Pomáháme čmelákům na zahradě

2 023

Čmeláci jsou pro naši přírodu velmi důležití, opylují květy i při nižších teplotách, při kterých včelky ještě nelétají, a navíc mají i zvláštní techniky, jakými květiny opylují. Jednou z nich je opylování pomocí vibrací, čmelák se prostě na květu rozvibruje, dokud se neuvolní dost pylu. Čmeláci hnízdí v různých dutinách, v zemi v opuštěných hnízdech hlodavců a krtků, také však v různých objektech nad zemí (pod střechou, v travních drnech, v listí, ve skalách atp.). Výstelku hnízda si nedokážou nanosit, takže jsou odkázání na to, co v dutině najdou. Některé druhy čmeláků přijmou i úl pro čmeláky, takzvaný čmelín, takže jim kromě květinové pastvy můžete na své zahradě poskytnout i tento náhradní prostor, kde se můžou rozmnožit.

Pomáháme čmelákůmPočátkem minulého století žilo ve světě několik set druhů čmeláků a v Československu téměř 30 druhů. V posledních desetiletích u nás některé druhy vymřely, jiné jsou vážně ohroženy. Vy jim ale můžete u sebe na zahradě jednoduše pomoci.

 

Květy pro čmeláky

Luční květyProtože jsou čmeláci otužilejší než včely, jsou často aktivní od února až do listopadu, z hnízda vylétají ještě před svítáním a často pilně pracují až do západu slunce, celou tuhle dobu tedy shání něco k snědku (nektar a pyl) pro sebe a své potomky.

Základem pomoci čmelákům je výsadba pestré směsi květin a stromů, aby od jara do podzimu v okolí domu něco kvetlo. Čmeláci milují například hluchavky, květy ovocných stromů a vrby. Především vrby jívy jsou na jaře, pro své brzké kvetení, hlavním zdrojem potravy ze spánku probuzených mladých čmeláčích královen. Čmeláci jsou generalisté, to znamená, že nepohrdnou téměř žádnou rostlinou, nejdůležitější tedy je, aby bylo květů dost a to už od brzkého jara až do pozdního podzimu.

Čmelín

Dřevěný čmelínPokud nabídnete čmelákům domov v bezpečném a chráněném prostředí, můžete prakticky přispět k jejich ochraně a podpořit tak místní biodiverzitu, z čehož budou mít prospěch rostliny v okolí, ale samozřejmě i vaše zahrada. Čmelín už vyžaduje nějaké znalosti ohledně chovu čmeláků, je to ale skvělý koníček, který je navíc velmi užitečný. Optimální prostředí pro umístění domku pro čmeláky je ve stínu, případně ve stínu pod listnatými stromy, ideálně v klidné části zahrady s maximálně ranním sluncem. Vnitřek čmelínu je náchylný na velké výkyvy teploty (velké horko nebo zima), ty můžete vhodným umístěním eliminovat.

Příslušenství ke čmelínu

Ochranná klapkaK základnímu čmelínu se prodávají různé další doplňky, náhradní díly a také jedno doporučované rozšíření a tím je ochranná klapka. Klapka chrání hlavně před zavíječem čmeláčím, ale pomáhá ochránit hnízdo ve čmelínu i před některými dalšími čmeláčími škůdci Pokud chcete začít chovat čmeláky, stačí vám do začátku čmelín, ochranná klapka a základní informace, které můžete načerpat třeba na našem specializovaném webu cmelaci.cz.

Pokud preferujete tištěnou knihu, zkuste příručku Čmeláci.

Pítko pro čmeláky

Pítko pro hmyzPítko pro hmyz musí splňovat především jednu vlastnost – aby se hmyz ve vodě netopil. V běžných nádržích s kolmými stěnami, v bazénech a sudech se utopí velké množství hmyzu. Hmyz vodu k životu potřebuje, ale měla by být bezpečně přístupná. Proto se pro hmyz vyrábějí pítka, která mají pozvolný vstup a výstup. Pítko můžete pěkně zakomponovat mezi okrasné záhonky.

Opylujícího hmyzu je mnoho druhů, svými rozdílnými schopnostmi dohromady zajišťují, že žádná rostlina nezůstane opomenuta. V následujícím videu se dozvíte další zajímavosti ze života čmeláků a jak je nalákat na svoji zahradu.

 

Mohlo by vás také zajímat

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.