Na pomoc čmelákům aneb 8 bodů pro čmeláky

811

Další a další země zařazují čmeláky na seznam ohrožených druhů. V Česku jsou všichni čmeláci zvláště chránění. Je jen na nás lidech, kterým nejsou opylovači lhostejní, zda bude čmeláků nadále ubývat nebo se podaří tento trend zvrátit. Na velkozemědělce moc spoléhat nemůžeme, ti se orientují převážně na zisk a své okolí moc neřeší.

Jak na pomoc čmelákům?

Sázejte rostliny, keře a stromy, na jejichž květech najdou čmeláci a další hmyz potravu od jara do podzimu.

Nepoužívejte chemické postřiky.

Vysejte alespoň na kousku své zahrady nebo předzahrádky místo trávy louku a sekejte ji postupně. Nebo si dejte do oken a na balkon kvetoucí květinové truhlíky.

Vyčleňte i jen malý kus zahrádky „bezzásahové divočině“, kde najdou útočiště nejen čmeláci.

Nevypalujte trávu, čmeláci často hnízdí v zemi.

Umístěte na zahradě vhodné pítko, ve kterém se čmeláci nemohou utopit.

Neničte čmeláčí hnízda. Hnízdo je vždy jednoleté, čmeláci hnízdí od jara nejpozději do září, na těch pár týdnů jistě můžete zemní práce odložit.

Instalujte vhodné čmelíny, tedy takové, ve kterých mají čmeláci šanci úspěšně zahnízdit a rozmnožit se. Chov čmeláků je náročnější, než se na první pohled zdá, předem si načtete důležité informace, abyste čmelákům z neznalosti neublížili.

 

Není nutné dělat všechna tato opatření najednou, každý splněný bod se počítá. Pokud se chcete pustit do chovu čmeláků, potřebné informace najdete na našem speciálním webu www.cmelaci.cz.

Směsi semínek pro opylovače můžete zakoupit zde.

Úvodní foto: pixabay.com

Mohlo by vás také zajímat

Komentáře jsou zamknuty.