Rok v zahradě: červenec

7. díl seriálu o tom, co se děje na zahradě v průběhu celého roku

1 089

V červenci pokračuje hlavní sezóna mláďat, ptáci, ježci, netopýři a další naši zvířecí sousedé pečují o mladé, pulci rostou v žabky, malé užovky se prohánějí po rybníce. Rodí se i další generace včelek samotářek, čmeláků a jiných hmyzáků. V červenci hází svatá Markéta srp do žita (13.7.) a začínají žně. Dříve měly děti prázdniny, aby mohly svým rodičům pomáhat na poli, dnes odjíždějí na tábory a dovolené, tak snad i tam přijdou do většího kontaktu s přírodou, aby ji lépe poznaly a chápaly všechny souvislosti.

Letní přehlídka motýlů

Hnědásek diviznový
Hnědásek diviznový, zdroj: pixabay.com

Červenec bývá vrcholem motýlí sezóny, minimálně tedy sezóny motýlích dospělců, které teď potkáte na zahradě i v přírodě, buď na květech, nebo třeba jak se vyhřívají na osluněné cestě. Dospělý motýl už neroste, živí se nektarem z květů a jeho posláním je se rozmnožit. Samička po spáření naklade vajíčka, nejčastěji na rostlinu, kterou se budou krmit housenky. Většina dospělců žije maximálně dva až tři týdny.

Motýly můžete na svoji zahradu přilákat pomocí pestré louky nebo třeba motýlího keře. Motýlí keř čili komule davidova je poměrně nenáročná rostlina, která v létě kvete mnoha drobnými fialovými až purpurovými květy, říká se jí také letní šeřík, protože květenství jsou šeříku dost podobná.

Přírodní ochrana před komáry

Asi to znáte, celou zimu se těšíte na letní večerní posezení na zahradě na terase či u grilu, když tu vám dojde, že jste na ty potvory úplně zapomněli. Komáři. I když jsou komáři skvělou pochoutkou pro mnoho živočichů (ptáci a netopýři jich snědí požehnaně), nám lidem moc radosti nedělají. I komáři ale do přírody patří.

Letošní léto s častými přeháňkami komárům docela nahrává do karet a je jich opravdu hodně. Víte ale, že existují rostliny, které hmyz odpuzují? Mezi takzvané repelentní rostliny patří například levandule, aksamitník, citronela, šanta kočičí, rozmarýn, bazalka, pelargonie s citronovou vůní, máta, šalvěj, česnek a jiné. Některé z těchto rostlin, jako například citronela (citronová tráva, voňatka citronová), se využívají také jako ingredience do přírodních repelentů proti hmyzu, i do těch pro psy.

Nejsem komár, jsem tiplice

tipula vernalis
Tiplice, zdroj: kleintiergalerie.de

Možná k vám domů v průběhu června nebo července zavítal zvláštní hmyz, který má tvar velkého komára. Komár to ale není, je to tiplice. Jsou aktivní večer při soumraku, jestli necháváte otevřená okna, možná se k vám na noc nastěhují, ale nebojte, jsou neškodné, nekoušou ani nebodají. Ráno jim můžete otevřít ven, nebo je opatrně vynést do zahrady. Pokud se tiplice cítí ohrožené, tak odhazují končetiny, proto je často potkáte bez plného počtu nohou.

Larvy tiplic se živí rozkládající se organickou hmotou, dospělé tiplice jsou potravou pro ptáky, ježky a jiné hmyzožravce.

Přikrmování ptáků v létě

O tom, zda krmit či nekrmit ptáky i mimo zimní období, se dokáže dost dobře pohádat laická i odborná veřejnost. Rozhodnutí necháme na vás, ale možnost to určitě je.

Letní lojové koule
Foto: Zelená domácnost

Zatímco v zimě potřebují ptáci co nejtučnější krmení, aby si udrželi svoji tělesnou teplotu, v létě jim můžete nabídnout pestrou směs semínek, hmyz nebo ovoce. Ovoce třeba i v podobě keřů s bobulemi, které vysadíte na svoji zahradu. Ptáci krmí svoje mláďata převážně hmyzem, ale kromě celodenního shánění potravy pro svoje mladé potřebují i něco k snědku pro sebe. To můžou najít právě na vašem krmítku. Některé firmy vyrábějí dokonce speciální ptačí potravu, která je uzpůsobená potřebám ptáků v letních měsících.

Na co je ale potřeba myslet více než v zimě, je hygiena, v létě platí nutnost pravidelně čistit krmítko ještě více, aby se mezi ptáky nešířily nemoci, kterým se ve vyšších teplotách lépe daří.

Více o problematice celoročního přikrmování ptáků si můžete přečíst zde.

Žabí metamorfóza

Malá ropucha
Ropucha, zdroj fotografie: pixabay.com

Žabky se na jaře spářily ve vodě, postupně vodu zase opustily a nechaly za sebou oplodněná vajíčka, která strávila příštích několik měsíců ve vodě metamorfózou. Z vajíček se stávají pulci a z těch se pak vyvinou malé žabky, které posléze opouštějí rodný rybník. Ven z vody se vydávají hromadně, takže v průběhu několika deštivějších dnů můžete v okolí potkat stovky drobných žabiček. Přerod vajíček v malé žabky trvá tři až čtyři měsíce, takže malé žabky jsou připraveny vyrazit do světa v průběhu července nebo srpna.

Letní kosení louky

Tím, že louku posečete, umožníte vyrůst i pomalejším rostlinám. Frekvence sečení ovlivní druhovou rozmanitost. Louka se kosí 1 až 3 krát do roka, první rok po zasetí častěji, pak už můžete frekvenci sečení ubrat. Určitě je dobré provádět takzvané mozaikovité kosení – kosit louku po částech a postupně, aby opylovači nepřišli o všechnu potravu najednou a další živočichové o úkryt.

Louku můžete samozřejmě sekat i strojově, ale ruční kosení je šetrnější, ekologičtější a může to být docela zábava.

 

Červnový díl seriálu si můžete přečíst ZDE.

Úvodní foto: pixabay.com

Mohlo by vás také zajímat

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.