Dárky pro přírodu nejen na Vánoce

1 348

Pokud trpíte pocitem, že už všechno máte, a nevíte, co si přát na Vánoce, není potřeba panikařit. Můžeme sice hromadit další a další věci, chvíli se s nimi potěšit a pak je odložit či poslat dál…je tu ale ještě další možnost, a to nadělit dárky svým zvířecím sousedům, kteří mají málo a z toho mála jim člověk navíc ještě pravidelně ukrajuje. Řeč je o domovech, krmítkách a krmení pro ptáky, ježky, veverky nebo pro různé hmyzáky. Je to ten nejlepší dárek pro všechny, kdo se chtějí těšit z cizí radosti.

Dárky pro zahradníky a opylovače

Opylovači teď samozřejmě nejsou aktivní, v různých stadiích hibernují schovaní zavrtaní v přírodních materiálech, pod zemí, pod kůrou, ve škvírách nebo třeba ve stéblech rostlin. Majitelé zahrádek mají také trochu oddych, ale už teď můžou myslet na své věrné opylovače a připravit pro ně jarní překvapení.Směs luční květySměs lučního osiva je super dárek pro někoho, kdo miluje jak květiny, tak hmyz. Kdo je více akční, může se domluvit s obcí nebo městskou částí a zkusit vysít louku i na veřejném prostranství. Louka se zakládá na jaře nebo na podzim. Pokud je trvalková, tak bude nejhezčí až druhý rok, letničková louka je trochu rychlejší a plné krásy dosahuje už prvním rokem.

Dárky pro přírodu na balkoně

Šedé pítko plastiaI na balkoně si můžete vytvořit džungli plnou rostlin a můžete do ní nalákat ptáky a hmyzáky. Ptákům můžete pod stromečkem nadělit krmítko nebo pítko, které připevníte na zábradlí. Pokud je váš balkon situovaný na jih, jihozápad nebo jihovýchod, lze na něj umístit domek pro hmyz. Může to být domek pouze pro včelky samotářky, ten obsahuje různé dutinky, nebo může jít o ubytovnu pro více druhů – takzvaný hmyzí hotel.

Dárky pro přírodní zahradu

Do přírodní zahrady se dá umístit domek či krmná stanice pro ježky, ježci ale teď už spí, takže tento dárek využijí až na jaře.

Dárky pro ježky

Ptáci a veverky jsou aktivní celou zimu. Ptákům můžete pod stromeček zabalit krmítko, pítko, nebo i budku. V budce se můžou schovat, kdy bude venku hodně špatné počasí, na jaře si v ní pak postaví hnízdo, ve kterém vyvedou mladé. Jestli máte rádi televizní pořady o divočině, můžete své rodině nadělit budku se zabudovanou kamerou. Můžete pak ptáčky v budce sledovat 24/7 z pohodlí domova.

Dárky pro ptáky

Veverky si staví v přírodě několik hnízd, která mezi sebou střídají. Vy jim můžete věnovat budku nebo krmítko, které budete pravidelně zásobovat potravou. Co víc si přát, než pozorovat roztomilou veverku, jak se láduje krmením, které jste jí vlastnoručně naservírovali?

Hmyz teď podobně jako ježci hibernuje, hmyzí domečky se uplatní ale již brzy z jara, když se první včelky samotářky probouzejí a hledají dutinky, kam by nakladly vajíčka.

Dárky pro veverky

Volně žijící zvířata a hmyz nemají sice možnost napsat dopis Ježíškovi, ale kdyby mohly, přály by si přátelskou krajinu plnou potravy a míst, kde by se mohly skrýt a složit hlavu. Prosily by za přírodu bez chemických postřiků a za stromy, ve kterých se dá bydlet nebo přespávat.

Dávat dárky často přináší ještě více radosti než je dostávat. Pokud se i vy letos chystáte obdarovat své zvířecí sousedy, budeme rádi, když se s námi o tento zážitek a radost podělíte. Fotky a příběhy můžete posílat na info@zelenadomacnost.com.

Tipy na dárky pro psy a kočky najdete v minulém blogu ZDE.

 

Mohlo by vás také zajímat

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.