Rok v zahradě: červen

6. díl seriálu o tom, co se děje na zahradě v průběhu celého roku

1 133

Měsíc červen je ve znamení nového života, některá mláďata přišla na svět sice už na začátku roku, jiná až teď v červnu a někteří ptáci pečují dokonce už o druhou snášku vajec. Zahradníci sklízejí výsledky své práce, ještě je ale stále čas vysadit i další plodiny, které sklidíte později. A čeho si můžete všímat a jak můžete pomoci svým zvířecím sousedům v červnu?

Na procházce v přírodě se chovejte ohleduplně

Zeptejte se v jakékoliv záchranné stanici pro volně žijící zvířata, v jakou část roku mají nejvíc práce, a odpoví vám, že v červnu. Všude je spousta mláďat v nesnázích a záchranné stanice nestíhají. O své svěřence se starají ve dne v noci, ptáčata, ježčata, srnčata. Na nás „běžných lidech“ pak je, abychom jim zbytečně nepřidělávali práci. Je jasné, že když najdete zvíře zraněné, potřebuje vaši pomoc. Některá mláďata se ale mohou zdát na první pohled opuštěná, i když je chodí rodiče několikrát denně krmit. Neodnášejte zvířata z přírody zbytečně, pokud si nejste jistí, zavolejte do některé záchranné stanice, kontakty najdete na zvirevnouzi.cz.

Pozor dejte i na svoje čtyřnohé psí miláčky, psi mohou mláďata zabít, v přírodě se držte, pokud možno, na vyznačených cestách a svoje psy nepouštějte na volno tam, kde mohou být mláďata. A to může být klidně i v parku v nějakém odlehlém koutě. Nenechte své psi v přírodě honit srnky. I když je možná nedohoní, srna může uhynout i následkem stresu nebo ji pes bude tak dlouho pronásledovat, dokud ona nepadne únavou. Srny se v současnosti starají o své mladé, takže pokud zahyne máma srna, pravděpodobně nepřežijí ani srnčata.

Všichni potřebují pít

Kos černý koupel
Zdroj fotografie: pixabay.com

Letos byl sice poměrně mokrý nástup jara, v přírodě to ale tak moc znát není. Krajina je vyprahlá, takže každý kolemjdoucí uvítá misku s vodou. Vodu ocení ježci, ptáci, ale i hmyz. Pokud máte rádi jednoduchá řešení, stačí mělká plastová podmiska (třeba ta pod květináč) a do ní dejte pár kamínků, které budou vyčuhovat nad hladinu. V takovém pítku se mohou napojit jak ptáci, tak i hmyz a díky kamínkům se neutopí. Pro ježky můžete na zem připravit keramickou misku s vodou, ta poslouží i jiným malým savcům nebo obojživelníkům. Ptákům můžete pořídit i závěsné pítko nebo pítko/koupaliště, které se připevní k zábradlí. Někteří ptáci nevyužívají k očistě písek a prach, ale právě různé nádrže s vodou. Je nádhera pozorovat, jakou jim dělá koupel radost.

Pokud máte na zahradě ptačí pítko, je potřeba ho udržovat v čistotě, aby se mezi ptáky nešířily choroby. Vodu je dobré měnit denně a pítko je potřeba cca 1x týdně vyčistit.

Zajištění bazénů a zahradních nádrží

Tisíce žab, čolků, ještěrek, ptáků, netopýrů, malých hlodavců a ježků, ale i včel, čmeláků a dalších zvířat se topí v bazénech a různých nádobách na zachycování dešťové vody. Hynou proto, že do vody, která nemá žádný pozvolný výlez, ale jen kolmé hladké stěny, spadla omylem při pokusu napít se. Obojživelníci se stahují k nádržím s vidinou něčeho dobrého k jídlu (kde je voda, tam bude i hmyz).

