Jak založit květnatou louku

1 817

Louka je krásný a nenáročný biotop, který udělá spoustu radosti jak na malé zahrádce, tak na velkém pozemku. Louka je nejen krásná, ale zároveň velmi užitečná. Zadržuje vláhu mnohem více než trávník, což ocení další rostliny na zahradě, a samozřejmě květy poskytnou tolik potřebnou potravu užitečným opylovačům. O tom, že je založení louky velmi jednoduchá záležitost, se můžete přesvědčit v následujícím návodu.

Volba směsi a místa výsevu

Směs Chalupářská louka
Směs Chalupářská louka

Zvolíme vhodnou luční směs podle toho, na jaký typ pozemku ji chceme vysít. Je možné koupit směs pro suché stráně, pro plné slunce i pro polostín.

Při volbě místa je dobré vědět, že pro louku nejsou vhodná příliš úrodná a vyhnojená místa, ale naopak půda chudá a nepodmáčená, ideálně osluněná alespoň po část dne.

 

 

Zvolili jsme místo, koupili semínka a co dál?

1. Nejvhodnější dobou pro výsev louky je jaro nebo podzim, lze ji založit ale i kdykoliv během roku. Semínka některých rostlin dokonce potřebují před vyklíčením projít mrazem.

2. Louku je potřeba vysévat do holé půdy, nelze ji dosévat do trávníku, protože ten by semínka rostlin zadusil. Holá půda je tedy nutnost. Pokud budeme plochu upravovat rytím, je potřeba povrch před setím urovnat.

3. Luční osivo pro ruční setí se dávkuje cca 10 g na 5 metrů čtverečních. Semínka v luční směsi jsou různorodá a obvykle velmi drobná, pro lepší dávkování můžeme semínka smíchat s pískem. Aby nám směs semínek s pískem vystačila na celou plochu, můžeme si ji rozdělit na několik částí třeba podle metrů čtverečních, které se chystáme osít. Semínka vyžadují převážně mělkou hloubku setí (0,5 až 1 cm), takže je po vysetí stačí jen mírně zapravit do půdy, to lze udělat třeba hráběmi.

4. Pokud vyséváme louku brzy na jaře nebo pozdě na podzim, stačí ji zalít jednou po vysetí. Jestli ale zakládáme louku v teplejším období, bude potřeba ji během klíčení zalévat pravidelně, než se jednotlivé rostlinky ujmou. To aby semínka nezaschla z nedostatku vláhy.

5. První rok nám budou vyrůstat spolu s některými květinami také různé plevele. Pokud je na louce nechceme (některé bývají velmi invazivní), musíme je z louky ručně odstranit – ideálně dříve, než se vysemení. Letničky (pokud je naše směs obsahuje) uvidíme již prvním rokem, ostatní luční květiny si během prvního roku budují kořenový systém, louka tak dosahuje plného rozkvětu až v druhém a spíše třetím roce.

6. Louku zásadně nehnojíme a určitě bychom na ni neměli používat chemické postřiky. Hnojením jen podpoříme růst travin a plevelů, chemické postřiky můžou křehké luční květy zahubit.

7. Louku je potřeba párkrát do roka posekat. Louka se seče z toho důvodu, že některé rostlinky, hlavně traviny, by jinak rychlostí svého růstu a rozpínavostí vytlačily jiné. Tím, že louku posečeme, umožníme vyrůst i pomalejším květinám. Frekvence sečení ovlivní druhovou rozmanitost. Rozhodně doporučujeme (mimo rok jedna) takzvanou mozaikovitou seč, kdy sekáme části louky s určitým časovým rozestupem. Pokud máme jen malou loučku nebo luční pás, můžeme si vyzkoušet sekat louku každý rok klidně celou, ale v jiném období.

Jak se starat o louku

Luční květy na dosetíJediné, co louka opravdu potřebuje, je párkrát do roka posekat. První rok se doporučuje sečení při výšce porostu 20-30 cm (až 4 krát ročně). Druhý rok sečeme 2-3 krát ročně a porost se postupně zahušťuje, sečení může být už na výšku jen 5 cm. Třetí rok by měla být louka už v plné kráse, sečeme 1-3 krát ročně. První seč se doporučuje na konci květu kopretin, druhá v červenci a třetí na přelomu srpna a září. Je to ale na nás, jak budeme s loukou hospodařit, sečení je ale potřeba alespoň jednou ročně, jinak by se nám louka pomalu přeměnila na les. Ohromnou výhodou je také to, že louku (kromě roku jedna) nikdy nezaléváme.

Je pravdou, že v některých lučních směsích na trhu se vyskytují i semínka květin, které nejsou dle dnešních měřítek úplně původní. Ale v dnešní době, kdy kvůli postřikům a nedostatku potravy dramaticky ubývá hmyzu, je každý květ v krajině mimořádně cenný. Proto jsou na zahradě a na malé ploše i takové směsi násobně lepší než krátce střižený trávník, který je často navíc hnojený a uměle zavlažovaný. Na velké luční plochy se doporučuje složení luční směsi konzultovat s odborníky.

Osobně neznám nic lepšího než ranní sekání louky kosou za úsvitu, kdy slyšíte jen šelest kosy a zpěv ptáků. S kosou se to musí umět, vřele proto doporučuji www.kosimesnadno.cz, kde vám poradí nejen jak, ale také čím kosit, aby sekání nebyla dřina, ale naopak příjemná rozcvička spojená třeba s meditací…

 

 

Mohlo by vás také zajímat

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.