Náš soused netopýr

5 436

Netopýři jsou sice savci, ale zároveň letci, často se říká, že jsou to okřídlené myši. I jiní savci se vznášejí ve vzduchu, netopýři ale létají aktivně, ostatní spíš plachtí jako větroň. Na zemi jsou netopýři dost neohrabaní, na stěnách se drží pomocí drápků na končetinách, když se pohybují po vodorovné ploše, je to spíš takové zvláštní plazení. Ve vzduchu jsou ale mistři. Jestli někdy pozorujete při západu slunce ptáky, tak jak se stmívá a slunce mizí za obzorem, ptáci jsou postupně vystřídáni netopýry. Někdy se těžko rozeznává, jestli jde ještě o ptáka nebo už o netopýra, netopýři mají ale většinou odlišný způsob letu. Takový jakoby trhanější.

Můžeme slyšet netopýra?

Netopýři sice vidí, ale v prostoru a při lovu se orientují převážně podle zvuků, říká se tomu echolokace. Vydají zvuk a podle odražených zvukových vln se pak orientují, a to s velkou přesností. Většina těchto zvuků je za hranicí naší slyšitelnosti, takže se musíme orientovat spíš podle siluety.

Kromě echolokace umí netopýři ještě takzvané sociální zvuky. Samci tak vábí samičku, matky komunikují s mláďaty nebo je netopýři vydávají, když se mezi sebou hašteří. Tyhle zvuky už bývají slyšitelné i pro člověka.

Rok netopýra

Protože netopýři přes zimu hibernují, jejich rok začíná tím, že se probudí ze zimního spánku. Na jaře navštěvují různé úkryty, kde se setkávají s jedinci téže populace. Během léta tvoří takzvané mateřské kolonie, což jsou matky s mláďaty. Po odstavení mláďat v srpnu až říjnu se kolonie rozpustí a netopýři se páří. Netopýři se pak připravují na zimní spánek, intenzivně loví, aby nabrali sílu. Od listopadu do března netopýři zimují. Netopýři zimují ve skalách, jeskyních, v dutinách stromů, ve sklepích a na půdách. Když najdou vhodnou skulinu, i třeba ve fasádě domu, tak ji obsadí.

Ohrožený netopýr

Netopýr hvízdavý foto: Jaroslav Červený
Netopýr hvízdavý foto: Jaroslav Červený

I netopýři, podobně jako veverky, ježci a jiná volně žijící zvířata, jsou ohroženým druhem. Postrádají především dutiny, ve kterých by mohli v zimě v klidu hibernovat. Často si za svůj úkryt zvolí místo, které se jim stane osudným. Nezřídka osídlí různé větrací dutiny a štěrbiny pod střechami či mezi panely panelových domů. Občas se z ulice dostanou do starých vafek (plynového topení s dutinou ve fasádě).

Pokud zimují netopýři v dutinách stromů a někdo se rozhodne strom pokácet, je zaděláno na malér.

Některé druhy netopýrů využívají po mnoho let opakovaně stejné úkryty. Když jde třeba o nějaký dům, který pak projde rekonstrukcí, štěrbiny se pečlivě ucpou a netopýři si musí narychlo hledat odpovídající náhradní bydlení.

Každá ztráta úkrytu může znamenat vážné ohrožení celé populace.

V České republice funguje několik záchranných stanic, které jsou na netopýry specializované a mají s nimi bohaté zkušenosti. Netopýři s trvalým hendikepem v záchranné stanici zůstanou, pokud se ale netopýr zcela uzdraví, může být vypuštěn do přírody. Občas se do stanice dostane celá kolonie netopýrů, která přišla během zimy o svůj úkryt.

I v záchranných stanicích netopýři přes zimu hibernují, na jaře je dají do teplejšího prostředí a každého netopýra pak před vypuštěním nakrmí. Než se zase vydají do světa, musí se trochu posilnit, aby měli větší pravděpodobnost, že to v přírodě zvládnou. Spolek Nyctalus pořádá pravidelné vypouštění netopýrů i různé vycházky za netopýry a přednášky. Netopýří akce pořádá i ČESON (Česká společnost pro ochranu netopýrů).

Jak můžeme netopýrům pomoci?

Šetrné kácení stromů

Kácení stromů, především těch starých s dutinami, je potřeba provést šetrně s ohledem na možné obyvatele stromu. Pokud zjistíte, že ve stromě bydlí netopýři, přesto je potřeba z bezpečnostních důvodu strom ořezat, můžete použít takzvaný ořez na torzo, tedy ořezat jen větve a kmen s dutinou ponechat.

Jestli je to možné, nekácejte stromy s potenciálními úkryty netopýrů v období od 1. května do 31. srpna (možný výskyt letních kolonií) a v období od 1. prosince do 14. března (možný výskyt zimujících netopýrů).

Více o kácení stromů s ohledem na volně žijící zvířata najdete v tomto textu.

