Jak pomoci ptákům ve městě

1 025

Častý dotaz od lidí, kteří nemají ani zahradu, ani balkon, přesto by rádi, aby ptáků kolem nich přibývalo. V následujícím textu se dozvíte, jaké existují možnosti a jak na to.

Krmítko pro ptáky na okno

Jde o krmítko, které drží na skle okna pomocí plastových přísavek. Když jsou přísavky dost velké a dodrží se postup pro připevnění, drží krmítko úplně v pohodě. A nemusí ho využívat jen ti, co nemají jinou možnost. Když máte ptačí krmítko přímo na okně, můžete pozorovat ptáky z ještě větší blízkosti.

Jak správně připevnit krmítko na okno?

Krmítko na okno s přísavkamiMezi přísavkou a plochou skla se musí vytvořit podtlak, ten pak udrží krmítko na místě. Okno je potřeba předem dobře vyčistit, aby na něm nebyl prach a špína. Sklo musí být čisté a suché. Pokud je venku zima, je dobré okno předem mírně nahřát (např. fénem), přísavky budou lépe držet.

Tip: Pro ještě lepší přilnavost použijte kapku oleje na vnitřní plochu přísavky, olej rozetřete v tenké vrstvě, pouze olej, ne vodu. Spoj mezi přísavkou a oknem bude ještě pevnější.

 

 

Krmení pro ptáky na okně

Když budete ptáky krmit semínky bez slupek, nebude pod oknem tolik nepořádku. Není to samozřejmě 100%, protože ptáci přirozeně kolem krmítka potravu trousí, ale částečně se odpad omezí.

Nebudou mi ptáci bourat do okna?
Krmítko pro ptáky na okno
Foto: Schwegler

Častá obava, částečně oprávněná, protože ptáci nevnímají sklo, ale vidí odraz v něm. Paradoxně to ale není problém okenních krmítek. Když k nim ptáci přilétají, tak zpomalují, takže když je krmítko přímo na okně, je z hlediska bezpečnosti lepší, než když je třeba metr od okna.

Pokud máte na domě nebo bytě velké skleněné plochy, můžete jednoduše použít samolepky na sklo proti nárazům. I krmítko ale přispívá k tomu, že „rozbije“ celkový odraz okolí ve skle. Samolepky můžou být i zcela průsvitné, takže vám nebudou stínit.

Krmítko pro ptáky na parapet

Krmítko, které je vhodné k postavení, můžete položit na vnější parapet před okno. V každém případě ho ale musíte zajistit, aby nespadlo na kolemjdoucí. Pokud se nedá z vnější strany k ničemu připevnit, můžete do okna přivřít nějakou látku nebo síťku a k ní krmítko přidělat. Pokud má vnější parapet sklon, což pravděpodobně má, asi bude potřeba krmítko trochu vypodložit.

Pro krmení z parapetu, ale i z balkonu jsou vhodná semínka bez slupek, takže ptáci slupky pod oknem netrousí.

Krmítko pro ptáky na fasádu

Pokud máte možnost vrtat do fasády a fasádu tím nijak nepoškodíte, můžete krmit ptáky z krmítka, které připevníte na zeď v dosahu. Protože by se mělo krmítko pravidelně čistit, je lepší na zeď přivrtat držák, na který zavěsíte nějaké menší krmítko. K tomu se dobře hodí různá lehká plastová násypná krmítka nebo i zásobníky na lojové koule.

Krmení ptáků bez krmítek

Strakapoud krmítko kokos
Foto: pixabay.com

Když chcete umístit krmítko na veřejnost, třeba do parku nebo na strom před byt, vždycky riskujete, že vám ho někdo odcizí. Existují ale způsoby, jak krmit ptáky i bez použití krmítek. Je to třeba kokos naplněný lojovou směsí, lojové kroužky nebo tyčinky, arašídy v podavači atp. Pokud obsahuje výrobek nějakou plastovou část, po zkrmení ji nezapomeňte odstranit. Součásti mají na sobě zbytek potravy a když by spadly na zem, mohlo by je nějaké zvíře pozřít.

 

Ptačí budky na parapet

Budka na parapet
Foto: Zelená domácnost

Na svém parapetu můžete ptáky také ubytovat. K tomu jsou určeny ptačí budky k položení na parapet – budka pro sýkorky, vrabce a další menší ptáky nebo budka pro rorýse. I bez zahrady nebo terasy tak můžete poskytnout ptákům tolik potřebný hnízdní prostor. Pozor, budku je potřeba zajistit proti pádu, není to ale nic složitého, některé ptačí budky na balkon se prodávají s připevněnou síťkou, kterou jen přivřete do okna.

Z popisu možností je vidět, že i naprostý bezzemek může pomoci ptákům kolem sebe a dokonce ani hmyz nemusí přijít zkrátka, na svém parapetu můžete mít také hmyzí hotel. Každý milovník přírody totiž ví, že zvířecí sousedé jsou ti nejlepší.

 

 

Úvodní foto: pixabay.com

Mohlo by vás také zajímat

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.