Novoroční ohlédnutí aneb není závislost jako závislost

1 330

Když jsme v Zelené domácnosti začali před lety propagovat pomoc čmelákům, ani v nejhezčím snu jsme nedoufali, že jen za pár let nastane čmeláčí mánie. Čmeláci totiž pomalu nahrazují manželské poradny, lidé propadají čmeláčí závislosti a místo nákupu zbytečností plánují rozšíření čmeláčího chovu. Vznikají nové čmeláčí weby, facebookové stránky, vydávají se knihy o čmelácích…

Stovky a tisíce lidí plánují přestavbu zahrady, aby se tam těmto užitečným opylovačům líbilo. Anglické trávníky jsou zmenšovány na úkor kvetoucích luk, túje jsou nahrazovány vrbami jívami, které čmeláci potřebují k jarnímu přežití….

Čmelák na květině
Zdroj: pixabay.com

Rádi se na svět koukáme v souvislostech, a tak máme radost, když vidíme, jak taková péče o čmeláky mění svět. On totiž i zatvrzelý majitel katalogové zahrady s anglickým trávníkem a zálibou v chemických postřicích velmi rychle změní názor ve chvíli, kdy čmeláčí královna zabydlí jeho čmelín, ale potom i s dělnicemi začne létat za potravou na kvetoucí louku k sousedům. Jen málokdo totiž snese, že “jeho“ čmeláci létají za potravou jinam. A tak se do opečovávaného trávníku rychle sází kytky, keře a ovocné stromy, aby i u něj měli jeho chovanci co jíst.

Aplikovat pak chemický postřik na zahradu, kde se chovají čmeláci, si troufne jen masový vrah. A takových vyšinutých jedinců je i v české populaci naštěstí jen velmi málo, byť jsou často hodně slyšet a vidět a někdy nám i velí.

A tak se díky takovému zájmu o čmeláky stále více zahrad mění ve více či méně pestré a přírodní zahrady bez chemie, z čehož se posléze radují nejen čmeláci a další zvířata kolem nás, ale třeba i děti majitelů zahrad, které si mají konečně kde hrát, neboť anglický trávník i trampolína na něm baví jen chvilku.

A co má tohle vzpomínání společného s Novým rokem?
Čmelák letí
Zdroj: pixabay.com

Říká se, že počátkem roku bychom se měli ohlédnout za těmi minulými. Já to dělám tak, že se v rámci zachování duchovní svěžesti ohlížím raději za tím povedeným. A právě se čmeláky se mohu zasnít, kolik nových královen narozených v našich čmelínech teď spokojeně chrní v zemi a kolik chovatelů už nyní přemýšlí, jak svoji zahradu ještě více vylepšit, aby byla pro přírodu atraktivnější. A u toho se raduji, že přibývá nás lidí ochotných pomáhat přírodě kolem sebe. A že jednou nás bude tolik, že i naše děti a děti našich dětí budou znát dnes ještě relativně běžné živočichy i ze svých zahrad, nejen z obrázků a dokumentárních filmů.

Ani letos se ale kouzelným proutkem nic nezmění samo. Pokud neprocitnou naši politici na všech úrovních, velký business a velkozemědělství, bude to pořád na všech těch často bezejmenných nadšencích, kteří pro přírodu dýchají a na svých zahradách, balkonech i parapetech dělají možné i nemožné, aby se tam zvířatům líbilo a měli kam utéct z monokulturních polí plných chemie, z lesů, co jsou spíše plantáže na dřevo, a vůbec z krajiny, kterou my lidé stále přetváříme k obrazu svému, i když víme, že ten obraz není povedený nejen pro přírodu a zvířata, ale nakonec ani pro nás, pro lidi.

Za Zelenou domácnost můžeme slíbit, že budeme i v tom novém roce právě takové nadšence nadále inspirovat, spojovat i podporovat tak, jak jen to umíme a můžeme. Zelená domácnost je jen menší rodinná firma s partou dalších nadšenců v týmu, ale společně s vámi, našimi zákazníky a fanoušky, můžeme dosáhnout opravdu hodně a to, co se nám společně podařilo se čmeláky, zopakovat s dalšími a dalšími živočichy.

Každá nová přírodě přátelská zahrada, každý člověk, který přestane používat chemické postřiky, začne sázet původní české rostliny, vyseje pár m2 louky, pověsí pár ptačích budek nebo krmítek nebo nechá ležet pár hromádek větví a listí, se počítá a pomáhá. Lhostejno na velikosti zahrady. Stejně tak každý živý balkon nebo parapet ve městech moc pomáhá, i všechny nově vysazené stromy a keře mezi domy. Navíc je to velká inspirace pro ostatní.

Budování a následné pozorování takového živého místa, kde příroda ještě nebo znovu žije, je silně návykové. Ale na rozdíl třeba od alkoholové závislosti je to závislost pozitivní. A tak vše nejlepší do nového roku všem závislým na pestré přírodě a na naději pro budoucí generace. My opravdu věříme, že to společně dáme, však oni i ti politici a business dříve nebo později pochopí, že všechno není jen o penězích a že na umírající planetě nejde ani podnikat, ani vládnout.

Je to prostě na každém z nás v této divné době ukazovat, že to jde i jinak. Proto díky, že jste s námi.

Za celou Zelenou domácnost

Petr Dobrý

PF 2021 Zelená domácnost

Mohlo by vás také zajímat

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.