Pomáháme veverkám na zahradě

1 655

V Čechách žije jeden druh veverky – veverka obecná, ta může mít různé zbarvení od světle hnědé po rezavou, tmavší hnědou až skoro černou. Dříve byly veverek plné lesy a veverka byla považována spíše za škodnou, dnes je ale veverka v Česku a většině států Evropy prohlášena za ohrožený druh.

Pomáháme veverkámPokud u sebe na zahradě veverku občas vídáte, můžete popřemýšlet o tom, jak jí trochu přilepšit. Jestli se u vás veverka zastavuje pravidelně, třeba si chodí hodovat na ptačí krmítko, můžete jí pořídit krmítko vlastní, které otevře jen veverka. Když to vypadá, že někde poblíž žije, můžete jí navíc na strom pověsit budku, díky které se u vás možná natrvalo zabydlí.

 

Krmítko pro veverky

Krmítko pro veverkyToto krmítko pro veverky bylo vymyšleno tak, aby se k potravě dostala jen veverka. Ta pak nemusí o potravu soupeřit s ptáky, ani jí nabízené dobroty nevyfoukne jiný nenasyta. Otvírací stříška je konstruována tak, aby ji veverka lehce nadzvedla, zároveň nezůstane otevřená, takže do krmítka nenaprší. Čelní průhledná stěna je odnímatelná a po jejím vyjmutí se krmítko snadno čistí.

Krmítko může být velmi snadno plněno oříšky nebo jinou potravou pro veverky. Díky průhlednému plexi máte vy i veverky dobrý přehled o tom, co se v krmítku nachází. Krmítko doporučujeme umístit do stínu, aby se jeho obsah na slunci nekazil.

Krmení pro veverky

Veverky krmeníKdyž se řekne veverka, člověka hned napadnou oříšky. A pravdou je, že ořechy patří k nejoblíbenější veverčí potravě. Oproti nám lidem je veverka vybavená velmi ostrými zuby, které každý ořech jednoduše rozlousknout. Kromě ořechů miluje veverka také semínka. Směs doplňkového krmení pro veverky obsahuje jak ořechy, tak semínka a k tomu i sušené ovoce a zeleninu. Prostě vše, co veverkám chutná. Veverky v zimě nehibernují, potravu tedy shání po celý rok, vy jim to můžete přikrmováním trochu ulehčit.

 

 

Budka pro veverky

Budka veverkyVeverky využívají budku pro přespání, v budce si může postavit hnízdo také veverčí samička, která pečuje o svá mláďata. Veverky jsou samotářská zvířata, po úspěšném spáření se cesty partnerů rozejdou a samička si vše potřebné zajišťuje sama.

Budka pro veverky má oproti té ptačí dva vstupní otvory a je dostatečně prostorná. Veverky si vystýlají hnízda různým přírodním materiálem. Budku doporučujeme instalovat na klidné místo zahrady na strom, ideálně tam, kde se veverky občas pohybují.

Všechny uvedené produkty byly vyrobeny dle návrhu Katky Soukupové, která má s veverkami mnohaletou zkušenost. Vede totiž Záchrannou stanici pro veverky Pinky. Ví tedy úplně přesně, co veverky potřebují a co mají rády.

Pokud si chcete přečíst o veverkách více, všechny texty na téma veverky najdete ZDE.

 

Mohlo by vás také zajímat

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.