Tipy na knihy: čtení na dovolenou

696

V době, kdy všechno kolem nás bliká, pípá, restartuje se a někam běží, je kniha docela příjemný balzám na nervy. I takové čtení se může stát terapií, kdy se zklidníme a soustředíme se jen na sebe a příběh, který právě čteme…chce to ale najít si čas, což by o dovolené možná zrovna šlo.

Protože máme v Zelené domácnosti také malé knihkupectví, přinášíme vám několik tipů na knihy, které jsou dlouhodobě oblíbené, rozhodně zajímavé a které byste si možná ještě mohli přibalit na své cesty létem.

Srdce pro ježky

Srdce pro ježky

Pokud milujete ježky, ty divoké, ale klidně i ty africké, tak prostřednictvím této knížky se můžete setkat s Italem, který ježkům zasvětil život a umí o nich hodně poutavě vyprávět. Kniha vás pobaví i dojme, jde o pokračování prvního dílu 25 gramů štěstí.

 

 

 

Veveřácká kronika

Veveřácká kronika

Kroniku ze života veverek sepsala Katka Soukupová, která provozuje veverčí záchrannou stanici Pinky. Za ty roky už zná veverky do detailů a ty nejzásadnější momenty sepsala do této kroniky veverek. Katka některé veverky piplá už od malička, v tom lepším případě je pak vypouští na svobodu, pokud je veverka hendikepovaná, zůstává v doživotní péči ve stanici. Loňský rok jsme zveřejnili rozhovor s Katkou, ten si můžete přečíst na blogu zde.

 

 

Návrat čmeláků

Návrat čmeláků

Dave Goulson má specifický způsob psaní, rozvíjí příběhy, které ale obsahují spoustu důležitých informací, nejde tedy o klasický naučný text, ale přesto se dozvíte mnoho nového. V této knize se dočtete o čmelácích a o tom, co je ohrožuje a jak jim můžeme nejefektivněji pomoci.

 

 

 

Divočina v zahradě

Divočina v zahradě

Dave Goulson píše převážně o svém životě, zahradě a často o nečekaných souvislostech mezi naším lidským světem a tím, co se děje na pozemcích u našich domů. Díky této knize získáte představu, jak to vypadá v přírodní zahradě, jak se naše krajina mění a že ty největší krásy máme často přímo před nosem.

 

 

 

Ve při vepři

Ve při s vepři

Kniha o zásuvkách, tedy prasátkách, a lásce ke všemu živému. Kniha o tom, že když si koupíte „mini prasátko“, možná vám z něj vyroste metrákový drobeček. Majitelka prasečího azylu a autorka knihy Štěpánka v krátkých kapitolách popisuje, jak se žije na statku, kde útulková prasátka nezlobí, zlobí, utíkají, vracejí se, mají se ráda, nesnáší se… no prostě jaký je takový život s nimi.

 

Tajný život krav

Tajný život krav

Jaké je to být krávou? Podle autorky jsou krávy různorodé osobnosti stejně tak jako lidé. Jsou extrémně inteligentní, nebo naopak hloupé, umí být nudné, pyšné, agresivní nebo plaché. Zdá se, že naše dělení na hospodářská a domácí zvířata je velmi zavádějící a že kráva může mít stejně pestré projevy jako třeba kočka nebo pes.

 

 

 

Stromy vypravují

Kniha o tom, jak důležité mohou být stromy v našich životech. Stromy se mohou dožít stovek a některé i tisícovek let, díky tomu se stávají svědky našeho lidského hemžení. Lidé si pomalu uvědomují, jak jsou stromy pro život důležité, nejen z praktického, ale i duchovního hlediska. A co je pro nás důležité, to se snažíme chránit a zároveň se o tom chceme co nejvíce dozvědět.

 

 

Od semínka v prach

Od semínka v prach

Autor nás měsíc po měsíci provádí svými zážitky při práci v zahradě i mimo ni, z jeho mírumilovného a meditativního vyprávění se dozvíme o zahradnickém folklóru a moudrosti, radostech práce rukama, jeho cestě od osamělého bezdomovectví k rodinné spokojenosti i o koloběhu růstu a rozkladu, podle něhož se řídí nejen život v zahradě, ale i ten náš.

 

 

 

Hmyzí pohádky

Hmyzí pohádky z květinové zahrádky

Knížka pro děti, která přibližuje malým čtenářům svět hmyzu. Ne každé dítě má hmyz rádo, někdo se ho dokonce bojí, ani dospělí vždy neoplývají láskou k našim hmyzím sousedům. Pokud chcete v dětech rozvíjet vztah ke všemu živému kolem nás a chcete jim nějak hravě přiblížit pestrý svět hmyzu, zkuste si s nimi společně číst příběhy z Hmyzáčkova. Kniha kromě příběhů obsahuje také vysvětlení některých pojmů. Volné pokračování této knihy najdete pod názvem U nás v Hmyzáčkově.

 

Zmíněné knihy jsou odpočinkovou beletrií s přesahem do naučné literatury, pokud byste si chtěli prohlédnout další knihy z nabídky, o přírodě, zvířatech nebo pěstování, najdete je v sekci Eko knihovna na našem e-shopu.

Mohlo by vás také zajímat

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.