Krmítka na okno nejen pro ptáky

1 269

Krmítka pro ptáky na okno jsou takovou speciální kategorií pro všechny ptačí nadšence, kteří buď nemají žádnou jinou možnost umístění krmítka (zahrada, balkon, fasáda) nebo chtějí mít svoje ptačí sousedy pěkně na očích. Když totiž máme ptačí krmítko upevněné přímo na skle na okně, můžeme je pozorovat z takové blízkosti, které bychom ve volné přírodě jen těžko docílili.

Jak krmítka na okně drží

Mezi přísavkou a plochou skla se musí vytvořit podtlak, ten pak udrží krmítko na místě. Sklo je nutné před instalací krmítka pořádně omýt a odmastit (např. Ironem). Pokud je venku zima, necháme krmítko několik hodin v pokojové teplotě. Pokud venku mrzne a skla jsou namrzlá a vlhká, je potřeba místo, kam budeme krmítko instalovat, trochu vysušit a ohřát fénem (přiměřeně).

Krmítka na okno jsou navržena tak, aby vydržela zátěž nasypaného ptačího krmení i usedajících ptáků.

Typy krmítek na okno

Krmítka na okno jsou buď ve tvaru misky či pultíku, nebo vypadají jako klasická tubusová ptačí krmítka, jen na sobě mají navíc přísavky.

Misky a pultíky na okno

Domeček, otevřený pultík nebo miska s volitelnou stříškou. Dle fotografií od zákazníků nám nemusí na takové krmítko chodit jen ptáci. Když ho umístíme na okno níže, mohou se na něm krmit třeba i veverky.

Válcová krmítka na okno

Tubusové zásobníky na krmení můžeme pořídit buď ve variantě na semínka nebo tubus s kovovou síťkou, který je vhodný na oříšky nebo peletky.

Tubusové krmítko na okno

Krmítko na parapet

Stojánek z masivního dřeva s kovovou miskou je vhodný k postavení na vnější parapet okna. Na zadní straně pítka/krmítka je sklolaminátová síťka, kterou jednoduše přivřete mezi okenní rám a okno a zajistíte tak výrobek před spadnutím při silném větru.

Krmítko na parapet

Aby ptáci pod oknem netrousili

Když máme pod oknem prostor, který nechceme zasypat slupkami od semínek, můžeme do krmítka sypat směs bez slupek. Je ale pravda, že ptáci si ve většině případů odnášejí semínka opodál, třeba do nejbližšího křoví, kde si je v klidu rozeberou a vyzobou, aby se vyhnuli frmolu kolem krmné plochy.

Ptáci versus skleněná plocha okna

Za normálních okolností je sklo pro ptáky nebezpečné, když se v něm odráží okolí a ptáci do něj narazí plnou rychlostí. Pokud je ale krmítko umístěné na plochu okna, ptáci směrem k němu přirozeně zpomalují, takže je kolize velmi nepravděpodobná. Když k ní čistě náhodou dojde, tak jen v malé rychlosti, což ptáka nijak neohrozí.

Ptačí krmítka s přísavkami na sklo můžeme samozřejmě používat, i když máme zahradu nebo balkon. Pokud dáme ptákům na výběr, pravděpodobně dají přednost krmítku v terénu, kde se budou cítit více „ve svém“. Krmítko na okně pro ně ale může být paradoxně bezpečnější, protože na něj predátoři jen stěží dosáhnou.

 

Za úvodní fotku děkujeme Barbaře Vávrové.

Mohlo by vás také zajímat

Komentáře jsou zamknuty.