Tiplice není komár

8 520

Tiplice jsou běžným druhem hmyzu, který za život potkal asi každý z nás. Někdo si možná ještě stále myslí, že tiplice je nějaký nebezpečný gigantický komár, ale není tomu tak. Tiplice nebzučí, je poměrně nemotorná, často je mnohem větší než komár a co je pro nás asi nejdůležitější, nesaje krev ani nijak nekouše.

Tiplice patří mezi dvoukřídlý hmyz, mezi který se řadí také například mouchy, pestřenky, octomilky atp. Bezpečně je poznáme podle úzkého protáhlého těla, velmi dlouhých tenkých nohou a zvláštního, ne moc elegantního pohybu. Dospělce často potkáváme i ve vnitřních prostorech, o to více, pokud bydlíme blízko přírodě nebo dokonce u vodní plochy. Tiplice se za soumraku snaží dostat oknem dovnitř domu a ráno pak pro změnu zase zpět.

Životní cyklus tiplice

Larva tiplice
Larva tiplice, foto: G. Bradley uksafari.com

Samička se po vyloupnutí z kukly co nejdříve spáří a naklade oplodněná vajíčka – nejčastěji do vlhké půdy nebo vody, některé druhy ale kladou vajíčka i na povrch půdy, do suché zeminy nebo je dokonce trousí za letu. Život dospělců trvá jen cca 10 až 15 dní. Z nakladených vajíček se vylíhnou larvy, které se po čase zakuklí a z kukly vyleze nová dospělá tiplice.

Samici od samce poznáte podle toho, že samičky mají na konci zadečku špičaté kladélko, kdežto samci mají zadeček tupě zakončený.

Tipula vittata
Zdroje fotografií: Saxifraga-Ab H Baas, CC BY-NC-SA

Čím se živí tiplice

Tipula vernalis
Tipula vernalis, foto: Saxifraga-Ab H Baas, CC BY-NC-SA

Dospělé tiplice žijí jen pár dní, často ani nepřijímají potravu, pokud ano, tak konzumují nektar z květů rostlin, i tihle zvláštní tvorové tedy mohou opylovat naše květiny. Jejich larvy se živí rozkládající se organickou hmotou a jsou tedy užitečné tím, že pomáhají z organického odpadu získávat zpět živiny.

Larvy žijí převážně na hodně vlhkých místech, v trouchnivějícím dřevě nebo v zemi. Můžete je najít i v rozkládajícím se vlhkém listí nebo třeba v kompostu. Larvy některých druhů se živí kořínky rostlin (travin nebo zemědělských rostlin). Monokultury pak napomáhají tomu, že jsou někde tiplice považovány za významného nejen zemědělského škůdce.

Kdo se živí tiplicemi

Tiplice zelná
Tiplice zelná, foto: Saxifraga-Ab H Baas, CC BY-NC-SA

Kromě toho, že dospělé tiplice mohou opylovat rostliny a larvy tiplic rozkládají organickou hmotu, jsou tiplice navíc důležitou součástí potravního řetězce a podstatným zdrojem potravy pro mnoho živočichů. Tiplicemi se živí ptáci, netopýři, žáby, ještěrky, pavouci, vosy a malí hmyzožraví savci jako třeba ježci.

Některé druhy tiplic dosahují velikosti až 10 centimetrů (např. holorusia mikado žijící v Asii a Austrálii) a to už je příjemně velká svačinka. V Česku je největší tiplicí tiplice obrovská, která měří až 4 cm, což také není úplně marné.

Larvy tiplic žijící ve vodě jsou potravou pro mnoho živočichů včetně ryb.

Dlouhé nohy matou nepřítele

Nohy tiplic jsou na první pohled zvláštní, ale mají jednu docela šikovnou funkci. Když totiž tiplici někdo uchopí za nohu, tak ta se velmi lehce odloučí od zbytku těla. Tiplice pak může odletět, sice už bez končetiny, ale tímto manévrem si zachránila život.

Až příště potkáte tohle zvláštní nemotorné stvoření, už se ho nemusíte bát, neublíží vám. Když bude tiplice uvězněná u vás doma a bláznivě narážet na sklo okna, zkuste ji nějak šetrně pustit na svobodu. Moc dní na tomto světe jí už nezbývá a možná, že má ještě něco důležitého v plánu, nebo si na ní plánuje pochutnat některý z obyvatel vaší zahrady.

 

Úvodní foto: pixabay.com

Mohlo by vás také zajímat

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.