Fotonávod na úkryt pro ježka

1 171

Pokud máme na zahradě dostatek přírodního odpadu, nemusíme ho dávat jen na kompost. Ježci sice kompost milují a můžou se v něm také ubytovat, ale daleko lepší bude, když ježkům vytvoříme vlastní hromádku, kterou nebudeme přehazovat a která bude jen pro ně. Následující návod je jedna z možností, jak takovou hromádku s prostorem pro přespání (nebo dokonce zimování) vybudovat.

Základ konstrukce jsem vytvořila z kamene (opuky). Můžeme ale použít třeba i cihly. Kameny jsou na sebe pečlivě naskládané tak, aby se nesesouvaly. Je to taková suchá zídka, takže ve škvírách se může zabydlet hmyz nebo třeba ještěrky apod.:

Úkryt pro ježka

Přes kamení jsem začala pokládat větve (strop budoucího úkrytu). Použila jsem i kolíky z latí, abych celou konstrukci trochu zpevnila. Jestli jste poznali zbytky vánočního stromečku, tak máte dobrý zrak:

Úkryt pro ježka

Následuje velké množství větví, tlusté i tenké, co jsem našla, základ stropu je položený:

Úkryt pro ježky

Na tuhle hrubou vrstvu už jsem začala pokládat menší větve, listy, drny, materiál vypletý z jiné části zahrady. Znovu jsem použila kolíky (z větví), abych hromádku trochu zpevnila. Začíná se tvořit prostor doupěte:

Úkryt pro ježky

Vchod byl ale moc velký, takže jsem i na čelní stranu navrstvila další větve, pokud bylo potřeba, zajistila jsem je u země kameny:

Doupě pro ježka

Teď přišlo na řadu především listí a také sušená tráva, to je super izolace. Pokud by chtěl ježek v úkrytu také hibernovat, je potřeba, aby byla hromádka dobře izolovaná. Suché seno a listí jsem nahrnula taky dovnitř úkrytu, pokud si ale ježek zvolí hromádku za svou, dokáže si materiál dovnitř nanosit:

Ještě ale nekončím, hromádka si sesedá, a tak přináším další vrstvu. Jako u kompostu, když mám nějaký přebytečný materiál, použiju ho na ježčí úkryt. Vstupní otvor stačí jen malý cca 10 x 10 cm až 13 x 13 cm:

Domek pro ježka

Po měsíci a dalším přidaném materiálu vypadá doupě takto:

Pokud nemáte na takové hraní čas, stačí i obyčejná hromada přírodního materiálu. Ježci si v hromadě klestí a listí dokážou vytvořit sami prostor, ve kterém mohou přespávat nebo v zimě hibernovat. Další variantou je použít jako základ domek pro ježky, na zimu ho pak můžeme zahrnout přírodním izolačním materiálem, protože sám o sobě má jen tenkou konstrukci.

Jaký materiál lze použít?

Na izolaci konstrukce nebo lehkého domku se hodí třeba usušená tráva ze sekačky, mech, listí, seno, sláma, štěpka, nasekané větvičky

Po dešti můžeme zkontrolovat, jestli do doupěte neprosakuje voda, a případně přidat na vrstvě.

Tip: Pokud si chcete zajistit ihned 100% nepropustnost a nebaví vás stavbu kontrolovat kvůli průsaku, můžete do střechy zakomponovat např. rybníčkovou fólii. Stojí pár korun a funguje jako hydroizolace.

Že se vám do hromádky nastěhuje ježek, to bohužel zaručit nemůžu, kromě ježka v ní ale mohou zimovat klidně i žáby, ještěrky nebo další živočichové, kterým přijde chráněný izolovaný prostor vhod. Já se nechám překvapit.

 

Úvodní foto: pixabay.com

Fotky v článku: Zelená domácnost

Mohlo by vás také zajímat

Komentáře jsou zamknuty.