Pítko a koupel pro ptáky v zahradě

1 705

Téma ptačích pítek se objevuje napříč našimi blogy, dnes se mu ale budeme věnovat trochu obšírněji a především si představíme jednotlivé typy ptačích pítek, které můžeme na svoji zahradu, balkon nebo dokonce parapet umístit.

K čemu potřebují ptáci vodu?

Ptačí pítko
Pítko/koupel pro ptáky a hmyz, foto: Schwegler

Ptáci potřebují zdroj vody po celý rok, a to buď na pití nebo ke koupeli. Někteří ptáci využívají ke koupeli suchý jemný materiál jako třeba písek nebo jemnou hlínu (takzvaně se popelí), jiní si svoje peří omývají ve vodní lázni. Spolehlivý zdroj vody je pro ptáky důležitý především v horkých letních dnech, kdy už může být krajina značně vyprahlá. Ptáci potřebují vodu ale i v zimě, kdy můžou být zdroje vody v přírodě pro změnu zamrzlé.

Některé druhy ptáků přijímají tekutiny i ve formě dužnatých plodů, kosi nebo nebo drozdi jsou vděčnými konzumenty jablek a různých bobulí. Ptáci, kteří se specializují na hmyz, například datli nebo strakapoudi, získávají tekutiny z larev/housenek (spolu s velkou dávkou bílkovin). Ptačí jídelníček se ale v průběhu roku mění, většina ptačích hmyzožravců se v zimě přeorientuje na semena a ořechy, takže z pítka s čistou vodou může dříve nebo později profitovat každý pták.

Vodní koupel je také velkou přidanou hodnotou pro naši zahradu, ptáci si své peří udržují v čistotě, peříčka si rovnají a natírají vodoodpudivou vrstvou tuku, který se jim tvoří ve žláze u zadečku. Koupel zbavuje jejich péřový kabátek špíny a prachu, čisté a urovnané peří má lepší izolační schopnosti.

Proč mít na zahradě ptačí pítko?

Pítko s vodou je nejjednodušší způsob, jak nabídnout ptákům čerstvou vodu po celý rok. Může to být jen podmiska pod květináč s pár centimetry vody a několika kamínky, aby se ve vodě netopil hmyz. Nebo to může být malé umělecké dílko, které doplní zahradu o pěkný vodní prvek, který je zároveň velmi užitečný.

Nejběžnější typy pítek

Nejlepší pítko je takové, které využívají ptáci pravidelně, lze se v něm koupat i napojit a není nebezpečné pro ptáky, hmyz ani další zahradní živočichy.

Pítko z neglazované keramiky

Pítka se liší dle materiálu (keramická, betonová, plastová, kovová), velikosti (drobná, střední, velká) a umístění (k postavení, připevnění na zábradlí, napíchnutí na tyč nebo k zavěšení). Další důležitou vlastností, kterou bychom měli sledovat, je bezpečnost ptáků na pítku. Aby nebylo pítko v místě, kde může na ptáky číhat kočka a nestalo se tak spíše pastí.

Množství vody v pítku se doporučuje od 2 do 10 cm, pro ptačí koupel je vhodnější neklouzavý (hrubý) povrch, případně je možné vložit na dno kamínky, na kterých se pták svými pařátky zachytí a může se věnovat koupeli.

Keramická a betonová pítka

Jde o pítka z těžších materiálů, mohou být i glazovaná, měla by mít profil vyřešený tak, aby se nikdo nemohl v pítku utopit, tedy ideálně pozvolný vstup.

Pokud si pořídíme kovový podstavec na pítko, můžeme z přízemního pítka udělat jednoduše vyvýšené. Když umístíme keramické pítko k zemi, mohou z něj mít užitek i živočichové, kteří se pohybují jen v úrovni terénu (ježci, žáby, plazi atp.), pro ptáky je ale vždy bezpečnější, když je pítko postavené na zdi, na špalku apod.

Pozor, keramická pítka by se neměla používat v mrazech, protože voda se při zamrzání rozpíná a mohla by takové pítko nenávratně poškodit.

Plastová pítka

Pítka z plastu lze připevnit k zábradlí či větvi nebo umístit na tyč do prostoru. Jsou lehká a dobře omyvatelná, jsou ideální, když žijete v bytě a chcete nějaké lehké skladné pítko na balkon nebo terasu. Doporučené umístění je přibližně 2–3 m od keřů a hustších porostů a alespoň 1,5 m nad zemí. Stromy mohou být blíž, neboť mohou poskytnout úkryt a současně prostor k dosušení peří po koupeli.

Pozor, ani plastová pítka nejsou mrazuvzdorná.

Kovová pítka

Kovové pítko je jediné, které odolá i mrazu. Pokud má mít ale pítko smysl, musíme ho v mrazech pravidelně kontrolovat a případný led měnit za vodu.

Závěsná pítka

Pítko zavěšené dál od míst, kde mohou číhat predátoři, je z hlediska bezpečí nejlepší. Lze ho umístit na strom, pod pergolu, na balkon, s trochou šikovnosti a kutilství i na věšák na fasádu domu.

Pítko na parapet

Když nemáme zahradu nebo se chceme radovat pozorováním ptáků pěkně zblízka, lze umístit pítko i na parapet. Doporučujeme pítko zajištěné proti pádu. Toto dřevěné s kovovou miskou má síťku, která se přivře do rámu okna a stojánek zůstane na místě.

Údržba ptačího pítka

Při pořizování pítka a koupele pro ptáky bychom měli myslet i na to, že je potřeba ho udržovat v čistotě. Pokud ptáci pítko aktivně užívají, měli bychom vodu měnit denně za čistou a pítko cca 1 krát týdně umývat. Při umývání bude stačit starou vodu vylít, pítko vykartáčovat či omýt horkou mýdlovou vodou a poté znovu naplnit.

Pokud bude pítko blízko krmítka, ptáci budou do vody zanášet semínka nebo i výkaly. Praktické je místo, kde máme třeba na zahradě zdroj vody (vývod s kohoutkem či hadicí) a můžeme tak pítko přímo na místě lehce vyčistit nebo doplnit vodou. Znečištěný zdroj vody je pro ptáky zdrojem různým nemocí, proto je pravidelné čištění (a třeba i dezinfekce) pítka tak důležité.

 

Úvodní foto: pixabay.com

Mohlo by vás také zajímat

Komentáře jsou zamknuty.