Čím jsou ježčata ohrožená a jakou konkrétní pomoc jim můžeme nabídnout?

2 206

Minulý týden jsme se seznámili s tím, jak přicházejí ježčata na svět a co se děje v prvních šesti týdnech jejich života. Dnes si povíme, jaké nástrahy na ježky po opuštění hnízda čekají a co můžeme my lidé udělat, aby ježků v přírodě neubývalo.

Zničené hnízdo

Pokud je hnízdo poškozeno brzy po narození ježčat, matka často hnízdo opustí nebo svá mláďata dokonce sežere. Když je hnízdo narušeno později, už je tu jistá šance, že ježčí máma svoje potomky přestěhuje na nové bezpečnější místo. Je to ale dost riziková mise, takže je rozhodně lepší tomu předejít.

Umístění bezpečného hnízda pro mámu s mláďaty

Ježek v domečkuJežci jsou neradi rušeni, takže pokud chcete mít na zahradě domek s ježčím hnízdem, je potřeba ho dát do klidného koutu zahrady. Do obsazeného domku nenakukujte a samičku s mláďaty nerušte. Nedovolte ani, aby hnízdo zkoumali vaši domácí mazlíčci. Pokud jste omylem ježčí hnízdo poškodili, opatrně ho znovu překryjte suchým listím, trávou a větvičkami.

 

Nedostatek mateřského mléka

Během chladnějšího a suchého léta může mít ježčí máma problém se sháněním potravy, aby získala dost živin na tvorbu mléka pro své potomky.

Nabídněte ježčí mámě potravu a čistou vodu v krmné stanici
Krmení pro ježky
Zdroj fotografie: pixabay.com

Bude pak mít dost živin pro sebe a tím pádem i dostatek mateřského mléka pro svá ježčata. Krmná stanice je boudička, do které vede otvor akorát tak velký pro ježka. Ježkům zároveň pomůže, když se bude na vaší zahradě vyskytovat dost přirozené potravy. Ježci v přírodě jedí různé červy, brouky, slimáky, žížaly, housenky, larvy tiplic, škvory a mnohonožky, záleží také na ročním období. Z větších živočichů konzumují žáby nebo mláďata hlodavců.

 

Nízká váha před zimním spánkem

Ježek, který není před zimou a hibernací dostatečně vykrmený, se jara pravděpodobně nedožije. To bývá problém především u mláďat z pozdějších letních vrhů. Chladné suché léto, kdy je v přírodě všeobecně nedostatek potravy, může ohrozit ale i ježčata, která se narodila už na jaře.

Podzimní dokrmování

Ježčata narozená v září mají jen asi 2 až 3 měsíce, aby se z malých bezbranných novorozeňat vážících kolem 25 gramů vykrmila na minimálně 500 g (ideálně 600 a více g) vážícího ježka, který bude mít šanci přečkat zimu. Pomůže krmná stanice a v ní nabídka ježčí masité stravy.

Jedovaté návnady na slimáky

Ježci mohou sníst přímo návnadu, nebo i otráveného slimáka. Jedovatá návnada nemusí ježka rovnou zabít, ale může mu trvale poškodit zdraví, a to se může stát i občasnou konzumací peletek proti slimákům. Pokud by vám někdo argumentoval, že dává tyto otrávené peletky jen na místa, kam se ježek nedostane, možná je to pravda, ale zabránit ježkovi sníst slimáka otráveného jedem už prostě nedokážete.

A jak se pozná, že byl ježek otráven návnadou na slimáky? Na první pohled těžko, ale může se to zjistit pitvou a ze studií mrtvých ježků vyplývá, že určité procento jich v těle jed má. Objevují se i zprávy ze záchranných stanic o přijetí umírajících otrávených ježků. Jak jednou vypustíte do přírody nějakou toxickou látku, ztrácíte nad ní kontrolu.

Jedy do přírodní zahrady nepatří

V zahradě, kde se vyskytují ježci a jiná zvířata, by se neměly jedy používat. Jakkoliv je to lákavé, zkuste zvolit raději jiný způsob, jak slimáky usměrnit. Pokud otrávíte pár slimáků, nic moc se u vás nezmění, brzy přijdou další, pokud si ale zabijete svého ježčího kamaráda, přijdete o skvělého pomocníka, který je na zahradě velmi užitečný.

