Vlaštovky a jiřičky – nejčastější otázky a odpovědi ohledně hnízdění na lidských objektech

0 100 070

Každý rok touto dobou zodpovídám hodně otázek na toto téma. Pokusil jsem se proto nejčastější dotazy a odpovědi na ně dát tady, přehledně na jedno místo.

  • Jak poznám, že mi tu létají vlaštovky nebo jiřičky?
Zdroj: Česká společnost ornitologická

Jiřičku v letu poznáme podle krátkého vykrojeného ocasu a bílého hrdla. Vlašťovka má dlouhý ocas do vidlice. Poznat fyzické rozdíly v letu bývá pro laiky složitější, ale každý to snadno pozná podle způsobu hnízdění. Jiřičky si staví hnízdo zásadně vně domu pod římsy oken, podhledů, střech. Jejich hnízdo vždy přiléhá k římse a do hnízda lezou jen malým otvorem na horní hraně hnízda. Naopak vlaštovky si staví obvykle hnízdo v průjezdech, stájích, podchodech… a jejich hnízda jsou cca 6 cm od stropu. Pozor, dost lidí si plete jiřičky a rorýse. Rorýsi hnízdí také vně domu, ale nikdy si nestaví hnízdo. Ke hnízdění využívají stávající dutiny a praskliny ve zdech domů, pod střechou a to vždy poměrně vysoko. Rorýs je větší a celý tmavý.

  • Proč používat náhradní hnízda, když si je ptáci umí postavit sami?

V poslední době na nových fasádách někdy hnízda jiřičkám ani vlaštovkách nedrží a  padají. Často bohužel až v době, kdy jsou uvnitř ptáčata. V některých oblastech mají v dnešní zaasfaltované krajině nedostatek stavebního materiálu (bláta). Stavbě hnízda nesvědčí ani stále častější sucho, protože pro kvalitní hnízdo musí stavební materiál namáčet. U silnic hnízda ohrožují i otřesy z dopravy.

  • Dokáží umělá hnízda přilákat vlaštovky nebo jiřičky k nám?

Tito ptáci jsou věrní svým bydlištím po generace, takže pokud to jde, rádi se vrací na místa, kde se narodili. Pokud to není možné, nebo se tam další generace nevejdou, hledají vhodná místa v okolí. Pokud je tedy vidíte nad vámi létat, je možné, že se u vás uhnízdí. Pokud ve vaší oblasti nejsou, umělá hnízda je velmi pravděpodobně nepřilákají.

  • Kam umístit náhradní hnízda pro vlaštovky?

Hnízda pro vlaštovky umísťujeme do průjezdů, stodol, stájí cca 6 cm pod strop. Rádo jich hnízdí více pohromadě, takže hnízd může být i více vedle sebe, ideálně ne úplně těsně vedle sebe. Hnízda se přidělávají vruty ke svislým stěnám. Nezapomínejme na volný vletový a výletový otvor, otevřený po celou dobu hnízdění (cca duben – září).

  • Kam umístit náhradní hnízda pro jiřičky?

Čím výše, tím lépe na vnější stranu domu. Pod podhled střechy, okenní podhled, římsu domu…, prostě všude tam, kde je hnízdo z horní strany kryto před deštěm. Hnízdo pro jiřičky se dává až ke stropu (římse, podhledu), v horní hraně hnízda je již hotový malý vletový otvor. Jiřičky rády hnízdí pohromadě, takže hnízda mohou být těsně vedle sebe.. Hnízda se dají přidělat jak ke stropu (římse, podhledu), tak ke svislé stěně – dle zvoleného typu hnízda. Některá hnízda i imitují horní podhled nad hnízdem.

  • Mám volit hnízdo z keramiky, nebo dřevocementu?

Oba materiály jsou v pohodě. Dřevocement je paropropustný a lépe izoluje, keramické musí mít ve dně díru pro odvod vlhkosti.

Hnízda vlaštovky jiřičky

  • Nezapomenou si stavět vlastní hnízda, když jim nabídnu umělá?

To nehrozí, vždy si umělá hnízda dostavují a vyplňují. Náhradní hnízdo slouží tedy jako takový držák vlastního hnízda. Prodává se dokonce i jen částečně hotové hnízdo pro jiřičky, aby si jej dostavily.

  • Musí se po sezoně hnízda čistit a jak?

