Krmíme ptáky na balkoně

Jak proměnit svůj balkon v malý ptačí ráj

13 898

I když žijete v bytě, nemusíte si nechat krmení ptáčků ujít. K umístění krmítka vám stačí malý balkon, pokud ani ten nemáte, dobře může posloužit i jen parapet. Stačí vybrat to správné krmítko pro dané podmínky a můžete začít sypat ptáčkům.

Krmení ptáků na balkoně je trochu specifičtější, než když máte vlastní zahradu. Na zahrádce se ptáci pohybují běžně, je to jejich přirozené prostředí. Balkon už tolik ne, zvlášť pokud máte všude kolem bytového domu jen pusto a prázdno a převládající materiál je dlažba, beton a asfalt.

Jak přilákat ptáky na svůj balkon?

Jestli slýcháte kolem svého bytu nějaké švitoření, chce to jen ptáky šikovně nasměrovat. K tomu můžete použít následující tipy.

Foto: pixabay.com

Pořiďte si na balkon co nejvíc rostlin. Některé rostliny mají semínka, která ptáci rovnou konzumují (slunečnice), jiné rostliny přitahují hmyz (housenky, brouky atp.), který pak na oplátku přiláká ptáky.

Keře a plazivé rostliny. Pokud je to možné, pořiďte si na balkon nějaký menší keř a třeba i popínavku (břečťan, zimolez…), takové rostliny ptáci milují. Zralé plody jim slouží jako potrava a listy poskytují dobrý úkryt.

Vodní prvek. Ptáci potřebují kromě jídla i pít a někteří se ve vodě pravidelně koupou. Miska s vodou nebo ptačí pítko může být to, co je přesvědčí, že se mají na vašem balkoně zastavit a porozhlédnout. Některá pítka jsou jako malá umělecká díla, na balkon může být praktičtější menší lehké pítko, které se připevní do rohu zábradlí.

Přidejte barvy. Barevné květy, třeba sytě žluté květy slunečnice, si ptáci spojují s jídlem, můžete jim tak dát šikovně najevo, že u vás najdou něco dobrého k snědku.

Pestrá nabídka potravy. Každý pták preferuje trochu jiné složení potravy, čím pestřejší bude nabízené krmení, tím více druhů budete u sebe na balkoně pozorovat. Můžete vyzkoušet i různé směsi a podle toho zjistit, co vaši ptáci preferují. Podobně to funguje i s typem krmítka. Někteří ptáci mají raději závěsná krmítka, na která se nožkami uchytí, jiní vyhledávají spíš vyvýšené krmící plochy.

O tom, který pták jaké krmivo rád zobe, si můžete přečíst v našem loňském blogovém příspěvku.

Jaké krmítko je vhodné na balkon?

Pokud chcete mít na svém balkoně ptačí krmítko, je potřeba zajistit dvě věci. Aby ptáci netrousili příliš zbytků kolem sebe – to především když máte pod sebou další balkon. A také aby krmítko omylem z balkonu nespadlo a nezranilo kolemjdoucího – pokud máte balkon nad chodníkem atp. Sami musíte uvážit, jestli něco takového hrozí.

Minimalizovat odpad kolem ptačího krmítka na balkoně můžete tak, že budete krmit jen loupaná semínka a jen taková, která mají ptáci rádi.

Krmítko na parapet nebo zábradlí

Krmítko na parapet
Foto: Zelená domácnost

Stojánek z masivního dřeva s kovovou miskou je vhodný k postavení na vnější parapet okna. Na zadní straně pítka/krmítka je sklolaminátová síťka, kterou jednoduše přivřete mezi okenní rám a okno a zajistíte tak výrobek před spadnutím při silném větru.

Na parapet nebo zábradlí můžete upevnit i jiná krmítka, chce to ale co nejpevnější uchycení, abyste neohrozili kolemjdoucí.

 

Krmítko na okno

Ptačí krmítko na okno
Foto: Schwegler

Krmítko určené na plochu okna má přísavky, kterými se připevní na čisté a odmaštěné sklo okna. Hodí se tedy nejen na balkon, ale i do bytu bez balkonu. Další výhodou je, že máte ptáčky přímo u okna, takže pozorování je ještě snadnější.

Na okno můžete pomocí přísavky upevnit i speciální hák, ten je konstruován tak, aby bylo možné krmítko upevnit v různé vzdálenosti od skla, maximálně cca 10 cm. Hák je vhodný pro zavěšení válcového krmítka na semínka, nebo na lojové koule.

