Čištění ptačích budek

10. díl seriálu

0 4 727

Pokud máte na své zahradě instalované ptačí budky, rozhodně doporučujeme je po každé hnízdící sezóně vyčistit. Ve starých hnízdech se mohou zbytečně množit parazité, ti pak mohou v následujícím roce přejít na nová mláďata. Navíc ptáci si rádi staví každý rok nové hnízdo (a vědí proč), takže jim posloužíte, když staré hnízdo odstraníte a budku pěkně vyčistíte. Do budky se může na jaře nastěhovat jiný pták, než v ní hnízdil minulou sezónu, a ten si chce postavit hnízdo z vlastního materiálu a podle své potřeby.

Když tedy víme, že ptáci už budku definitivně opustili a je po sezóně hnízdění, můžeme se dát do práce. Z hygienických důvodů při tom noste ochranné rukavice a hodí se i dlouhé rukávy (otvírání budky je vždy trochu překvapení). Správně zvolené budky by měly jít čistit bez sundání. Ideální je odnímatelný přední panel budky nebo jeho odklopení. Pokud je nutné pro otevření vyšroubovat nějaké vruty, je lepší si celou budku sundat.

Buska pro šoupálky, foto: Schwegler

Budku otevřeme, vyndáme staré hnízdo a kartáčem nebo smetáčkem vymeteme všechny zbytky materiálu, které v budce zůstaly. Pro čištění rohů můžeme použít i špachtli. Prodávají se také speciální čistící sady na údržbu budek.

Je možné, že vnitřek budky bude v horším stavu (plesnivý či zablácený), třeba v něm bydlel jiný obyvatel než pták (hmyz, vosy atp.). Na hodně znečištěnou budku použijte klidně mýdlový roztok a horkou vodu a vnitřek budky pomocí kartáče vymyjte. Po čištění vodou je samozřejmě nutné nechat budku pořádně vyschnout, aby nezačala plesnivět.

Plch v budce, foto: Schwegler

Úklid ptačích budek během podzimu má tu výhodu, že v zimě pak mohou ptáci budku využít jako přístřešek. Popřípadě se do ní mohou nastěhovat drobní savci, jako jsou třeba plši, kteří přes zimu hibernují v různých dutinách. Jestli počítáte s využitím budky i jako zimoviště pro jiné živočišné druhy, můžete jim tam nechat trochu sena nebo hoblin, aby se jim lépe bydlelo. Úklid těsně před novou hnízdící sezónou ptákům zajistí, že se v budce nebude při stavění hnízda nacházet nic navíc.

Sami při čištění zjistíte, co všechno se v budce může objevit. Představa, že v tom všem nepořádku by si ptáci měli na jaře postavit krásné nové hnízdo, není rozhodně lákavá. Ničeho se tedy nebojte a vyčleňte si ke konci podzimu čas na údržbu budek. Umožníte tak zrození dalších generaci opeřených obyvatel zahrady. Pokud je budka již letitá, zatéká do ní nebo vypadá, že se každou chvíli rozpadne, raději ji sundejte a nahraďte jinou. On takový pohled na spadlou budku s mrtvými ptáčaty a nešťastně poletujícím rodiči kolem není zrovna nic příjemného.

 

Další články věnované ptákům si můžete přečíst zde.

Mohlo by vás také zajímat
Zanechte komentář