Přírodní kosmetika ze Zelené domácnosti

935

Jsem vášnivá čtenářka. A asi nejvíce mám načteno složení potravin a složení kosmetických přípravků. Pokud byste mě někdy potkali v obchodě, pravděpodobně na mě narazíte, jak u regálu luštím drobné písmo na obalu výrobku, chvíli přemítám, pak vyhodnocuju, jestli je to ještě v normě, nebo už si připadám jak na hodině chemie.

Kosmetika obsahuje spoustu různých látek, kterým by se člověk za normálních okolností vyhnul obloukem, ale protože mají jednotlivé složky často komplikované anglické nebo latinské názvy, pro běžného spotřebitele je to trochu španělská vesnice. Předpokládám, že hodně z vás už čte alespoň zběžně složení potravin. Ale kosmetika? To je trochu větší oříšek, ingrediencí je násobně víc než u zboží ke konzumaci a názvy mnoho nenapoví.

Jak nenaletět při nákupu přírodní kosmetiky?

1. Neřiďte se jen podle reklamy

Pár přírodních ingrediencí neznamená, že jde o 100% přírodní kosmetiku, i když je tak výrobek v reklamě prezentován. Termín “přírodní kosmetika“ je tak oblíbený, že kdejaká značka má už alespoň jednu řadu, která se tváří, že je v ní obsažena příroda sama. Přitom jde jen o to svézt se na vlně popularity. Jde o takzvaný greenwashing. Firmy totiž zjistily, že se zákazníci zajímají o udržitelnost, na základě toho zavádějí různé eko-friendly výstřelky, i když se filosofie celé výroby téměř nemění.

2. Zajímejte se o složení

Opravdová přírodní kosmetika by neměla obsahovat parabeny, silikony, minerální oleje, umělá aromata a barviva…takto bych mohla pokračovat ještě dlouho, protože těch umělých složek, kterým by se člověk rád vyhnul, je velké množství.

Stručný přehled největších syntetických strašáků:

petrolatum/vazelína/minerální olej – jde o ropné deriváty, které nepřinášejí naší pleti nic navíc, vytváří na kůži vodotěsnou vrstvu, brání dýchání pokožky a  jsou špatně biologicky odbouratelné
parabeny – umělé konzervanty, pronikají pokožkou do těla
silikony – mají za úkol uhladit povrch (vlasu, pleti), žádná přidaná hodnota, jsou velmi špatně biologicky odbouratelné
SLS/SLES – umělé sulfáty, které se používají jako mycí složka kosmetiky (šampóny, mýdla atp.), hodně pění, vysušují pokožku a odmašťují, mohou dráždit citlivou pokožku
PEG/PPG – umělé emulgátory, jde o látky, které spojují vodní a olejovou fázi
umělá barviva – kosmetické přípravky mohou mít roztodivné barvy a odstíny, ale jde o další chemii, která je tu navíc jen pro to, aby ošálila naše oko

Pro více informací si můžete jednotlivé látky vyhledat na internetu. Složek kosmetiky, které jsou nějakým způsobem kontroverzní, je celá řada. Naštěstí je každá nahraditelná přírodní variantou, takže si stačí vybrat značku, která je opravdu přírodní, transparentní a uvádí původ všech svých složek u jednotlivých přípravků. Ty mohou být dokonce z ekologického zemědělství.

Určitě je vhodné kupovat takové značky, které jsou zaměřené čistě jen na eko a přírodní kosmetiku. U nich si můžete na internetu vyhledat složení a pokud to projde sítem, jdete pak už najisto.

3. Hledejte certifikáty

Certifikáty najdete na obalu výrobku, pokud víte, co znamenají, budete se v kosmetice lépe orientovat. Certifikátů je více, běžně se vyskytují v kombinaci, uvádím jen ty nejčastější.

ECOCERT – certifikace výrobků obsahujících suroviny z kontrolovaného ekologického zemědělství

CPK – česká ekocertifikační značka, používání výhradně přírodních surovin, jejichž sběr probíhá šetrným způsobem

CPK bio – přísnější odnož certifikátu CPK, povinný obsah bio surovin nad 20 % z celkového složení

COSMOS NATURAL – produkt nesmí obsahovat chemické látky jako ropné deriváty, geneticky modifikované suroviny, parabeny ani ftaláty

Vegan – nesmí obsahovat žádné živočišné složky a zakázáno je také testování na zvířatech ve všech fázích výroby produktu, neříká ale nic o původu složek (zda jsou přírodní nebo syntetické)

Leaping bunny – výrobek ani jeho jednotlivé ingredience nebyly testovány na zvířatech, některé firmy mají své vlastní certifikáty, jen tento mezinárodní má ale nezávislé kontrolní orgány, které mohou certifikát kdykoliv odebrat

4. Sledujte příběh značky

Kromě složení výrobků není od věci si trochu proklepnout i celou značku, kde a jakým způsobem kosmetiku vyrábí, jaká je filosofie firmy, tedy co vy svým nákupem vlastně podporujete. To už budete opravdu vědomý spotřebitel.

