Včelky samotářky hnízdíci v zemi a jak jim pomoci

7 688

Sortiment domečků pro samotářky zahrnuje převážně příbytky z naskládaných dutinek přírodního původu a také navrtaného přírodního materiálu (dřevo nebo cihla s otvory). Co ale samotářky, které hnízdí v zemi? Ani ty nemusí na zahradě přijít zkrátka, protože i těm můžeme připravit místo, kde si budou v klidu tvořit komůrky pro svoje vajíčka a larvy.

Včelky samotářky hnízdící v zemi

Nákres podzemních chodbiček – nicotěnka nejmenší, autor: V. Radchenko

Až 70 % včelek samotářek hnízdí v zemi, přírodě hnízdí tyto druhy v suchých, řídce porostlých a prosluněných oblastech. V blízkosti člověka mohou obývat třeba písčitou cestičku, někdy si postaví hnízdo i v písčitém podkladu mezi dlaždicemi.

Některé včelky samotářky hnízdící v zemi se vám klidně nastěhují i do květináče, jiné potřebují větší vhodnou plochu, aby se k hnízdění odvážily. Některé samotářky vytvářejí pod zemí takzvané kolonie, každá si buduje svoje komůrky, ale v těsném sousedství s ostatními, někdy mají včelky dokonce jeden společný vchod do podzemí. Pokud tedy uvidíte, že do jednoho otvoru létá více včelek, může jít právě o tento případ.

Na ilustraci vlevo vidíte jednu z možností, jak můžou podzemní chodbičky včelek vypadat.

 

Pískoviště pro samotářky

Nejjednodušší způsob, jak vytvořit zázemí pro včelky hnízdící v zemi, je vyčlenit jim na zahrádce místo pro hromádku s pískem. Dobré je využít nějakého rohu nebo rohové konstrukce a svah z písku směrovat na jihovýchod. Včelky mají rády písek co nejjemnější (zrnitost 0,063 a 0,25 mm), takový písek obývá největší množství druhů. Není vhodný stavební písek ani písek na pískoviště, protože je příliš hrubý. Písek by měl být zhutnělý, aby se při pokusu o hloubení nesypal, a neměl by být promáčený. Jemný zhutnělý písek tvoří substrát, který usnadňuje včelkám hloubení komůrek.

Pískoviště pro včelky samotářky
Zdroj fotografie: community.rspb.org.uk

Pískoviště může mít formu také jámy v zemi vyplněné písčitou zeminou nebo i naplněné dřevěné bedýnky (vyvýšeného záhonu). Důležité je, aby v materiálu nestála voda (aby odtékala pryč) a také aby zeminu neprorůstala vegetace. Jemný písek nanášejte postupně a po každých 15 cm ho zhutněte. Díky jemnosti zrnek se vytvoří kompaktní substrát, ve kterém se bude včelkám dobře hrabat.

Pokud v písku včelky zahnízdí, už s ním nelze manipulovat, protože uvnitř komůrek jsou vajíčka a později larvy. Postupným vývojem vznikne nakonec dospělec, který komůrku opustí, a nová včelka je na světě.

Bydlení pro samotářky hnízdící v zemi – o fous složitější varianta

Tato varianta zahrnuje navíc míchání materiálu a přípravu chodbiček pro včelky. Výsledné dílko by mělo být orientované na jižní stranu, u větších nádob na to myslete už před samotnou realizací. Teplo napomáhá inkubaci larev a materiál dobře vysušuje.

Nádoba

Budete potřebovat nějaký větší květináč nebo bedýnku, do které umístíte namíchanou směs. Nádoba by měla být dostatečně vysoká a měla by odolat dešti a větru, případná voda by uvnitř neměla stát (myslete na odvod).

Materiál

Náplň můžete vytvořit například ze směsi: 25 % zeminy (vrchní zemina ze záhonku atp.), 25 % hrubšího (stavebního) písku a 50 % jemného písku. Všechno pořádně promíchejte, postupně dávkujte do nádoby a po vrstvách zhutňujte. Náplň nádoby by měla být kompaktní, aby se včelkám vyhloubené chodbičky nezbortily. Kompaktnost můžete ještě podpořit tím, že budete finální povrch mlžit vodou a znovu ještě více stlačovat.

Vytvořte v materiálu dutiny
Chluponožka
Zdroj fotografie: freepik.com

Včelky se nerady při budování hnízda dlouho zdržují, vy jim můžete práci usnadnit a zvýšit pravděpodobnost, že se u vás ubytují. Tužkou nebo šroubovákem můžete do zeminy hloubit dírky. Materiál by se neměl sypat, pokud se rozpadá, je potřeba ho ještě více udusat.

