Péče o ptačí krmítko jako nutná prevence šíření chorob mezi ptáky

4. díl seriálu

0 6 496

Na dobře umístěném ptačím krmítku s nabídkou kvalitní ptačí potravy se vystřídají každý den desítky i stovky ptáků. Tím se samozřejmě zvyšuje riziko přenosu chorob mezi ptáky na krmítku. Pokud tedy chceme ptákům pomáhat a ne jim škodit, je potřeba vybrat správné krmítko a stejně pravidelně, jako ho budeme doplňovat, ho i čistit.

Volba krmítka

Základním kritériem pro volbu krmítka by měla být jeho snadná údržba. Asi mnohé překvapím, ale tolik oblíbená dřevěná krmítka (přidělaná na plotech) nejsou z pohledu čistění a rizika přenosů chorob mezi ptáky vůbec ideální. Dřevěné krmítko nikdy nevyčistíte tak dobře jako plastové nebo kovové.

Krmítko domeček
Foto: Zelená domácnost

Plastová se prodávají i rozebírací, takže můžete umýt každou část zvlášť a pak znovu sestavit. Pokud trváte na krmítku ze dřeva, zkuste vybrat takové, co má odnímatelné dno, které můžete důkladně umýt a nechat oschnout.

Z hlediska hygieny jsou výhodná taková krmítka, ve kterých nemůžou ptáci sedět přímo v krmivu a vykonávat do něj svoji potřebu. Ne každý pták ale takové krmítko akceptuje, proto je dobré si samozřejmě ujasnit, jaké druhy ptáků na zahradě máme a i podle toho volit tvar krmítka.

Prevence šíření chorob mezi ptáky

Existují různá opatření, díky nimž nebudeme mít s čištěním krmítka tolik práce a zároveň předejdeme zbytečnému množení bakterií v krmítku. Když si zvykneme dávat do krmítka častěji menší množství potravy, eliminujeme tak zbytky, které by zůstaly dlouho ležet a mohly by se kazit. Zároveň je potřeba dávat pozor, aby potrava nevlhla a neplesnivěla, což nás vrací ke správné volbě krmítka.

Krmítko by mělo sloužit nejen jako zásobník na potravu, ale mělo by také ochránit svůj obsah před deštěm a sněhem. Proto preferuji tzv. válcová krmítka, kde pták vyzobává krmení z otvorů ve válci, nebo tzv. domečková, ovšem s velkým přesahem střechy.

Mytí krmítka

Krmítko se doporučuje vyčistit a umýt minimálně jednou za měsíc, ale lépe častěji. Osobně se mi osvědčilo večer prázdné krmítko sundat, odnést domů, vymýt, nechat oschnout a pověsit zpět až ráno.

Prvním krokem je zbavit ho všech zbytků, slupek a trusu. U této činnost rychle zjistíme, jakou výhodou jsou krmítka, která jdou rozebrat. Případné staré zbytky krmiva vyhoďte a do krmítka nevracejte.

Na mytí použijte horkou vodu a kartáč, můžete přidat přípravek na mytí nádobí. K desinfekci (není nutné desinfikovat pokaždé, ale určitě pokud jste potkali u krmítka evidentně nemocné ptáky) se doporučuje použít naředěné savo (1:9 roztok savo s vodou) nebo ocet (1:1 s vodou). Po vymytí důkladně vypláchněte všechny části čistou vodou a nechte pořádně vyschnout. Vyschnutí je důležité, protože právě ve vlhkých částech se mohou držet různé nežádoucí bakterie.

Ptačí nemoci a člověk

Občas se setkávám s obavou, zda krmení ptáků na zahradě neohrožuje lidi v okolí krmítka. Je potřeba říci, že naprostá většina ptačích nemocí není přenosná na člověka. Přesto samozřejmě při obsluze krmítka dodržujeme běžnou hygienu a důkladné umytí rukou je po jakékoliv manipulaci s krmítkem samozřejmostí.

Jak vidno, vše začíná už u volby krmítka. Správná volba nám usnadní spousty času a sníží riziko nemocných ptáků na vašem krmítku. Ale i ideální krmítko s kvalitní potravou je bez pravidelného mytí, s mírnou nadsázkou, stejné, jako kdyby několik desítek až stovek lidí používalo ke snídani, obědu i večeři týdny a měsíce jeden společný nemytý talíř. To není právě příjemná představa, že?

Ze sortimentu krmítek Zelené domácnosti si vybere každý pták 🙂

Předchozí díly seriálu si můžete přečíst zde.

Mohlo by vás také zajímat
Zanechte komentář