Na výletě nebo dovolené ekologicky

711

Letní radovánky nejdou na první pohled moc dohromady s udržitelným životním stylem, jsme více v pohybu, měníme své zvyklosti, často se ocitneme v jiném kulturním prostředí a ze všech stran se na nás valí lákadla v podobě věcí, které prostě musíme mít, a dobrot, které musíme neprodleně ochutnat.

Ale co naše eko zásady? Můžeme se odvázat a vyblbnout i s myšlenkou udržitelnosti? Určitě! Jen to chce dopředu věci trochu promyslet. V následujícím textu vám přineseme pár tipů na to, jak si užít léto i bez toho, abyste slevili ze svých eko standardů, které vás doprovázejí ve zbytku roku.

Nádoby na jídlo a pití na cesty

Jednorázové obaly na jídlo, plastové příbory a PET lahve jsou nejčastějšími odpadky, které najdete tam, kde je vyšší koncentrace turistů a lidí na cestách. Obaly, ve kterých si odnesete jídlo nebo pití přitom často urazí dlouhou cestu od zdroje až ke spotřebiteli, poslouží pár minut a okamžitě se stávají odpadem.

Přitom to jde i jinak. Trend zero waste asi znáte, ten se neomezuje jen na pobyt v domácím prostředí. I při cestování můžete ušetřit planetu a zároveň i svoji peněženku. Všechny ty jednorázové věci mají svoji trvanlivou variantu, kterou si můžete zabalit s sebou do zavazadla.

Na dovolené s batohem se budou hodit především lehké materiály, jako je bambus nebo nezávadný plast, na zádech je každý gram znát, tak abyste svého předsevzetí brzy nelitovali.

Lahev na vodu

Půllitrová je spíš na procházku do města, 700 ml a litrová už poslouží i na výletě. Záleží také na tom, jestli je možnost vodu v průběhu putování doplňovat.

Lahve na vodu

Znovupoužitelný kelímek na kávu

Circular cup na cestyKelímek po uzavření dobře těsní a je možné z něj pít po celém obvodu. Otevření a zavření zvládnete i jednou rukou, stačí jen stisknout uzávěr. Kelímky na horký nápoj, který si chcete vzít v kavárně s sebou, se sice často tváří jako recyklovatelné, jsou ale vyrobeny z pevně spojené vrstvy papíru a plastu, takže většina z nich končí ve směsném odpadu, tedy na skládkách.

 

Obal na svačinu

Kapsička a prostírání v jednom, to když si chcete udělat piknik třeba na pařezu na mýtince. Když sem tam upustíte drobek, potěšíte kolemjdoucí mravence.

Obaly na svačinu

Box na jídlo s sebou

Svačina na cestuKdyž jedete mimo civilizaci nebo si chcete prostě s sebou vzít k jídlu něco neopakovatelného domácího, poslouží osvědčené plastové dózy, které většina z nás už pravděpodobně běžně používá. V těch si můžete odnést i nedojedený oběd z restaurace. Dózy těsní a rozhodně jsou sympatičtější než jednorázové polystyrenové nádoby.

Jestli lpíte na klasice, kterou si možná pamatujete ze svých školních let, i tu v Zelené domácnosti najdete, i když ne v hliníku, ale v nerezu. Je to sice těžší materiál, ale téměř nesmrtelný.

Taška na nákup

Svět nepotřebuje další jednorázové tašky, plastové ani papírové, takže stejně, jako chodíte se svojí plátěnkou na nákup během roku, zabalte si nějakou i na výlet nebo dovolenou. Nikdy nevíte, na co po cestě narazíte a budete si to potřebovat odnést.

Brčka

Pamatujete si nedávný boj o brčka? Faktem je, že brčko většina z nás vůbec nepotřebuje, je to spíš takový doplněk. I pro vyznavače brček nebo pro ty, kteří se zdravotních důvodů brčka potřebují, už ale existuje varianta na více použití.

Cestovní příbor

Cestovní příbor bambuKonzumovat jídlo plastovým příborem je docela hrůzostrašná záležitost. K čemu byl vyrobený plastový nůž, to se můžeme asi jen dohadovat. Když si ale vybalíte z batohu svoji vlastní pěknou sadu příboru, jídlo si hned vychutnáte o chlup více.

 

 

Léto na chatě

Pokud trávíte volný čas na chatě nebo v kempu, budou se vám hodit i další vychytávky do eko domácnosti. Zvlášť jestli není kanalizace napojená na čističku odpadních vod, je dobré používat ekologičtější varianty mycích prostředků. Na mytí ovoce a zeleniny i různých zahradních doplňků nebo nádobí je dobrá rozložitelná houbička z tykve. Na omak je sice tuhá, ale po namočení krásně změkne. Až doslouží, dáte ji na kompost.

Léto na chatě

Přírodní repelenty

Pobyt v přírodě znamená, že se kolem vás začne motat velké množství hmyzu. Člověku to může sice lichotit, že je o něj takový zájem, ale přeci jen je to možná lepší, když si vás hmyz tolik nevšímá. K tomu můžete využít repelenty, které se dělají už i v netoxické verzi. Při pobytu na terase můžete zapálit vonné tyčinky odpuzující hmyz, účinkují proti komárům i jinému bodavému hmyzu.

Cestování se psem

Yora pamlskyI pejskové si s sebou vezou na dovolenou nějaké nutné vybavení. Čím lehčí a skladnější, tím samozřejmě lépe. Praktická cestovní miska na vodu je vyrobena z nezávadného silikonu, k tomu můžete sbalit i nějakou hračku, aby se váš chlupáč během cestování na chvíli zabavil.
A aby pejskové smutně nekoukali, až vy si z tašky vybalíte svoje dobroty, vezměte jim s sebou taky něco na zub. V Zelené domácnosti najdete krmení a pamlsky, které jsou buď ze zvířat z volného chovu nebo jako v případě značky Yora dokonce z hmyzího proteinu.

 

Mohlo by vás také zajímat

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.