Jakou kosmetiku najdete v Zelené domácnosti?

Jestli jste se zatím orientovali spíš na výrobky pro volně žijící živočichy, možná vám oddělení s pečující kosmetikou uniklo. V nabídce Zelené domácnosti najdete značky Desert Essence, Neobio, Ecodenta, Jack N´ Jill, Eco Cosmetics, Herbadent, FeelEco, Friendly Soap, Dr. Konopkas a jiné.

Péče o zuby

Zde seženete zubní pasty bez parabenů, SLS, EDTA, PEG látek, silikonů a konzervantů. Máte na výběr i pasty bez fluoridu. Fluorid je hodně diskutovaná složka, spousta zubařů trvá na tom, že fluorid posiluje zubní sklovinu, oproti tomu hodně lidí zabývajících se celostní medicínou fluoridové pasty zakazuje. Přírodní zubní pasty existují s fluorem i bez, takže je na vás, ke kterému směru se přikloníte. Pasty obsahují celou řadu rostlinných olejů a výtažků z bylin, což je příjemná změna oproti unifikované mentolové chuti běžných zubních past. K přírodní zubní pastě pořídíte i ústní vodu a navíc třeba zubní kartáček 100% z bambusu. Když doslouží, dáte ho na kompost.

Přírodní kosmetika zuby

Péče o vlasy

Stav naší pokožky úzce souvisí s tím, co jíme, a také s tím, v jakém prostředí se vyskytujeme. Většina z nás to asi už poznala na svých vlasech. Asi není náhoda, že máme v drogerii regály plné šamponů proti lupům. Lupy a podrážděná pokožka hlavy jsou nejčastější problémy. Může pomoci změna jídelníčku (ze zkušenosti omezení cukrů v potravě) a často i změna šamponu na typ s co nejjemnější mycí složkou a s minimem parfemace. Odstín vlasů můžete dočasně změnit pomocí henny. Fanoušky minimalismu potěší tuhé šampony Friendly Soap balené pouze v papírové krabičce.

Péče o vlasy

Přípravky k péči o pleť

Jste to, co jíte, takže znovu platí, že to, co se vám objevuje na obličeji a jaký je stav pleti, souvisí především s vaším trávicím ústrojím. Určitou roli hraje samozřejmě i genetika a životní styl. Pěstící prostředky jsou už pak jen třešničkou na dortu. Je dobré volit takovou péči, která umožní kůži dýchat (nevytvoří neprůstupný film) a obsahuje látky, které pleti navíc prospívají. V nabídce přírodní kosmetiky najdete mycí gely a mýdla na čištění obličeje, pleťové i oční krémy a balzámy na rty.

Jestli trpíte různými alergiemi, doporučuje se nanést vybraný krém na vnitřní část zápěstí a počkat ideálně 24 hodin (kvůli případné alergické reakci). Když proběhne všechno v pořádku, můžete začít krém používat.

Péče o pleť

Tělová péče

U těla to je podobné jako s obličejem, kůže potřebuje dýchat, po koupeli je dobré ji trochu hydratovat. Ožehavým tématem jsou soli hliníku v antiperspirantech. Aby se jednoznačně prokázala škodlivost sloučenin hliníku v antiperspirantech, musely by se provést další studie. Faktem ale je, že hliník a další sloučeniny brání tělu v přirozeném pocení, z čehož plyne debata, zda hliník v kosmetice vůbec používat. Já osobně to řeším tak, že když si nejsem nezávadností nějaké složky jistá, tak ji raději vynechám. Přírodní péče o tělo zahrnuje úplně vše od mýdel, přes sprchové gely, tělové mléka až po opalovací krémy.

Péče o tělo

Já jsem tak dlouho zkoumala složení kosmetiky, až jsem si začala vyrábět domácí mastičky. Pokud bych měla ale vyrábět veškerou pečující kosmetiku, kterou doma používám, nedělala bych asi nic jiného, než celé dny míchala v rendlíku lektvary. Nabídka přírodní kosmetiky už je ale široká, tak si můžeme i my, co pro sebe chceme něco “jiného“, vybrat přípravky s čistým svědomím a bez kompromisu.

 

Další zdroje informací:

Pokud byste se chtěli trochu více ponořit do zkoumání jednotlivých složek kosmetiky, může se vám hodit stránka Rozbory chemika Aliho nebo web o jednotlivých složkách.

 

Mohlo by vás také zajímat

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.