Jak ochránit mláďata ptáků před predátory výběrem správné budky

2 230

V přírodě i ve městech je dnes enormní nedostatek hnízdních dutin. Proto je každá nová vyvěšená ptačí budka u vás na zahradě nesmírně cenná a potřebná. Je při tom ovšem potřeba myslet nejen na hnízdní prostor, ale i na bezpečnost ptáčat a hnízdícího páru. Naštěstí existují budky, které toto bezpečí poskytují.

Řez budkou
Řez ptačí budkou Schwegler 2GR

Německá firma Schwegler vyrábí dřevocementové budky, které doporučují všechny ornitologické společnosti v Evropě a které svým tvarem chrání hnízdo před atakem predátorů. Další nezbytnou vlastností je funkčnost, tedy aby byli ptáci v teple a suchu, budka se dala lehce připevnit na strom a dobře čistit, a extrémní životnost v horizontu několika desetiletí.

Vzhled následuje až po funkci, budka do přírody dobře zapadne, tvar budky napodobuje dutinu stromu a dřevocement má výborné izolační vlastnosti, stejně tak je i paropropustný.

Ptačí budka 2GR s oválným otvorem

Budka 2GRBudka 2GR s ochranou před predátory má vyklenutý čelní panel, který zabraňuje kočce nebo kuně dosáhnout na hnízdo. Oválný vletový otvor pouští do budky více světla, což vede k tomu, že ptáci nestaví hnízdo příliš vysoké. I to chrání ptáčata před predátory. Čelní panel lze lehce odejmout, což oceníte při podzimním čistění budky.

Ke stromu nebo na zeď přiděláte budku pomocí drátěného závěsu nebo hřebíku ze slitiny hliníku, který neškodí stromu. Oboje je součástí budky.

Materiál budky znemožňuje rozbití budky strakapoudy.

 

 

Pro koho je určená budka 2GR s oválným otvorem?

V budce mohou hnízdit všechny druhy sýkor, rehek zahradní, brhlík lesní, lejsek bělokrký, krutihlav obecný, vrabci a navíc zde mohou přebývat i netopýři, kteří mají u stropu budky speciální prostor pro uchycení.

Ptačí budka 2M s vletovým otvorem 26 mm nebo 32 mm

Tato budka řeší ochranu před predátory šikmou střechou, která znemožňuje predátorům čekat na střeše budky na přílet nebo výlet krmícího rodiče nebo si sáhnout do hnízda pro ptáče. Budku můžete navíc zavěsit volně do prostoru třeba na větev stromu dál od kmene. Kočka nebo kuna se pak nemůže o kmen stromu ani opřít.

Pro koho jsou určeny budky 2M?

Vletový otvor 26 mmBudka se šikmou střechou využívají menší druhy sýkorek, hlavně tolik oblíbené modřinky.
Pokud zvolíte variantu s otvorem 32 mm, mohou vám v budce zahnízdit kromě všech druhů sýkorek také rehek domácí, brhlík lesní nebo vrabci.

Sýkorky krmí své mladé hmyzem, za celou hnízdní sezónu vám nasbírají kolem stromů velké množství hmyzu (dospělý hmyz i jeho larvy), který by jinak mohl stromy poškodit. Proto takové budky ocení nejen milovníci ptáků, ale i zahrádkáři.

I přední panely budek 2M jsou odnímatelné a budka je vyrobena ze stejného materiálu jako budky 2GR se všemi výhodami, které to přináší.

 

Proč nabízet ptákům prostor ke hnízdění?

Kočka na ptačí budce
Foto: pixabay.com

Sýkorky a další menší ptáci hnízdí přirozeně v dutinách stromů, takových dutin už ale dnes moc nenajdou, takže volí různé skuliny a škvíry. Těch je omezené množství, proto často zahnízdí na ne úplně bezpečném místě. Naše sídla jsou plná predátorů, volně žijících koček nebo třeba i strak, které se lidskému životu dokázaly výjimečně dobře přizpůsobit.

Pokud chceme nabídnout ptákům na zahradě budku pro hnízdění, platí pravidlo: neulehčovat to predátorům. Odstrašujícím příkladem jsou budky s bidýlkem, které stále řada obchodů nabízí. Bidýlko ale ptáci nepotřebují, naopak pomáhá predátorům dostat se snadněji k mláďatům (jak si můžete potvrdit na fotce vlevo).

A druhé pravidlo je: trochu to těm predátorům ztížit. Někteří ptáci hnízdí i třikrát do roka a to už je hodně starání a shánění potravy. Pojďme jim to ulehčit třeba tím, že jim nabídneme správné budky, ve kterých bude celá ptačí rodina v bezpečí.

 

Úvodní ilustrace: Schwegler

Mohlo by vás také zajímat

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.