Poznejte s námi krásné a užitečné zlatoočky

7 939

Nejen slunéčka nám pomáhají na zahradě udržet mšice pod kontrolou, zlatoočky jsou podle výzkumů ještě efektivnější. Pokud tedy chcete na svém pozemku hospodařit bez chemie, zlatoočky budou vašimi věrnými spojenci a strážci pořádku.

Zlatoočky na vaší zahradě

Zlatoočky vypadají na první pohled jako nadpozemské bytosti z jiné planety, mají protáhlé zelené tělo, velká průhledná křídla, která na slunci hrají všemi barvami, a zlatavé oči. Nenechte se ale zmást tímto půvabným a křehkým vzhledem, dospělé zlatoočky se živí sice převážně pylem, nektarem a medovicí mšic, jejich larvy jsou ale pěkně dravé.

Larva zlatoočky
Larva zlatoočky, zdroj fotografie: koppert.com

Larvy zlatooček nejsou moc vybíravé, nepohrdnou všelijakým hmyzem, který hoduje na vašich rostlinách, konzumují mšice, vlnatky, třásnokřídlé, molice, larvy svilušek, červců a much, a dokonce i housenky. Zatímco berušky pojídají mšice celé, zlatoočky je vysávají. Dospělé zlatoočky jsou aktivní za soumraku, během noci a za svítání, ve dne se ukrývají v různých skulinách nebo prostorech, kde jsou chráněné před nepřízní počasí.

Zlatoočky se běžně vyskytují v zahradách mezi stébly vysoké trávy, na bylinkách, v keřích a na stromech pod listy. Oblíbeným přirozeným úkrytem je štěrbina pod kůrou stromu nebo hromádka suchého listí. Pochopitelně nejsou tam, kde se používají pesticidy. Období vrcholné aktivity je od května do září, v zimě hibernují.

Se zlatoočkami se lidé nejvíce potkávají na podzim, protože zlatoočky hledají místo k přezimování, a to často kolem lidských příbytků, na jaře je pak můžete najít v kůlnách a garážích, ve škvírách a na oknech. Pokud se ocitnou ve vytápěném prostoru, nemohou v klidu hibernovat a po nějaké době zahynou.

Životní cyklus zlatooček

Životní cyklus zlatoočkySamičky kladou vajíčka na listy a stonky rostlin do blízkosti potravy, tedy nejčastěji ke kolonii mšic. Vajíčka umisťují na stopku z hedvábného vlákna. Během několika dní se z vajíček vylíhne larva. Tyto larvy jsou známé svou dravostí, kdy hodují na mšicích tak, že je uchopí svými kusadly a vstříknou do nich jed, který pak i s tělní tekutinou vysají. Každá larva takhle pozře kolem 200 mšic týdně. Po několika týdnech, když je larva dost velká, tak se zakuklí do kokonu obtočeného hedvábným vláknem. Z této kukly se po pár dnech prokouše dospělá zlatoočka.

 

Lákadlo pro dospělé zlatoočky

Květ fenyklu
Květ fenyklu, zdroj fotografie: pixabay.com

Protože se dospělci živí pylem a nektarem rostlin, můžete je na zahradu nalákat pomocí květů. Tyto rostliny vám na zahradu přivedou například  i slunéčka, což jsou další užiteční predátoři.

Rostliny pro přilákání užitečného hmyzu jsou například: řebříček, kopr, andělika, rmen, kmín, koriandr, mrkev, fenykl, slunečnice, vratič, pampeliška…

Tyto rostliny je potřeba nechat vykvést, takže když sklízíte mrkev, můžete nechat pár mrkví na záhonu, aby šla do květu.

Ubytování pro zlatoočky

Podobně jako slunéčka, potřebují i zlatoočky místo, kde se můžou v průběhu roku ukrývat a pak také přečkat zimu. Možná jste je potkali v kůlně nebo na půdě, v létě za soumraku se občas objeví i na okně nebo vám vlétnou rovnou do místnosti. Teď už se jich nemusíte bát, jsou to křehcí neškodní tvorové, kteří fungují jako přirozená ochrana zahrady před mšicemi.

Domek pro zlatoočky
Domek pro berušky a zlatoočky, foto: Zelená domácnost

Domky pro zlatoočky poznáte podle úzkých štěrbin, které vedou do prostoru. Tento vnitřní prostor mohou ale obývat i jiné druhy hmyzu, záleží na náplni, kterou dovnitř vložíte. Pokud naplníte vnitřek kůrou, štěrbiny v kůře rádi využívají zlatoočky. Při naplnění slámou nebo senem je takový prostor atraktivní pro slunéčka a škvory.

Když ponecháte vnitřní prostor prázdný, mohou jej využít například mírumilovní vosíci pro umístění svého hnízda, pokud tam vložíte napříč jen klacík, může takový prostor sloužit jako úkryt pro motýly a můry.

Některé hmyzí domky obsahují kromě oddílu pro zlatoočky i dutinky pro včelky samotářky.

Hmyzí říše je fascinující. Čím víc ji člověk poznává, tím více zjišťuje, jak málo o ní ví. Hmyz je nejrozmanitější skupinou organismů na světě, vědci se shodují na tom, že více hmyzu pro nás zůstalo utajeno, než jsme zatím zvládli popsat a zařadit. I zlatooček existuje několik druhů, společné mají to, že patří mezi hmyz, který bychom neměli ze své zahrádky vyhánět, naopak bychom mu měli vytvořit vhodné prostředí, aby mohl v poklidu dělat svoji práci.

 

Úvodní foto: pixabay.com

Mohlo by vás také zajímat

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.