Test houbiček na nádobí

z přírodních i recyklovaných materiálů

0 6 067

Čas od času se v médiích objevují zprávy o tom, jaké předměty jsou v domácnosti nejvíce poseté bakteriemi. Čtenáře opakovaně děsí klávesnice počítače a kuchyňská houbička. Houbička má v sobě spoustu dutých prostor a dobře drží vodu, a tak je v ní bakteriím hej. Jak to tak už bývá, články doporučují, abychom houbičku na nádobí měnili co nejčastěji. Ideálně jednou za týden. To abychom předešli možné nákaze. My si v Zelené domácnosti myslíme, že to není třeba. A tak se na houbičky na nádobí podíváme zblíska a zjistíme, jestli se s těmi hrůzostrašnými bakteriemi nedá něco udělat? Asi tušíte, že dá!  

Klasické houbičky na nádobí jsou nejčastěji vyrobené z polyuretanu (PU), polyamidu (PA) či polyesteru (PES). Tyto materiály se vyrábí z ropy. Houbičky se samozřejmě nedají recyklovat, a tak je třeba je vyhazovat do směsného odpadu. Kdybychom se drželi doporučení, vyhodili bychom za rok 54 houbiček. Řekněme, že taková houbička stojí někdy méně, někdy více, zhruba tedy 5 Kč. Za rok to dělá celých 270 Kč. Částku si zapamatujme a pojďme směle dál. Možností je totiž spousta. 

Péče o houbičku na nádobí

Ať už používáte jakoukoliv houbičku na nádobí, je třeba se o ní starat. A nemyslím tím hřebelcovat ani drbat po zádech. Stačí, když jí po každém nádobí propláchnete v teplejší vodě, vyždímete a necháte uschnout. Potřeba je také jí čas od času prolít vařící vodou v misce. Skvělým pomocníkem je ocet a jedlá soda. Tyto základní kuchyňské ingredience působí antibakteriálně a pohlcují pachy. Houbičku položte do misky, posypte sodou, zalijte trochou octa a poté vařící vodou. Uvidíte, že ožije. 

Houbička na nádobí e-cloth a z recyklovaného materiálu.

 Houbičky z recyklovaných materiálů či „nových“ materiálů

Než sáhneme po houbičkách z čistě přírodních materiálech, uniknout by nám neměly také materiály recyklované. Výrobci k jejich výrobě využívají nejméně 50 % suroviny, která už existuje. Často je to vytříděný plast nebo zbytky pěny, tedy vedlejší produkt výroby. 

Dishmatic násada

Dishmatic násada nejlépe myje hůře přístupná místa. Dostane se do hlubokých nádob a menších záhybů, výborně pění.

Tuto násadu s houbičkou jsem si při testování opravdu oblíbila. Nejen, že se dobře drží a tvar její houbičky je akorát tak velký, aby se dostal do všech záhybů i malých kusů nádobí. Velmi praktická je na ní také právě rukojeť, která se naplní mycím prostředkem. Jsem zvyklá mycí prostředky ředit 1ku1 s vodou tak, abych co nejvíce prostředku ušetřila a aby prostředek lépe pěnil. V kombinaci s Dishmatic násadou to fungovalo velmi dobře. Po měsíci používání je na houbičce vidět malé opotřebení, objevilo se pár žmolků. Nádobí v ruce myji pouze doplňkově, většinu umyje myčka. Všechny připeklé pekáče, zaschlé mísy od těsta a nádobu od mixéru s hůře přístupnými noži, která se do myčky nevejde, pomohla umýt bez větší námahy. Jistě jí ocení všichni, kdo se mytí nádobí normálně vyhýbají. Po opotřebení houbičky na násadu připevníte jednoduše houbičku novou. Dokoupit se dají také násady s hrubším povrchem či drátěnky.

Násada Dishmatic s houbičkou stojí 59 Kč, náhradní hlavice 3 ks 57 Kč. 

  • Na e-shopu jí najdete zde.
  • Náhradní hlavice zde.
  • Náhradní hlavice drátěnky zde.

Co nejlépe myje? Hůře přístupná místa, dostane se do hlubokých nádob a menších záhybů, výborně pění. 

