnout, čmelín otevřít, odstranit použitý teplodržný materiál, čmelín vyčistit a vložit novou náplň (zakoupíte v našem obchodě).
Čmelín se zahrabe do země (viz fotografie). Můžeme počkat na to, že si jej na jaře sama čmeláčí královna najde, ale i zde se můžeme pokusit o instalaci odchycené královny, byť je to trochu komplikovanější než u nadzemních čmelínů (více v přiloženém návodu k výrobku).

Čmelín je vyroben ze speciálního, léty prověřeného materiálu. Směs dřevěných pilin, cementu a dalších příměsí je velmi pevná, zajišťuje extrémní životnost budky (cca 25 let), ale i velmi dobrou tepelnou izolaci. Materiál je paropropustný a dobře kompenzuje prudké změny teplot. Proto nedochází ke kondenzaci vlhkosti uvnitř hnízdní dutiny jako u standardních dřevěných budek.

Doporučené umístění: Čmeláci potřebují naši pomoc nejen na zahradách, kde můžeme používat čmelíny k umístěni na zem nebo na zeď, ale i na veřejných prostranstvích, kde by nadzemní čmelíny byly velmi pravděpodobně ukradeny, nebo čmeláci uvnitř rušeni zvědavci.
Samozřejmě je možné jej umístit i na zem a zasypat hromádkou hlíny. Výhodou podzemního čmelínu je to, že jej můžeme umístit i na slunnou lokalitu, protože se nepřehřívá.

Všechny potřebné informace o chovu čmeláků najdete na webu Čmeláci.cz.


Instrukce k výrobku naleznete v sekci Dokumenty.


Specifikace:

  • Použitý materiál: dřevocement Schwegler, dřevěný vnitřní box přizpůsobený dlouhodobému použití v zemi, teplodržná náplň (kapok a dřevěná vlna)
  • Barva: olivově zelená, žlutá
  • Rozměry: výška 22 x 41 x 36 cm
  • Váha: 11,5 kg

Schwegler

Německá firma Schwegler byla založena již před 60 lety. Dnes má několik desítek zaměstnanců. Ve spolupráci s vědci a ochranářskými organizacemi se věnuje vývoji a výrobě výrobků sloužící k ochraně ptáků, netopýrů, hmyzu, drobným savců… Jejich patentovaná směs dřevěných pilin, cementu a dalších přírodních pojiv umožňuje výrobu unikátních výrobků s vynikajícími užitnými vlastnostmi. Poctivá práce zaměstnanců Schwegler a nadšení proto, co dělají, způsobilo, že dnes lze bez rozpaků označit portfolio jejich výrobků jako to nejlepší pro zvířata kolem nás. To ostatně potvrzují i doporučení mnoha odborných ornitologických organizací z celé Evropy. Po celé Evropě můžeme dnes najít miliony budek Schwegler.

Soubory

Vaše dotazy

Zpráva

Související výrobky