Recenze: Rok v lese

826

Knih s názvem Rok v lese je na českém trhu několik. Konkrétně tato je z nakladatelství Svojtka a trochu připomíná pracovní sešit Čtyři roční období. Jaký je mezi nimi rozdíl? Kniha Rok v lese je nabitější informacemi a je zde daleko více tipů na tvoření. Kromě ilustrací obsahuje i spoustu fotografií.

Komu bych knihu doporučila?

Nápady na společné tvoření jsou inspirovány aktivitami z lesních školek, takže pokud máte potomka, který se rád pohybuje venku celý rok a rádi se s ním učíte tak nějak mimochodem pomocí hry a tvoření, bude vás kniha bavit. Některé informace jsou pochopitelné i pro menší děti, některé už jsou ale spíš pro první stupeň nebo začátek druhého stupně, ke knížce se ale můžete vracet každý rok a vždycky si vybrat něco, co je pro daný věk vhodné. Lesní školky jsou momentálně dost populární, ale i když chodí vaše dítě do klasické školy nebo školky, pozorování a zkoumání přírody od jara do zimy je téma, které ladí s každým systémem výuky.

Rok v lese houby
Zdroj obrázku: Svojtka.cz

Komu bych knihu naopak nedoporučila?

Pokud vás ani vaše děti pobyt v přírodě nebaví a nehodláte na tom nic měnit. V knížce najdete spoustu informací o stromech, zvířatech, hmyzu a květinách, které si můžete přečíst i doma, ale asi by byla škoda tyto dva světy (ten venkovní a vnitřní) nepropojit a zůstat jen u teoretických znalostí.

Rok v lese kniha
Zdroj obrázku: Svojtka.cz

Nápady na společné aktivity

Jako malá jsem měla pár brožurek, které byly plné kreativních nápadů na výrobu toho či onoho. Jednou za čas jsem do nich nahlídla a hledala inspiraci, co dalšího bych mohla vytvořit. Malé děti rády zkoumají svět kolem sebe, jsou zvědavé, rády se věcí dotýkají a zkoušejí vlastnosti materiálu. A rozhodně stojí za to je v tom podporovat.

V knížce najdete návody na aktivity jako třeba kreslení otisků listů, pozorování drobných živočichů v trávě, stavění přístřešku, malování barvou z bobulí, výroba věnce z listů, sádrový odlitek zvířecích stop a spoustu dalších.

 

Úvodní foto: Zelená domácnost

Mohlo by vás také zajímat

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.