Slunéčka jako ochrana rostlin před mšicemi

6 940

Berušky jsou pěkné potvory, to ví každá mšice. Kromě mšic nahánějí hrůzu také červcům a třásněnkám, což jsou další hmyzáci, kteří poškozují rostliny,

Životní cyklus slunéčka

Životní cyklus slunéčka
Ilustrace: Vecteezy

Samičky slunéček nakladou na jaře drobná žlutooranžová vajíčka. Na tato vajíčka můžete narazit třeba na spodní straně listů, jsou vyskládaná pěkně vedle sebe a během 4 až 10 dní se z nich vylíhnou larvy.

Když se řekne larva, člověku se vybaví nějaké nemotorné stvoření, které se pomalu plazí po rostlině. Larva slunéčka je ale spíš takový terminátor hmyzí říše. Za den sní kolem 50 mšic, za celý svůj život jako larva i dospělec spořádá slunéčko dohromady až 4000 mšic. Larvy slunéčka vypadají jako malí krokodýlci, podle druhu se liší velikostí a zbarvením. Larva se několikrát svlékne, postupně se zvětšuje, nakonec se zakuklí a dospělá beruška je na světě.

Životní prostředí

V přírodní zahradě přebývají slunéčka v keřích, stromech nebo v trávě. V zimě hibernují v husté vegetaci, pod kůrou stromů, ve škvírách ve zdi nebo i v zahradním přístřešku, často přečkávají zimu pospolu v menších i větších koloniích.

Slunéčka na zahradě
Zdroj fotografie: pixabay.com

Slunéčka jsou aktivní od dubna do října. Pokud se vám na zimu dostanou do bytu, přemístěte je někam, kde bude chladno a sucho, aby mohly v klidu odpočívat a nebudily je zvýšené teploty v domě.

Slunéčka mají své přirozené predátory, ale není jich mnoho. Odrazují je svým vzhledem, při napadení navíc vylučují tekutinu, která obsahuje alkaloidy, takže jsou vlastně jedovaté. Na slunéčka si troufnou někteří ptáci, vážky, mravenci a parazitické vosičky.

Jak přilákat na svoji zahradu slunéčka?

Nabídněte jim úkryty

Beruška potřebuje ke svému životu úkryt, ve kterém nocuje, schovává se při nepříznivém počasí a ve kterém může zároveň třeba přezimovat. Takový domeček může být dřevěný s otvory, které vedou do dutiny naplněné například kousky staré kůry. Prostor musí být chráněný před deštěm, aby nenavlhnul a neplesnivěl.

Larva slunéčka
Larva slunéčka, zdroj fotografie: pixabay.com

Domek pro slunéčka umístěte nejlépe na jižní chráněnou stranu domu nebo kůlny, samozřejmě ideálně poblíž rostlin, které vám napadají mšice. Pokud je napadených rostlin více a domeček jen jeden, berušky si za další potravou doletí. Svá vajíčka dokonce často kladou právě na listy rostlin obsypaných mšicemi. Z vajíček se vylíhnou larvy a mšice mají po legraci.

Slunéčkům nemusíte hned kupovat domeček, úplně postačí, když bude na vaší zahradě místo, kam se budou moci ukrýt v noci, kdy nejsou aktivní. Odpočívat mohou pod kůrou stromů, v keřích, v naskládaném dříví, v husté vegetaci, v hromádce listí nebo v mulči, zalezou si ale téměř kamkoliv, kde bude trochu tepleji a kde budou chráněná před větrem a mrazem. Pokud byste si ale chtěli svoji zahrádku doplnit o nějaký příbytek pro užitečný hmyz, vybírat můžete zde.

Rostliny jako zdroj potravy

Slunéčko sedmitečné
Slunéčko sedmitečné, zdroj fotografie: pixabay.com

Kromě mšic se živí dospělá slunéčka také pylem rostlin. Některé květiny patří mezi jejich oblíbence, takže když vysadíte tyto druhy, berušky se budou k vám na zahradu přirozeně stahovat.

Je to třeba: řebříček tužebníkovitý, řebříček obecný, zběhovec plazivý, tařice skalní, kopr vonný, rmen barvířský, koriandr setý, mrkev obecná, fenykl obecný, mochna přímá, pampeliška lékařská, rozrazil klasnatý, andělika lékařská, měsíček lékařský, kmín kořenný, pažitka pobřežní, řimbaba obecná…

Jak si slunéčka na své zahradě udržet?

Především jim nesmíte škodit, tedy nesmíte používat zahradní chemii, jako jsou různé pesticidy. Pokud chcete mít na své zahradě užitečná slunéčka, musíte tolerovat určité množství jejich potravy, tedy mšic. Je to taková křehká rovnováha, vy důvěřujete hmyzákům, že se o mšice postarají, oni důvěřují vám, že u vás budou mít co jíst.

Asijská slunéčka

Slunéčko východní
Slunéčko východní, zdroj fotografie: pixabay.com

V Česku je nejběžnějším druhem slunéčko sedmitečné, existují ale i další druhy slunéček. Kromě těch našich původních u nás už běžně potkáme i slunéčko východní, které se do Evropy ale také Severní Ameriky rozšířilo z východní Asie. I asijská slunéčka jsou dobrými predátory mšic, takže nemá smysl s nimi nijak bojovat. Slunéčko východní má mnoho různých podob, jednotlivé druhy slunéček se od sebe liší i ve stadiu larvy, larvy různých druhů mají odlišné tvary a barvy.

Šest tipů pro spokojená slunéčka na vaší zahradě

  • vysaďte si na zahradě rostliny, které slunéčka přitahují
  • kvetoucí slunečnice jsou na zahradě jako majáky, které hlásí dostatek potravy, slunéčka preferují ploché mělké květy, na kterých se dobře přistává
  • nepoužívejte na zahradě insekticidy, zabíjí slunéčka i jejich potravu
  • vytvořte si pítko pro hmyz, stačí mělká miska s vodou (třeba podmiska pod květináč) a do ní vložit pár kamínků, které budou vykukovat nad hladinu
  • vytvořte přirozené úkryty pro berušky tím, že vypěstujete nějaké nízké podsadité keře, ve kterých se mohou ukrýt před predátory, třeba oregano nebo tymián bude prima
  • pokryjte půdu mulčem, ve kterém se slunéčka mohou také ukrýt

Slunéčka sedmitečná jsou často zobrazována jako symbol štěstí, protože sedmička je považována za šťastné číslo. I slunéčka s jiným počtem teček bychom měli na své zahrádce vítat, protože jde o velmi užitečný hmyz, který je důležitou součástí ekosystému. Po zlatoočkách, škvorech a pestřenkách jsou to také slunéčka, která je dobré znát a chránit, protože je jejich pobyt na naší zahradě velmi prospěšný.

 

Úvodní foto: pixabay.com

Mohlo by vás také zajímat

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.