Houbičky Ecoforce Soft

Houbičky Ecoforce Soft nejlépe myje všechny druhy nádobí a poradí si i s připeklým jídlem.

Obdoba klasických houbiček je vyrobená ze 100 % z pěny, která byla vedlejší produkt při výrobě. Pěna by se jinak stala odpadem. Houbička má tvar, který se v ruce velmi dobře drží. Je o trochu tvrdší, než ta klasická, ale je poměrně poddajná a nádobí se vcelku rychle přizpůsobí. Z jedné strany je opatřená hrubší vrstvou, jakousi drátěnkou, která umí odstranit i připálené jídlo ze všech povrchů a to včetně těch, které jsou náchylné k poškrábání. Houbička je po měsíci používání, ač doplňkového, poddajnější, pořád se dobře drží a známky opotřebení jeví vcelku minimální. 

Při srovnání houbičky Ecoforce s klasickou houbičkou je jasné, že i přes použití recyklovaného materiálu, je její kvalita oproti klasické houbičce daleko vyšší. Vidět je to nejen na materiálu, ale i na výběru tvaru a na dotek. 

Houbička Ecoforce Soft, balení po 2 kusech stojí 54 Kč. 

  • Na e-shopu jí najdete zde.

Co nejlépe myje? Je vhodná pro mytí všech druhů nádobí, poradí si i s připečeným jídlem. 

Houbička na nádobí z mikrovlákna e-cloth

Houbička na nádobí z mikrovlákna e-cloth nejlépe myje všechny druhy nádobí včetně zaschlého či připečeného jídla, navíc se dobře postará i o úklid povrchu kuchyňské linky a mytí spotřebičů.

Tato houbička vypadá jinak, než klasické houbičky. Její tvar je oválný a do ruky krásně padne. Je vyrobená z látky z mikrovlákna z jedné strany, z druhé strany najdete hrubou drátěnku. Mikrovlákno má jiné vlastnosti, než klasické bavlněné. Povrch mikrovlákna je členitý, takže v sobě nečistoty umí podržet do té doby, než houbičku propláchnete. Mikrovlákno navíc setře 99 % bakterií, které poté pod vodou lehce propláchnete. Taková houbička je v podstatě samočistící a pro její dokonalé vyčištění jí můžete bez problému vyprat. Houbičku z mikrovlákna jsem si oblíbila. Je multifunkční, dobře se s ní stírá také povrch linky po vaření, v podstatě jedním tahem. Mikrovlákno si totiž umí poradit také s mastnotou. Dobře do sebe nasaje také vylitou tekutinou. Zaschlé nečistoty dokáže hravě odstranit hrubá strana houbičky, její měkká strana se dokonale přizpůsobí členitému povrchu. Osvědčila se mi i při mytí kuchyňských spotřebičů, například toustovače či varné konvice. Jemně navlhčená si poradila s umaštěnými částmi toustovače. 

Po měsíci používání již není tak žlutá, jako když byla nová. Je na ní vidět, že jsem jí občas použila také na připečenou špínu a na umytí toustovače s připečenými kousky pečiva. Hodně mě také překvapilo, že modrá látková etiketa lehce obarvila žlutou látku houbičky. Houbičku jsem tedy vyprala s barevným prádlem na 40° a po vyprání vypadá zase jako nová, až na modrý flíček od etikety, ten se nevypral. Na funkčnosti to však nic nemění. 

Houbička na nádobí z mikrovlákna e-cloth stojí 119 Kč, dá se v podstatě do nekonečna prát v pračce. 

Na e-shopu jí najdete zde.

Co nejlépe myje? Je vhodná pro mytí všech druhů nádobí včetně zaschlého či připečeného jídla, navíc se dobře postará i o úklid povrchu kuchyňské linky a mytí spotřebičů. 

Houbičky z přírodních materiálů, kompostovatelné

Máte-li u domu kompost, jistě si oblíbíte kompostovatelné houbičky na nádobí. Jejich podstatou je biodegradabilní přírodní materiál. Bývá to tykev lufa válcovitá nebo kokosové vlákno. Když  lufa válcovitá dozraje a vyschne, namočí se do vody a hravě se sloupne její slupka. Ztvrdlá vlákna, která po ní zbydou, se v podstatě okamžitě dají použít jako houbička. Mrkněte na video na YouTube, kde je to krásně vidět.

