Rok v zahradě: květen

5. díl seriálu o tom, co se děje na zahradě v průběhu celého roku

1 374

Květen bývá nejzelenějším měsícem v roce, všechno krásně roste a pučí a ještě to nestačila usušit letní vedra. Práce na zahrádce přibývají a na svět přichází čím dál tím víc mláďat. A co můžete pozorovat na zahradě a v přírodě v květnu?

Hlavní sezóna ježčích námluv

Ježci už se stihli po zimě vykrmit, možná jste k tomu přispěli i vy, jestli jste jim nabízeli na své zahradě něco k snědku. Ježčí námluvy začínají někdy už v dubnu a probíhají až do srpna, hlavní sezóna shánění partnerů je v květnu a červnu. Námluvy ježků bývají dost hlučné. Sameček kolem samičky krouží a při tom hodně funí a supí.

Samotný proces páření je dost choulostivá operace, samička musí dát bodliny co nejvíce naležato, aby se sameček při páření nezranil. Když se samec se samičkou spáří, jdou si každý po svém. Většinou si hledají další protějšek, protože jedna chvilka vášně nezaručuje, že došlo k úspěšnému početí. Ze sledování v terénu vyplývá, že jak sameček, tak i samička partnery střídají. U samičky do té doby, dokud nezabřezne.

Všude je spousta ptačích mláďat

Ptáče krmeníNěkterá jsou ještě v hnízdě, jiná už poblíž hnízda a nechají se ještě rodiči nějakou dobu krmit. Pro ptáčata jsou největším nebezpečím různí predátoři, mimo jiné i kočky. Pokud ptáče vyletí z hnízda a ještě je rodiči dokrmováno, je hodně zranitelné. Jestli ale není zraněné, nemocné nebo oslabené, je to tak v pořádku a brzy se naučí pořádně létat a bude ve větším bezpečí.

Když najdete ptáče vypadlé z hnízda, ničím ho nekrmte ani mu v žádném případě nedávejte vodu, mohli byste jej zadusit. Jen ptáci, co sami jedí, tak přijímají i vodu, malá ptáčata vodu nepijí.

Pomoc potřebuje takové mládě, které je ještě příliš malé na to, aby bylo mimo hnízdo. To poznáme tak, že je ještě holé nebo jen částečně opeřené, nedokáže stát ještě zcela na nohou, nedokáže se udržet na prstu či na větvičce. Pokud takové mládě najdeme mimo hnízdo, je na místě kontaktovat záchrannou stanici a domluvit se na dalším postupu.

Nevíte si rady? Koukněte se na diagram od Lesy hl. m. Prahy. Aby ptáče neskončilo v záchranné stanici zbytečně.

Čmeláci a včelky samotářky

Některé druhy čmeláků se teprve probouzejí ze zimního spánku a hledají si vhodné místo pro hnízdo, jiné čmeláčí matky, které už se probudily dříve, stihly odchovat první dělnice. Na loukách začínají vykvétat první květy, které lákají nejen čmeláky, ale třeba i včelky samotářky, které mají napilno, protože začínají plnit svoje plodové komůrky.

Slunečnice pro ptáky i pro hmyz

Hmyz na slunečnici
Zdroj fotografie: pixabay.com

Co je ještě lepší, než krmit ptáčky? Krmit je něčím, co jsme jim vlastními silami vypěstovali.

Pěstování slunečnic není vůbec náročné, můžete do toho zapojit i děti. Stačí si vysít semínka a předpěstovat sazeničky, to je metoda, která zvýší pravděpodobnost zdárného růstu. Pokud sejete semínka rovnou do záhonku, nejspíš si na nich smlsnou plži dříve, než stihnou rostlinky pořádně vyrůst. Sazenice dáváme na slunné místo do propustné výživné zeminy. Dál už potřebují jen pravidelně zalévat a později možná podepřít. Slunečnice jsou nejen krásné, ale přitahují všechny možné opylovače. Na podzim je můžete nechat ptákům ke zkrmení přímo na záhonku. Pokud chcete květy a semínka uschovat na zimu, musíte je předem dobře usušit, aby vám nezplesnivěly.

Vysazování až po zmrzlých

Ledoví muži, to jsou Pankrác, Servác a Bonifác, v kalendáři je najdeme v polovině května a oznamují, že do té doby není radno se pouštět do vysazování na mráz citlivých rostlin. Takzvaně po zmrzlých se ale konečně můžete pustit do další fáze zahradních prací a vložit do půdy sazeničky, které jste si do té doby hýčkali za oknem. Nemusí to tak být samozřejmě každý rok, ale třeba letos je nástup jara neobvykle chladný a výkyvy počasí jsou velké, takže se vyplatí počkat.

Před Servácem není léta, po Serváci s mrazy veta.

Mateřské kolonie netopýrů

Kolonie netopýra velkého.
Kolonie netopýra velkého, zdroj: facebook Náš soused netopýr

V květnu začínají březí samičky netopýrů vytvářet takzvané mateřské kolonie, hledají vhodná místa, kde se shromáždí a budou pečovat o svá mláďata.

Letní tedy mateřské kolonie jsou tvořeny desítkami až stovkami samic, pro pobyt využívají půdy v budovách, dutiny ve stromech atp. Taková místa jsou pro ně velmi důležitá, netopýři se na ně každý rok vracejí.

Pokud se chystáte rekonstruovat střechu, kde na půdě pravidelně přebývá kolonie netopýrů, pamatujte na to, abyste jim nechali i po stavebních úpravách vhodný vletový otvor.

Samečci žijí v tento čas zvlášť v menších skupinách.

Suchá zídka nejen pro ještěrky

Suchá zídka
Suchá zídka, zdroj fotografie: pixabay.com

To je zídka, kterou složíme pouze z kamení bez pojiva, takže mezi kameny vznikají různé škvíry a štěrbiny, ve kterých mohou najít úkryt ještěrky, užiteční hmyzáci a další obyvatelé zahrady. Plazi jako ještěrky nebo slepýši si budou užívat nahřátého kamene a akumulovaného tepla.

Dobře se pracuje s opukou nebo pískovcem, pokud chcete zídku osadit rostlinami, můžete spáry při stavbě vyplnit směsí substrátu a písku. Zídku byste měli založit na drenáži tedy na vrstvě udusaného štěrku nebo drceného kamene. Mezi kameny se bude dařit menším suchomilným rostlinám. Čím pravidelnější tvary kamene, tím se vám bude zeď lépe skládat. Suchá zídka je takový poměrně jednoduchý prvek, který může zdobit každou zahrádku.

 

Dubnový díl seriálu si můžete přečíst ZDE.

Moc pěkný návod na suchou zídku najdete na webu Přírodní zahrady

Úvodní foto: pixabay.com

Mohlo by vás také zajímat

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.