Jed na potkany

Jed na potkany se umisťuje do deratizačních staniček. To má zajistit, aby se dovnitř nedostalo nějaké jiné zvíře, než potkani nebo další hlodavci. Dospělý ježek se do staničky díky své velikosti nedostane, mládě je ale ještě drobné, takže pro něj nepředstavuje menší otvor překážku. Jedy na myši a potkany obsahují takzvané antikoagulanty, tyto látky snižují srážlivost krve, takže zvíře vnitřně vykrvácí.

Vyhněte se používání jakýchkoliv jedů

Místo toho, abyste hubili hlodavce, které u svého domu nechcete, zkuste odhalit příčinu jejich výskytu. Často se stahují k dostupnému zdroji potravy. Příroda je uzavřený ekosystém a co do ní vložíte, to se vám vrátí.

Ohně a sekačky

Nějak tak by se mohl jmenovat horor, na který by se ježci koukali, kdyby se chtěli fakt hodně bát. Pokud sledujete na internetu profil nějaké záchranné stanice pro volně žijící zvířata, asi už jste viděli ježka, který je popálený, nebo zraněný sekačkou. Je to smutný pohled, ale jde tomu docela dobře zabránit.

Při práci na zahradě buďte opatrní

Při sekání hodně zarostlých porostů postupujte opatrně a místo předem raději dobře prohlédněte. Pozor dejte také při práci s rýčem nebo vidlemi při přehazování kompostu nebo sena. Nevypalujte trávu a meze. Když pálíte hromádku přírodního materiálu, která už na místě nějakou dobu leží, předem ji dobře prohlédněte, nebo rovnou přemístěte, může se v ní schovávat ježek nebo jiný živý tvor. Vaše nepozornost nebo lenost může stát ježka život.

Nádrž s vodou bez výlezu

Ježek v rybníčku
Zdroj fotografie: hedgehogstreet.org

Ježci umí sice plavat, jestli ale nemá vaše zahradní jezírko dobrou přístupovou cestu jako třeba mírně se svažující okraj, může se ježek utopit.

Záchrana před utonutím

Pokud máte na zahradě jezírko nebo nádrž s vodou, do které by mohl ježek vlézt, měl by mít také možnost dostat se ven. To může zajistit rampa nebo mírně svažitý okraj.

 

 

Záchranáři, kteří škodí

Ježčata jsou drobné křehké bytosti, v lidech vzbuzují přirozenou touhu jim nějak pomoci, měli bychom to ale dělat správně, abychom jim ve víru dobrých úmyslů naopak neublížili.

Pomoc ježčatům v nouzi
Pomoc ježkům v nouzi
Zdroj fotografie: pixabay.com

Pokud potkáte ježka, který se zdá být v nouzi, vždy raději zavolejte do Záchranné stanice pro volně žijící živočichy a situaci s nimi konzultujte, abyste se ujistili, že jednáte v ježkův prospěch. Zraněný ježek bude samozřejmě potřebovat vaši pomoc, stejně tak opuštěná mláďata. Samička, která má v hnízdě mladé, je přes den kojí a v noci jde shánět potravu pro sebe. Pokud narazíte na opuštěná a viditelně zoufalá mláďata, možná budou potřebovat vaši pomoc. To především v případě, když potkáte jedno samotné malé mládě, nebo najdete hnízdo, které je nějak poškozené. Opuštěná ježčí mláďata vydávají pisklavé zvuky trochu jako ptáčata. Nikdy se nepokoušejte sami vypiplat malého ježka. Ježci jsou choulostivá zvířata a potřebují odbornou péči.

Tohle vše a ještě víc čeká nejen na malé ježky ve světě, který se chystají teprve objevovat. Není toho málo, ale určitě jim moc pomůže, když budete svoji zahrádku budovat a vylepšovat i s ohledem na jejich potřeby.

 

Více o ježcích kolem nás si můžete přečíst v našem ježčím seriálu.

Úvodní foto: pixabay.com

Mohlo by vás také zajímat

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.