Vhodný průměr otvorů pro zemní včelky se uvádí od 5 do 8 mm, můžete ale zkusit i trochu větší dírky, klasickou obyčejnou tužkou uděláte otvory cca 8 mm, hloubka je potřeba alespoň na délku tužky (čím hlouběji, tím lépe, některé samotářky hnízdí i desítky centimetrů pod zemí). Myslete i na dostatečné mezery mezi chodbičkami, aby se vám dílo nezhroutilo.

Ani všechny druhy samotářek hnízdících v zemi nemají stejné preference, některé vyhledávají kompaktní písčitou půdu, vápencovou nebo jílovitou, jiné si staví komůrky ve volném písku. Samostatný písek a hlinitopísčitá půda ale patří mezi nejoblíbenější materiály.

Kdo se může v podzemních chodbičkách ubytovat?

Pískorypka ryšavá – samička, zdroj: bumblebeeconservation.org

Jsou to například pískorypky, které si tvoří pod zemí síť chodeb, kdy na konci každé štoly umisťují jednu komůrku. V plodové komůrce přezimují dospělci, kteří na jaře vylétají. Některé druhy pískorypek hnízdí takzvaně komunálně, kdy mají jeden společný vchod a každá včelka má pak vlastní část hnízda. Dalším druhem jsou ruděnky, což jsou samotářky parazitující na již vytvořených hnízdech a komůrkách. Cizí vajíčko nahradí vlastním a otvor do hnízda uzavřou.

V zemi hnízdí také chluponožky, hedvábnice, podobné biotopy potřebují také kutilky a další a další více či méně známé hmyzí druhy. Tento fakt trochu mění perspektivu pomoci včelkám na zahradě, protože jen část jich je schopná se rozmnožit v rámci běžného hmyzího hotelu se stébly a otvory v dřevě či tvárnici. Zajímavou informací také je, že včelky rozlišují mezi vertikálním směrem a horizontálním směrem, horizontální komůrky si budují například ve skalních útesech nebo v březích řek.

Ruděnka
Ruděnka, foto: Saxifraga-Peter Meininger, CC BY-NC-SA
Hedvábnice hrabavá
Hedvábnice hrabavá, foto: Saxifraga-Peter Meininger, CC BY-NC-SA
Pískorypka vrbová
Pískorypka vrbová, Saxifraga-Pieter van Breugel, CC BY-NC-SA

 

Co dělat, když se nám usadí včelky třeba na dětském pískovišti?

Otevřená komůrka samotářky
Rozpadlá komůrka s larvou a potravou, zdroj: atlashymenoptera.net

Včelky samotářky se občas dokážou usídlit i v pískovišti třeba na dětském hřišti, v té souvislosti se objevují dotazy, jestli lze včelky někam přestěhovat. Bohužel to nejde, protože komůrky se při manipulaci rozpadnou. Stěny komůrek bývají sice většinou pokryty speciálním sekretem, tato vrstva ale sama o sobě neudrží tvar komůrky. Pokud je to možné, doporučujeme alespoň část takového pískoviště nějak oddělit, aby na něj děti nemohly, a nechat včelky vyhnízdit.

Samotářky dětem nijak neublíží, samičky samotářek si nebrání svoje hnízda, jak je tomu třeba u včel medonosných nebo vos žijících ve společenství, takže se nemusíte bát, že by vás nebo děti nějak napadly. Některé samotářky nemají žihadlo (mají ho zakrnělé) a ty druhy, které ho mají, ho skoro nepoužívají. V případě ohrožení se dají prostě na ústup. Samečci žihadlo nemají a jsou tedy neškodní, kromě oplodnění samiček jsou to také velmi dobří opylovači.

V písčitém substrátu pro včelky nejsou sice rostliny moc vítané, ale jinak bychom měli myslet i na to, co budou včelky na zahradě jíst. Některé samotářky jsou aktivní už brzy z jara, takže potřebují brzy kvetoucí rostliny. Květinami pro samotářky přilákáme na svoji zahradu i další opylující hmyz, takže si můžeme být jistí, že naše úroda i všechny okrasné rostliny budou řádně opyleny.

 

 

Nákres podzemních chodbicek převzatý ze studie The Nesting of Nomioides minutissimus (Rossi) (Hymenoptera, Halictidae)

Úvodní foto: freepik.com

Mohlo by vás také zajímat

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.