Při rekonstrukci budov – budky na (do) fasády

Při rekonstrukci či zateplování fasády můžete myslet i na netopýry. A to nejen tak, že dům předem prohlédnete, jestli se tam nějaký netopýr neskrývá, ale zároveň můžete u svého dobu počítat i s tím, že by se tam mohl nějaký v budoucnu zabydlet.

Budky na fasádě domu
Foto: Schwegler

Stavební úpravy je vhodné dělat v období, kdy zvířata na místě nejsou. Pokud to jen trochu jde, je skvělé na místě původního úkrytu, který musel být zrušený, vytvořit netopýrům úkryt náhradní.

Netopýrům můžete na svém domě nabídnout netopýří budku, která bude sloužit jako letní úkryt. Pokud budku nainstalujete v prostoru, kde nemrzne, může sloužit jako zimní úkryt.

Budky umožňují netopýrům pohodlné zavěšení i potřebný vzájemný kontakt.

Pokud nemáte žádný vhodný vnitřní prostor, můžete pro netopýry pořídit zateplenou budku, která se hodí pro celoroční obývání.

Když dům teprve stavíte, můžete na fasádu použít budky ve tvaru cihly s předním odnímatelným panelem. Tyhle budky se stanou součástí fasády, dají se i natřít fasádní barvou, takže splynou se zbytkem zdi.

Budky pro netopýry ve fasádě
Foto: Schwegler

Některé budky pro netopýry jsou určeny přímo do zateplení. Netopýři milují různé štěrbiny ve zdivu, jak se ale domy zateplují, tyto úkryty jim mizí, takže budky, které zakomponujete do fasády, fungují jako náhrada původních úkrytů. Tyto budky se instalují (lepí) do zateplení, velmi dobře se integrují do izolace nebo zdiva. Nakonec může být vidět jen úzký vletový otvor.

Vybírat můžete z různých tlouštěk budky podle síly izolace domu, ideální je počítat s tímto prvkem už přímo ve stavebním projektu.

Netopýří budky na fasádu jsou samočisticí, jsou konstruovány tak, aby netopýří trus vypadával ven, nemusíte je tedy čistit. Navíc, netopýři jsou dost citliví na cizí pachy, takže by nejspíš odhalili, že se jim v domečku někdo hrabal, a mohli by ho pak opustit.

Netopýří budky do zahrady na strom

Trochu jinak vypadají budky vhodné pro zavěšení na strom, mají většinou válcovitý tvar, imitují tak stromové dutiny, uvnitř ale najdete klasický panel na zavěšení netopýrů. Netopýři se na tento panel poskládají, na místě se drží pomocí drobných drápků, které mají na křídlech a na nohách.

Správné umístění budky

Budka pro netopýra na strom
Foto: Schwegler

Budka by měla být dostatečně vysoko: minimálně 3 metry od terénu, některé druhy netopýrů preferují výšku 5 – 6 m, kolem ní by mělo být dost volného manévrovacího prostoru. Vhodná je orientace JV-J-JZ, díky slunci se v budce udrží potřebná teplota.

Jestli budete budku na strom přidělávat hřebíkem, používejte speciální hřebík z hliníkové slitiny, neudělá na stromu takovou škodu jako běžný korodující hřebík.

Zatímco ptáci většinou obsazují budky už první sezónu, netopýři jsou trochu konzervativnější, ale prý pomáhá, když jim nové úkryty zevnitř trochu potřete netopýřím trusem. Kde vzít netopýří trus? Prodává se jako hnojivo. Celý výtěžek z prodeje navíc putuje organizaci ČESON, která netopýrům dlouhodobě pomáhá. Praxí je prokázáno, že netopýři preferují místa, kde už někdy nějaký netopýr byl.

Jako každý živý tvor, i netopýr má v přírodě svoji důležitou funkci. Naši netopýři jsou hmyzožravci, každý jedinec uloví za noc množství hmyzu odpovídající až 1/3 jeho hmotnosti. Všichni netopýři žijící u nás se živí výhradně hmyzem a dalšími členovci (komáry, pakomáry, chrostíky, pošvatkami, můrami, brouky). Netopýří trus lze navíc použít jako výživné hnojivo k rostlinám. Ačkoliv má hodně lidí z netopýrů až panickou hrůzu, ve skutečnosti jsou to velmi zranitelní a užiteční tvorové. A vy tak můžete sdílet svoji zahrádku nejen s ježky, ptáky a veverkami, ale můžete mít za souseda i netopýra.

Všechny druhy netopýrů jsou zvláště chráněné dle zákona o ochraně přírody a krajiny, chráněny jsou i jejich úkryty. Pokud narazíte na netopýra v ohrožení života, volejte SOS netopýří linku a poraďte se o dalším postupu.

A pokud byste chtěli ČESON nějak podpořit, můžete to udělat třeba nákupem charitativní edice Drink it lahve s motivem netopýra.

 

Zdroje dalších zajímavých informací o netopýrech:

web Náš soused netopýr

web České společnosti pro ochranu netopýrů

web spolku ZO ČSOP Nyctalus

Úvodní foto: Schwegler

Mohlo by vás také zajímat

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.