Jak pověsit ptačí budku na strom

2 674

Níže najdete nejčastější a nejosvědčenější způsoby, jak pověsit budku na strom. Pokud budete používat hřebíky a nechcete stromu ublížit, doporučujeme hřebíky ze slitiny hliníku. Obyčejné hřebíky a především ty rezivějící stromu škodí.

Zavěšení na větev v prostoru – drát

Pokud má strom dostatečně silnou větev, která budku unese, můžeme ji zavěsit pomocí drátu do prostoru. Díky tomu budou ptáci uvnitř budky ještě více chráněni. Když jde o dřevěnou budku, můžeme ji zavěsit pomocí skobiček (nebo oček) a drátu. Dřevocementové ptačí budky Schwegler už mají závěsný systém s drátem připravený.

Zavěšení na větev u kmene – drát

Jde o variaci na předešlý systém, jen budka doléhá těsně ke kmeni.

Zavěšení na kmen – zadní lišta

Dřevěné budky se někdy dodávají s dřevěnou lištou (latí), pomocí které se budka ke stromu připevní. Lišta se pomocí vrutů přišroubuje k zadní stěně budky. Pozor, uvnitř budky nesmí vruty vyčnívat. Horní přesahující část lišty se pak vrutem nebo hřebíkem připevní ke stromu. Mezi lištou a budkou se může držet vlhkost, můžeme ale použít lištu z materiálu, který vodě odolá – kov nebo plast. Tak nebude hrozit, že lišta uhnije a celá budka spadne.

Nezapomínejme, že kmen stromu překvapivě rychle sílí, a proto nikdy nezatloukáme hřebík až po hlavičku, ale necháváme ho cca 1 cm vyčnívat.

Zavěšení na kmen – drát a hřebík

Ptačí budky Schwegler jsou vybaveny drátem, díky kterému je lze jednoduše pověsit na kmen stromu. Hřebík se skrz očko drátu přibije do kmene, drát je dostatečně silný a budku v pohodě unese.

Nezapomínejme, že kmen stromu překvapivě rychle sílí, a proto nikdy nezatloukáme hřebík až po hlavičku, ale necháváme ho cca 1 cm vyčnívat.

Držák ptačích budek – na kmen

Další možnost, jak pověsit ptačí budku na strom, je držák, který se připevní ke stromu a budka se pak na něj zavěsí. Tento držák je určený primárně pro Schwegler budky, které se na něj zavěsí pomocí drátu, ale s trochou šikovností na něj můžete umístit i jiné typy budek. Držák znesnadňuje predátorům přístup k budce.

Hřebíky ze slitiny hliníku

Co stromu na hřebíku, vrutu nebo svorkách nejvíc vadí, je případná koroze. Strom používá kůru jako ochrannou bariéru proti vnějšímu prostředí, každý hřebík tuto vrstvu narušuje. Nerezové hřebíky nebo speciální hřebíky ze slitiny hliníku jsou šetrnější. Při instalaci ptačí budky na kmen bychom si měli umístění předem rozmyslet, abychom do stromu nedělali více děr, než je potřeba. Strom se při narušení kůry přirozeně snaží dané místo zahojit a ochránit se tak před možnou infekcí (bakterie nebo houby).

Hřebík nezatloukáme až na doraz, necháváme minimálně 1-2 cm vykukovat, aby nám do stromu „nezarostl“ příliš brzy. Strom postupem času mohutní, uvádí se 2-15 mm za rok. Pokud by hřebík zarůstal, můžeme ho trochu povytáhnout.

 

Za úvodní fotku děkujeme Veronice Roubové.

Mohlo by vás také zajímat

Komentáře jsou zamknuty.