Trávník k lenošení i ke konzumaci

6. díl seriálu o přírodních zahradách

2 212

Trávník je věc, která má na zahradě své opodstatnění, i když v přírodních zahradách působí možná trochu nepatřičně. Dříve byl anglický trávník známkou luxusu, protože jen bohatý člověk si mohl dovolit nechat velkou plochu ladem a pěstovat na ní něco tak zbytečného, jako je nakrátko zastřižená tráva. Dnes si lidé udržují zatravněnou plochu jako místo, kde se dá pohodlně lenošit, sportovat nebo se prostě volně pohybovat. Každý majitel klasického anglického trávníku ale ví, kolik to všechno stojí úsilí. Zalévání, hnojení, postřiky proti plevelům, pravidelné víkendové ježdění se zahradní sekačkou. Na to musíte mít buď služebnictvo, jak to mívala aristokracie, nebo vás čekají dlouhé hodiny dřiny.

Naštěstí existuje i jiný přístup. Když totiž trochu slevíte ze svých požadavků, můžete mít trávník k lenošení jen s minimem úsilí. Stačí svůj anglicky trávník vyměnit za jedlý trávník. Nebojte se, nikdo vás nebude nutit nic konzumovat, jedlý se mu říká, protože může obsahovat různé nakrátko střižené bylinky. Jejich konzumace je ale čistě dobrovolná.

Proč zvolit místo klasického trávníku raději jedlý trávník?

  • jedlý trávník nepotřebuje tolik péče, nemusíte stále pobíhat a vydloubávat nechtěné rostliny, nemusíte trávník polívat chemií proti “plevelům“ a úzkostně ho opečovávat
  • jedlý trávník je odolnější proti suchu, jednotlivé rostlinky nemají tak velkou potřebu zálivky, takže více vydrží, ty choulostivé odumřou, na jejich místo nastoupí odolnější
  • v rozmanitém porostu vám může i něco vykvést a přilákáte spoustu opylujícího hmyzu
  • pokud máte rádi bylinky, můžete části jedlého trávníku konzumovat, trhat si lístky nebo květy bylin na čaj nebo do salátu, jezte samozřejmě jen to, co dobře znáte
  • jedlý trávník vytváří příznivější prostředí pro volně žijící živočichy

Jak přeměnit obyčejný trávník na jedlý?

Tady záleží na tom, z čeho budete vycházet. Na holou půdu můžete zasít třeba nižší luční směs vhodnou k sešlapu, která zvládne i častější kosení. Pokud už trávník máte, stačí ho trochu zanedbávat (nehnojit a méně sekat) a většinou se na jedlý přemění sám. Postupně se v něm začnou objevovat drobné nízké trvalky. Některé bylinky, které běžně vídáte na louce, můžete mít i ve svém jedlém trávníků, jen budou hustější a zakrslejší, což je dáno pravidelným sekáním. Je to třeba řebříček, popenec nebo mateřídouška.

Pokud byste chtěli svůj současný trávník dosít, traviny semínka většinou zadusí, proto je vhodnější část trávníku odstranit a na místo vysít luční směs.

Jak pečovat o jedlý trávník?

Jedlý trávník je druhově rozmanité společenství a je vždycky napínavé sledovat, co za rostliny se v něm objeví. Sekat nemusíte tak často, uvidíte, jak se vám bude nový živý koberec líbit, sekání na výšku 5 cm bude stačit, ale můžete ho nechat i vyšší.

Opylovač trávníku
Zdroj obrázku wildflowerlawnsandmeadows.com

Když chcete nakrmit nějaké sběrače pylu, můžete část trávníku nechat vykvést. Květy jsou dobré i pro samotný trávník, protože semínka zajistí na příští rok hustější porost. V létě se doporučuje nechat jedlý trávník trochu vyšší, aby si rostliny zastínily povrch půdy a přežily letní sucha. Každý květ okamžitě přiláká hmyz, který sbírá nektar a pyl, takže z vašeho trávníku se může stát krásný barevný porost plný života.

 

 

Co vám může vyrůst v jedlém trávníku?

Nějaké rostliny už jsme uváděli, ale ještě to pěkně shrneme:

řebříček obecný, sedmikráska chudobka, pampeliška lékařská, pampeliška srstnatá, jitrocel, jetel plazivý, jetel luční, mateřídouška, kontryhel, rmenec sličný, čekanka obecná, krvavec menší, violka vonná, prvosenka jarní, štírovník růžkatý, černohlávek obecný, prvosenka jarní, rozrazil rozekvítek, hrachor luční

Kvetoucí trávník
Zdroj obrázku wildflowerlawnsandmeadows.com

Na vašem trávníků se může zalíbit i jiným druhům, v přírodě rostou květiny vždy tam, kde je to pro ně výhodné a kde mají nějakou funkci. Když dáte přírodě trochu volnosti, vytvoří vám takovou kombinaci rostlin, která bude pro dané místo ideální. Pokud vám na trávníku vyrostlo něco, co neznáte, můžete vyzkoušet aplikaci na mobilní telefony PlantNet (je ke stažení zdarma). K určení rostliny pak bude stačit fotografie listu nebo květu, aplikace totiž nejlépe určuje rostlinu jen podle jedné z částí (list, květ, plod, kůra, celkový vzhled). Vyberte tedy tu nejcharakterističtější část, nahrajte fotku a systém vám nabídne možnosti, co by to asi mohlo být.

Pro někoho je pohled na jedlý trávník noční můrou, ale pokud čtete tyhle řádky, pravděpodobně je vám bližší druhová rozmanitost. Oku ekozahrádkáře je vždy milejší pohled na pestrost a rozmanitý půdní porost, protože taková zahrada je trvale udržitelnější a také pro lidi i ostatní živočichy zdravější.

Předchozí díl seriálu o zakládání kompostu přímo na záhonku si můžete přečíst zde.

 

Zdroje dalších informací:

Kniha Kompletní návod k vytvoření Ekozahrady a rodového statku

Úvodní foto: freepik.com

Mohlo by vás také zajímat

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.