Plovák Frog logCo se týče vody chemicky ošetřené chlorem, tak chlor zabíjí i zvířata, která dovedou jinak dlouhé hodiny plavat – žáby a čolky. Obojživelníci mají propustnou kůži. Chlór z vody se jim dostává do krevního oběhu, proto je potřeba délku jejich pobytu v takto ošetřené vodě snížit na minimum.
Pokud není bazén používán, pokryjte hladinu fólií. Nádobu na dešťovou vodu můžete přikrýt poklopem. Jestli se vám nechce stále hlídat svoje zahradní nádrže, je dobré je opatřit nějakým bezpečným výlezem (nakloněnou rovinou) nebo plovákem. Z plováku se může hmyz nebo i ptáci napít a poté odletět. Pokud budete mít v nádrži navíc plovák s možností výlezu mimo nádrž, i tvorové, kteří nelétají, budou mít bezpečnou únikovou cestu.

Noční motýli na zahradě

Zatímco přes den můžete na zahradě obdivovat krásu pestrobarevných motýlů, v noci je vystřídají noční motýli, lidově můry, kteří spíše splývají se svým prostředím. Stejně jako denní motýli, ti noční hledají v zahradách nektar a místo pro rozmnožování. A co se týče rozmnožování, tak to znamená přítomnost housenek (larev), které jsou vyhledávanou potravou pro mláďata ptáků, ale konzumují je například i ježci. Dospělí noční motýli slouží jako potrava pro netopýry. Ježci i netopýři mají v červnu mláďata, takže potřebují ještě více potravy než obvykle.

Zatímco denní motýli se orientují spíše zrakem, noční mají skvěle vyvinutý čich. Lákají je rostliny, které voní k večeru a v noci.

Obrana proti suchu

Zadržování dešťové vody je základ, ale většinou to nestačí. Pokud je země suchá jako troud a vy to chcete změnit, je potřeba zvolit komplexnější přístup k péči o zahrádku. Mulč nedovolí půdě tak rychle vyschnout a chrání i na horko citlivý půdní život. Kvalitní zemina zadržuje více vody, nasaje ji do sebe jako houba. Drobnými terénními úpravami můžete zajistit, aby co nejvíce vody, která vám na pozemek naprší, zůstalo u vás a vláha zbytečně nemizela. Existují i různé šetřící způsoby zavlažování, takže si vystačíte i s minimem vody, kterou prostě jen efektivně distribuujete mezi rostlinami. Tohle téma je natolik obšírné, že vás jen odkážeme na článek, který jsme vydali loni v srpnu. V něm najdete popsané způsoby, jak efektivně hospodařit s vodou na svém pozemku.

Jak se rodí netopýři

Červen je mimo jiné také měsícem netopýřích mláďat. Samička netopýra má většinou jen jedno až dvě mláďata ročně. Samičky bydlí přes léto pospolu v takzvaných mateřských koloniích. Svoje mláďata krmí mateřským mlékem a samy si přes noc shánějí hmyz. Při porodu musí samice zachytit své mládě létací nebo ocasní blánou, aby nespadlo. Mládě se instinktivně zachycuje drápky na matčině srsti a hledá mléčné bradavky, které má samice na hrudi mezi křídly, kde se přisaje. Samice vrápenců mají navíc ještě pár tzv. přichycovacích bradavek u pohlavního otvoru, kde se mládě drží v době mimo kojení. Netopýři jsou v tomto období zvlášť zranitelní, tím, že mají jen jedno až dvě mláďata ročně, tak se rozmnožují pomalu.

Uletěly někomu včely?

Včelí roj
Zdroj fotografie: pixabay.com

Nevolejte hasiče ani policii, ale raději místního včelaře. Včelí roj jsou vlastně včelky, které se oddělily od hlavní včelí skupiny, včelí pátračky hledají vhodnou dutinu, kde by se roj usadil. Včelí roj nebývá agresivní, pouze v případě napadení brání včely svoji včelí matku.

Přivolaní včelaři se včelek ujmou a nastěhují je do nového úlu. Nejbližšího včelaře si můžete najít na mapě včelařů mapavcelaru.cz.

 

Květnový díl seriálu si můžete přečíst ZDE.

Úvodní foto: pixabay.com

Mohlo by vás také zajímat

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.