Jak vybrat správnou ptačí budku?

2 405

Budka slouží ptákům jako náhrada hnízdní dutiny, kterých v krajině výrazně ubylo. Pokud zvolíte správnou budku a dobré umístění, poskytnete tak domov mnoha generacím ptáků. Každý rok se může v budce vylíhnout několik snůšek ptáčat, v budce se mohou ptáci ukrývat i v zimě při nepříznivém počasí, nebo v ní může nějaký jiný živočich během zimních měsíců hibernovat.

Jakou budku vybrat?

Budka je bez bidýlka

Tuhle informaci se snažíme šířit, jak jen to jde. Bidýlko na budku nepatří. Ptáci mohou sice na bidýlku sedět, ale stejně tak se o něj mohou opřít predátoři, kterým bidýlko usnadní přístup do ptačího hnízda. A to my samozřejmě nechceme. Pro bezpečnost ptáčat a jejich rodičů tedy vybírejte pouze budky bez bidýlek.

Budka se dobře čistí
Čištění budek
Zdroj fotografie: community.rspb.org.uk

Aby se budka dobře čistila, musí se dát nějak šikovně otevřít. Často bývá jedna ze stěn vyklápěcí nebo vysouvací a je zajištěná vrutem nebo otočnou skobičkou. Při pořizování ptačí budky se zajímejte, jak se do ní dostanete během pravidelného podzimního čištění.

Budky doporučujeme čistit jednou ročně po skončení hnízdní sezóny, aby se v prostoru budky nemnožili ptačí parazité a nehromadila se tam stará hnízda. Ptáci si staví každý rok nové hnízdo (a vědí proč), takže by hnízda postupně celou budku zaplnila.

Budka ze dřeva

Dřevo je příjemný materiál, protože dýchá. Pokud je budka vyrobená z kvalitního dřeva, nebo speciální lepené desky, nemusíte ji ani natírat. Když je střecha budky oplechovaná nebo má horní vrstvu z plastu, prodlouží se životnost budky. Životnost dřevěné budky je 3-5 let.

Budka z dřevocementu
Ptačí budka Schwegler
Ptačí budka Schwegler 1B, foto: pixabay.com

Budky z dřevocementu, které vyrábí německá firma Schwegler, jsou hodně odolné a svým oválným či kruhovým tvarem ptákům ještě víc připomínají dutinu stromu. Ptáci jsou v budce v bezpečí před strakapoudy, protože materiál odolá jejich snaze o zvětšení vletového otvoru.

Dřevocement je směs drceného dřeva, jílu a cementu, výrobky vznikají pomocí forem, do kterých je směs nalévána, proto je tvar budky lépe přizpůsobený potřebám ptáků. Výsledný materiál je pevný, ale zároveň i prodyšný, je odolný proti hnilobě i nepříznivému počasí a dobře izoluje. Dřevocementové budky vydrží desítky let.

 

 

Budka z dřevocementu se zvýšenou ochranou
Budka se zvýšenou ochranou
Ptačí budka Schwegler 3 SV, foto: pixabay.com

Takto se označují budky, které mají kromě výše uvedených vlastností ještě dokonalejší ochranu před predátory. Dřevocement umožňuje vyrábět budky takových tvarů, kterých by se jen ze dřeva těžko dosáhlo. Vznikají budky pro ptáky, které mají například vyklenutý čelní panel, takže i kdyby se kočka dostala k vletovému otvoru, na ptáčata do hnízda nedosáhne.

Jiné budky mají kónickou střechu, na které nemůže kočka nebo třeba kuna číhat. Pokud takové budky navíc zavěsíte na drát do prostoru, ptáčata jsou v naprostém bezpečí. Ke klasickým budkám Schwegler typu 1B a 2M je možné dokoupit náhradní čelní panel s ochranou.

Ochrana proti strakapoudům

Pevný materiál, jako je dřevocement, už funguje sám o sobě jako ochrana před narušením vletového otvoru. Na některých dřevěných budkách se k tomuto účelu přidává plastové nebo kovové vyztužení vletového otvoru.