Lufa válcovitá jako zralý plod.

Přírodní houba na nádobí i zeleninu LoofCO

Přírodní houba na nádobí i zeleninu LoofCO nejlépe myje běžně zašpiněné nádobí, odmočené nádobí se zaschlým jídlem i odmočené nádobí s běžně připeklým jídlem.

Kdo by to byl řekl, že je lufa válcovitá sama o sobě antibakteriální? Není se čemu divit, je to přírodní materiál, který má spoustu pozitiv. Na první dotek je oproti klasickým houbičkám poměrně tvrdá. Začne však měknout a bobtnat jen co se namočí do teplé vody. Po několika používáních už budou vlákna nafouklá a změklá, takže se s ní bude dobře pracovat. Je ideální na připeklé jídlo v zapékacích mísách, pánvičky na nádobí, hrnce i talíře. Menší kusy nádobí, jako jsou tenké skleničky, se s ní myjí trochu hůře, protože není tak poddajná. Houbička v sobě nemá tak malé dutiny, jako klasické houbičky, kde by se mohla držet voda a bujet v ní bakterie. Proto nezačne brzy zapáchat. Je dobré jí každý týden prolít horkou vodou či dokonce vyvařit. Použít můžete i výše zmíněný ocet a sodu, které ještě podpoří pročištění houbičky. Dá se používat v průměru 3 měsíce, při občasném používání a dobré péči daleko déle. Když doslouží vyhoďte jí na kompost. Je to přeci jen tykev, brzy se rozloží a nezbyde po ní žádné památky! Tuto houbičku používám opakovaně už řadu let a nedám na ni dopustit, je to vděčný parťák. 

Přírodní houba na nádobí i zeleninu LoofCO, 55 Kč. 

Na e-shopu jí najdete zde.

Co nejlépe myje? Běžně zašpiněné nádobí, poradí si s odmočeným zaschlým jídlem i odmočeným běžně připeklým jídlem.  

Přírodní kartáč na nádobí LoofCO

Přírodní kartáč na nádobí LoofCO za 49 Kč nejlépe myje hrnce, plechy a zapékacích mísy.

Ikdyž se kartáč používá spíše doplňkově a to hlavně na více zašpiněné nádobí, hrnce, pánve a zapékací mísy, dokáže si poradit i s talíři, příbory a s většími hrnky. Kokosové vlákno je přirozeně antibakteriální a tak kartáč nezačne brzy zapáchat. Naopak mi přišlo, že nádobí po použití kartáče jemně voní po kokosu. Po měsíci doplňkového používání je stále v kondici, osvědčil se hlavně na připeklé pekáče či plechy. Kusy jídla se v něm nedrží, pod tekoucí vodou se kartáč dobře propláchne a rychle uschne. 

Přírodní kartáč na nádobí LoofCO, 49 Kč. 

Na e-shopu jí najdete zde.

Co nejlépe myje? Vede si na jedničku při mytí hrnců, plechů a zapékacích mís. 

Ve srovnání s klasickými houbičkami jsou ty ekologicky šetrné sice dražší co do pořízení kusu, o to více však vydrží a svou cenu obhájí. Tehdy, kdy je klasická houbička na nádobí již opotřebovaná, roztrhaná a zapáchá, je houbička ekologicky šetrná stále ve formě a nabízí další možnosti: lze ji vyprat a dále používat, na nástavci nahradit za novou násadu nebo zkompostovat, a tak po ní nezbyde v přírodě žádný odpad.

Pokud bych měla vybrat jednu houbičku, která mi vyhovovala nejvíce, vybrala bych houbičku z mikrovlákna e-cloth. Oblíbila jsem si jí nejen pro její funkčnost a široké využití v kuchyni, ale také kvůli tomu, že ji lze prát a používat v podstatě do nekonečna. Její pořizovací cena se tedy brzy vrátí. 

Mohlo by vás také zajímat
Zanechte komentář