Jak založit louku i na malém pozemku

4. díl seriálu o přírodních zahradách

10 757

Kousek louky může mít doma každý, kdo vlastní byť jen malý pozemek. Moc pěkné jsou různé pásy lučních květin, třeba jako oddělovací prvek, nebo jako okrasné lemování, louka dodá vaší zahradě trochu divokosti.

Při plánování zeleně, ať už na zahrádce nebo v parku ve městě, se čím dál tím častěji myslí i na hmyz. Hmyzí hotely jsou oblíbené doplňky zahrad, parků, lesoparků, lidé si je pořizují na zahrádky i na balkony. Aby tento hmyz měl nejen kde bydlet, ale také co jíst, není od věci spolu z hmyzím hotelem nabídnout opylovačům i pestrou louku plnou květin.

Jak založit louku?

Rozkvetlá louka
Zdroj obrázku plantanaturalis.com

Louka je naštěstí biotop, který není moc náročný na stanoviště. Stačí jí půda chudá na živiny, luční květiny preferují slunné stanoviště, ale záleží i na skladbě osiva.
Semínka lučních květin se nedají zasít přímo na trávník, trávník by rostlinky zadusil. Jedna z možností je, že odstraníte pár drnů trávníku a na vzniklé místo si dosadíte luční květy. Ty ale pak nesmíte zkracovat spolu s trávníkem. Může se stát, že se květiny postupně rozšíří, ale není to stoprocentní.

Pokud se chystáte založit větší louku a ne jen ostrůvky, budete na to potřebovat čistou půdu, kde ideálně nic neroste.

Zakoupené luční osivo je dobré pro výsev smíchat s jemným pískem. Lépe se vám pak bude směs semínek na plochu dávkovat. 10 g semínek vám stačí na cca 5 metrů čtverečních. Po vysetí je třeba hráběmi semínka mírně zapravit do země, ale stačí opravdu zlehka jen tak 0,5 cm pod povrch, poté uválcovat nebo ušlapat. Založenou louku můžete napoprvé zalít.
Pokud vyséváte louku brzy na jaře nebo pozdě na podzim, stačí jí tahle první zálivka. Jestli ale zakládáte louku v teplejším období, bude potřeba ji během klíčení zalévat pravidelně, než se jednotlivé rostlinky ujmou. Některým druhům květin vadí, když jejich semínka při klíčení vyschnou.

Luční směsi

Odborníkem na luční směsi je v Česku firma Planta Naturalis. V nabídce mají jak letničkové, tak vytrvalé louky. Pestrá směs semínek vám zaručí pestrobarevnou pastvu pro oči i pro hmyzí obyvatele zahrady. Každá směs má uvedené složení, ale výsledný vzhled louky záleží i na podmínkách, ve kterých budou semínka klíčit.

Letničkové louky kvetou už první rok, jiné louky ale první rok teprve zakořeňují a objevují se spíše plevele. Plevel (tady rostliny, které na své louce nechcete) je potřeba odstranit, aby vám luční květiny neutlačoval. Některé louky dosáhnou plného rozkvětu až třetím rokem, je to tedy projekt na delší dobu.

Sečení louky

Louku je potřeba sekat, ale stačí jen párkrát do roka. Louka se seče z toho důvodu, že některé rostlinky by svojí rychlostí a rozpínavostí vytlačily jiné. Tím, že louku posečete, umožníte vyrůst i pomalejším květinám. Frekvence sečení ovlivní druhovou rozmanitost.

Kosi na sečení
Zdroj obrázku lhmp.cz

První rok se doporučuje sečení při výšce porostu 20 cm (až 4 krát ročně a jde především o eliminaci plevele). Druhý rok sečeme 2-3 krát ročně a porost se postupně zahušťuje, sečení může být už na výšku jen 5 cm. Třetí rok by měla být louka už v plné kráse, sečeme 1-3 krát ročně. Pokud bychom nechali louku ladem, začal by na místě pomalu vznikat les, což nechceme.

 

Sečení je tedy jedna z mála činností na zahradě, kdy přírodě jednoznačně prospíváme, i když ji omezujeme.

Jestli máte svoji louku především jako potravu pro hmyz, doporučujeme rozdělit ji na několik částí, které budete sekat postupně  – takzvaná mozaikovitá seč. Jen tak vaši opylovači nepřijdou o všechny květy naráz. Brzy zjistíte, že každá část louky se pak vyvíjí trochu jinak. V tom je také kouzlo přírody, že stačí trochu změnit postup a dostanete odlišný výsledek. Způsob hospodaření na louce významně ovlivňuje její druhové složení, takže i když máte stejnou luční směs, může mít louka pokaždé jinou podobu.

Zatímco krátký trávník je náročný na závlahu a citlivý na sucho, louce naopak sucho nevadí. Louka nepotřebuje hnojit a nevyžaduje žádné chemické postřiky. Pestré společenství květin je stabilnější než trávníková monokultura, je ale jasné, že vysoká louka se nehodí na každé místo, protože pokud chceme někde procházet, sedět, nebo sportovat, je lepší kratší trávník. Kousek louky můžete na svém pozemku zkombinovat s takzvaným jedlým trávníkem, protože ten nabízí potřebný prostor pro skotačení, protože je nízký, přesto je díky svému pestřejšímu složení odolnější proti suchu. Navíc v jedlém trávníku některé rostliny kvetou, takže jde o další potravu pro včelky, motýly a jiný hmyz.

Předchozí díl seriálu o mulčování si můžete přečíst zde.

 

Užitečné zdroje informací:

Web výrobce lučních směsí plantanaturalis.com

Web nejen o kosení kosimesnadno.cz

Kniha Kompletní návod k vytvoření Ekozahrady a rodového statku

Mohlo by vás také zajímat

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.