Nemusí, na začátku další sezony, že vše ptáci obstarají sami

  • Jak zabránit padání trusu pod hnízda?

Pod hnízda je možné (pokud to umístění hnízda ovšem umožňuje) přidělat cca 20 – 30 cm prkno, které zachytí většinu trusu. 100% to ale není. Nicméně věřím, že trochu úklidu za vylovení komárů a dalšího obtížného hmyzu v okolí domu za tu trochu naší námahy stojí.  Navíc dnešní fasády jsou omyvatelné a tak pomůže pár silných dešťů a je vyčištěno.

  • Chtěl bych, aby u nás hnízdily jiřičky, ale nemám římsu. Lze to nějak vyřešit?

Ano jde. Některá náhradní hnízda mají i horní římsu. Některá dokonce i spodní ochrannou plochu proti padání trusu.

  • Jiřičky a vlašťovky u nás nechci. Mohu jim shodit stará hnízda a dát tam bodce?

Jiřiček i vlaštovek kolem nás ubývá a něco takového je bez úředního souhlasu zakázáno.. Vlastník nemovitosti se vystavujete  finančnímu postihu ve výši 100 000 Kč. Stejně tak pokud zabráníme vlaštovkám v příletu do objektu zavřením příletového otvoru. Shazování hnízd se snůškou nebo ptáčaty je považováno za záměrný trestný čin týrání zvířat!

  • Proč je dobré „mít“ vlaštovky nebo jiřičky?

Zbaví nás obtížného hmyzu, můžeme v přímém přenosu pozorovat jejich zajímavý život plný shonu při krmení mláďat a také první nesmělé lety nové generace. V neposlední řadě se člověk může těšit na každoroční jarní návrat. Ne nadarmo se jim říká poslové jara.

  • Slyšel jsem, že hnízda jsou semeništěm nemocí a parazitů. Je to pravda?

Taková rizika jsou z velké míry neopodstatněná, bohužel úřady (patrně z alibismu) na základě těchto domněnek často povolují likvidaci hnízd, aniž by jakkoliv doložili oprávněnost takových rizik. Jistě nechceme žít ve sterilním a bezpečném světě, kde zasypeme rybník proto, aby se v něm někdo neutopil, nebo pokácíme zdravé stromy v lese, protože tam občas chodí lidé. A tohle je podobné.

Naopak cituji z vyjádření Státního zdravotního ústavu pro ČSO z 6. ledna 2020: „Trus ptáků v ČR může obsahovat určitě množství parazitů v určitém stádiu vývoje. Tito jsou ovšem zpravidla druhově specifičtí a při dodržení základních hygienických pravidel při odklízení trusu nemohu pro člověka znamenat nebezpečí. Chráněné druhy synantropně žijícího ptactva neznamenají významné ani bezprostřední bezpečnostní riziko pro veřejné zdraví.“ Prostě raději si myjme dobře ruce, ať to neodnáší nevinní ptáci.

  • Bohužel budeme provádět stavební úpravy na objektu, kde vlaštovky nebo jiřičky dlouhodobě hnízdí. Nechci je připravit o domov. Co mám dělat?

V takovém případně si musíte požádat s předstihem orgán ochrany přírody o výjimku. Úřad obvykle nařídí instalaci náhradních hnízd na nejbližší vhodná místa, aby je ptáci při jarním návratu mohli rychle využít.

  • Jiřičky nám znečišťují fasádu na panelovém domě i dále od hnízda, kde doporučované prkénko pod hnízdem nestačí?

Dnešní fasády jsou dobře omyvatelné. Obvyklé stačí několik silných dešťů a fasáda je jako nová.

  • Sousedé shazují hnízda, přes mé upozornění. Jak tomu mohu zabránit?

V případě, že se stanete svědky shazování hnízd nebo instalace bodců, pořiďte fotodokumentaci a okamžitě volejte Českou inspekci životního prostředí (www.cizp.cz). Na bezohledné jedince pamatuje zákon pokutami do výše 100 000 Kč pro fyzické osoby a až 2 miliony pro firmy.

Jiřička byla zvolena Ptákem roku 2020, více na Pták roku 2020 http://bigfiles.birdlife.cz/PS/PS_2020_01.pdf

Inzerce v tisku může bohužel vypadat i takto:

 

Další články věnované ptákům si můžete přečíst ZDE.

 

 

Mohlo by vás také zajímat
Zanechte komentář