 

 

 

Závěsné krmítko

Krmítko na kouleKdyž máte na balkoně nějakou konstrukci, na kterou můžete krmítko přivázat, můžete vybírat z velkého množství závěsných krmítek. Jestli u vás hodně fouká, vybírejte spíš kvalitní válcová krmítka nebo krmítka na lojové koule.

Ptáci lojové kouličky milují, tuk je pro ně zvlášť v zimě důležitým zdrojem energie.

Doporučujeme kupovat lojové koule bez sítěk, síťky jsou jen další zbytečný odpad, který může odvát vítr, a volně žijícím živočichům způsobují tyhle plastové síťky spoustu problémů.

 

Ochrana ptáků před nárazy do skel

Pokud vám na ptácích záleží a chcete je nalákat ke svému obydlí, zamyslete se také nad tím, zda je tam pro ně bezpečno. Ve skleněných plochách se zrcadlí okolí, což ptáky mate a může se stát, že za určitých podmínek vám budou ptáci do oken “bourat“. Optimálním řešením pro takový případ jsou samolepky určené přímo k zabezpečení oken a prosklených stěn. Nezapomeňte, že není důležitý tvar samolepky, ale hustota polepu.

Zahrádka v květináčích

Zahrada na balkoně, foto: freepik.com

Slunné lokality bývají v přírodě místem, kde si živočichové hledají potravu. Ptáky může na váš balkon přilákat život, který se tam objeví díky květinám. Když připravíte svůj balkon pro opylovače, ptáci se jistě brzy přidají.

V truhlíku můžete zasít vlčí mák, měsíček lékařský nebo jiné letničky. Ve větších nádobách můžete pěstovat i trvalky. Čím větší nádoby, tím lépe, rostliny díky hmotě půdy lépe vyrovnávají měnící se podmínky. Pro slunné balkony jsou lepší hliněné nádoby, aby se kořeny rostlin tak nezahřívaly. Když dáte na dno květináče vrstvu štěrku nebo oblázků, zabráníte tím podmáčení.
Balkonové květiny, které potěší nejen hmyzáky: agastache fenyklová, rmen barvířský, yzop lékařský, levandule lékařská, šanta kočičí, šalvěj lékařská, rozchodník nádherný, mateřídouška, ořechokřídlec, dobromysl obecná a jiné.

Udržujte balkon v čistotě

Jestli si ptáci vaše místo oblíbí, bude na něm brzy docela frmol. Kromě různých zbytků semínek bude potřeba odklízet i ptačí trus, který za sebou strávníci zanechávají. Návod na čištění ptačího krmítka už jsme sepisovali v článku Péče o ptačí krmítko. V případě krmení na balkoně je potřeba sem tam očistit i samotný balkon, aby se zabránilo šíření různých ptačích nemocí. Stačí odstranit všechny zbytky jídla a trus a povrch otřít desinfekčním prostředkem.

Sypání ptáčkům má ještě jedno úskalí, pravděpodobně u vás vznikne závislost na pozorování ptáků na krmítku. Jedním krmítkem to nejspíš neskončí a postupně budete rozeznávat další a další druhy ptactva, zkoumat, čím se nejčastěji živí, na televizi se bude prášit, vy budete mít totiž zajímavější program. Pokud by se u vás podobné příznaky objevily, neděste se, protože pozorování opeřenců přináší jen samé dobré věci. Snižuje hladinu stresu a navozuje dobrou náladu, což se o sledování televize vždy říct nedá.

Pro fanoušky ptactva máme ještě jeden tip, a to na událost, které se říká Ptačí hodinka. Jde o každoroční monitoring ptáků na krmítku. Příští ptačí hodinka se koná 8.-10. ledna 2021, vy zaznamenáváte pohyb na své krmné stanici, Česká společnost ornitologická pak dělá statistiky, jak jsou na tom ptáci u nás, kterých ubývá a kterých třeba přibývá. Statistika je to samozřejmě přibližná, ale i tak je dost zajímavé zpětně zkoumat, kterých ptáků je u nás nejvíce a kteří jsou naopak velmi vzácní a málokdy k vidění. Mimo jiné navíc zjistíte, že ta vaše krmící záliba není tak ojedinělá a že lidí, kterým na přírodě kolem nás záleží, je více, než jste si třeba mysleli.

 

Další zdroje informací můžete načerpat v knihách:

Krmíme ptáky – ale správně

Krmíme ptáky v zahradě po celý rok a přírodně

Úvodní foto: freepik.com

Mohlo by vás také zajímat

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.