Recenze: 25 gramů štěstí

683

25 gramů je přesně tolik, kolik stačilo italskému veterináři Massimovi na to, aby propadl kouzlu ježků. Tolik totiž vážil jeho první ježčí pacient. Massimo Vacchetta se jinak specializoval na větší hospodářská zvířata, o ježcích, jak sám v knize přiznává, toho příliš nevěděl. Jeho životní příběh o osudovém setkání s prvním ježčím mládětem i o dalších ježčích pacientech si můžete přečíst v knize trefně pojmenované 25 gramů štěstí.

Ježek v dlani
Foto: Zelená domácnost

Jestli jste někdy zachraňovali nějaké zvíře v nouzi, tak asi tušíte, jak jsou tyhle situace křehké a vypjaté. Může to všechno dopadnout dobře a dojemně, zároveň nikdy nemáte jistotu, že půjde vše podle plánu. Je potřeba se rozhodovat rychle, na druhou stranu může mít každé rozhodnutí fatální následek.

Z takových situací se rodí příběhy plné radosti a bolesti, Massimo dokáže tuhle atmosféru krásně popsat a vystihnout tak, jako byste ji s ním právě v dané chvíli prožívali. Ježek je navíc volně žijící tvor, takže o to je situace složitější. Po tom, co se vám podaří drobka vypiplat, čeká vás další složitý úkol, a to vypustit ho do přírody a dopřát mu svobodu.

„V srdci nosím i všechny ostatní ježky, kteří se kdy ve stanici objevili a kteří tu pořád ještě jsou. Protože každý tu zanechal nebo zanechá svou stopu.“

Kniha je plná ježčích a lidských příběhů a překypuje emocemi, já měla několikrát na krajíčku. Přesto jsem ji přečetla jedním dechem, protože jsem prostě musela zjistit, jak to všechno nakonec dopadne. I když jsou pro mě podobné životní příběhy často náročné, tentokrát mi přišlo, že v knize hodně vystupuje téma naděje, což mě trochu uklidnilo a asi i díky tomu jsem se od knihy nemohla odtrhnout. Pokud milujete ježky a rádi se dojímáte, rozhodně je to správná kniha pro vás. No a pokud o ježcích moc nevíte, tak si je během čtení okamžitě zamilujete.

Pokud byste po přečtení knihy zatoužili dozvědět se o ježcích ještě více, můžete si projít náš ježčí blogovací seriál.

Pro velký úspěch vyšlo už i pokračování s názvem Srdce pro ježky.

Úvodní foto: Zelená domácnost

Mohlo by vás také zajímat

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.