Vletové otvory

Zavěšení budky

Ptačí budka sýkorník
Sýkorník, Zelená domácnost

Budku můžete vybírat také podle toho, kam ji chcete umístit. Co se týče ochrany před predátory, nejbezpečnější jsou budky, které lze zavěsit na větev. Tím, že visí v prostoru, se k nim případný predátor těžko dostane.

Některé budky jsou vhodné pouze na zeď, vyrábějí se i budky určené do měst, které umístíte třeba na parapet nebo na balkonové zábradlí.

Budky Schwegler se dodávají se speciálním hliníkovým hřebíkem, testovaným pro použití v lese, který strom nepoškozuje jako např. měděný nebo ocelový hřebík. Rovněž nepoškozuje pilový list nebo řetěz motorové pily. Tyto hřebíky z hliníkové slitiny můžete koupit také samostatně.

Jaký průměr otvoru?

Budky se kromě tvaru a materiálu liší také tím, jaký mají průměr vletového otvoru. Každý druh ptáka je jinak velký, tím pádem dává přednost menšímu nebo většímu vletovému otvoru.

Nejčastější jsou dva základní rozměry:

průměr 32 mm je „univerzální velikost“ umožňující přístup malým ptákům téměř všech druhů
průměr 26 mm umožňuje přístup pouze malým sýkorám (sýkora modřinka, sýkora babka, sýkora úhelníček a sýkora parukářka). Větší druhy, jako je sýkora koňadra, brhlík lesní a vrabec se dovnitř nedostanou.

Další rozměry vletových otvorů

45 mm pro špačky
55 mm pro strakapoudy
8 cm sýc rousný, holub doupňák, kavka obecná, kulíšek nejmenší
11 cm puštík obecný, holub doupňák, kavka obecná, morčák velký a hohol severní

Proč přizpůsobovat vletový otvor druhu ptáka?

Když je otvor větší, než daný pták potřebuje, může větší pták zabrat prostor menšímu ptákovi, prostě ho z budky vyžene. Pokud by byl otvor například až 5 cm, hrozí větší riziko ze strany predátorů (koček, kun, strakapoudů). Strakapoudi mohou být predátory menších ptáků, na dřevěné budce s nechráněným vletovým otvorem mohou otvor rozšířit a vybrat hnízdo s ptáčaty. Neznamená to ale, že bychom měli strakapoudy ze svých zahrad vyhánět, i oni jsou velmi užiteční, lepší je vybrat takovou budku, ve které bude malý pták v bezpečí.

Polobudky

Dřevěná polobudka Wildlife World
Dřevěná polobudka Wildlife World

Polobudka znamená, že budka nemá klasický malý vletový otvor, ale má vynechanou část přední stěny, bývá to cca 1/3 čela budky. Někteří ptáci preferují pro hnízdění právě tento otevřený vlet, nejčastěji takhle hnízdí rehek domácí a červenka obecná. Vzhledem k velkému vstupu do hnízdního prostoru je pro predátory jednodušší dostat se na vejce či mláďata, při instalaci tedy myslete na to, aby byli ptáci v budce v bezpečí.

 

Kdy budku na zahradu umístit?

Vhodná doba je podzim, protože většina ptáků si vybírá hnízdní dutinu právě na podzim. V zimě může budka ptákům sloužit k přenocování při špatném počasí. I zavěšení budek na jaře je dobré, obsadí je ti ptáci, na které se při podzimním výběru nedostalo, nebo ti, kteří se k nám vracejí až s jarem.

Umístění ptačí budky a krmítka je ta nejmenší pomoc přírodě, kterou můžeme udělat i na malé zahradě nebo třeba na domě či balkoně. Teď už víte, jak na to. Příroda a její obyvatelé vám tenhle zdánlivě malý počin mnohonásobně vrátí.

Podrobnější návod na čištění budek najdete v textu na blogu zde.

 

Úvodní foto: pixabay.com

Mohlo by vás také zajímat

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.