Netopýři a stromy

509

Ačkoliv se řada lidí netopýrů bojí, tito drobní noční tvorové jsou ve skutečnosti velmi zranitelní a spíš oni jsou ohroženi námi lidmi. Samičky netopýrů mají jen jedno či dvě mláďata ročně, jejich schopnost se rozmnožit je tedy poměrně omezená. Netopýři jsou nejzranitelnější v době hibernace, kdy upadají do stavu „strnulosti“ a klidu, ve kterém přečkávají zimní období. Pro netopýry jsou nejdůležitější bezpečné úkryty (ochrana před deštěm a predátory) a dostatek potravy.

Úkryt a potrava

Naši netopýři obývají nejčastěji různé jeskyně, ale i části budov (půdy, škvíry pod střechou), důležitým stanovištěm jsou pro ně také stromy, a to nejen ve volné přírodě, ale také v zahradách, parcích nebo alejích. Netopýři běžně obsazují duté vykotlané stromy nebo stromy s velkými či malými štěrbinami, a to nejen při zimování, ale také jako denní úkryty nebo, pokud se jedná o větší prostor, jako sídlo letní (mateřské) kolonie. Většina netopýrů vyhledává dutiny ve větší výšce (cca 3 až 15 metrů) s volným nezakrytým vchodem, který umožňuje snadný přístup.

Netopýr vodní
Netopýři vodní, foto: Saxifraga-Jeroen Willemsen, CC BY-NC-SA

Netopýři si tyhle dutiny nedokážou vytvořit, musí obsadit již vzniklé prostory. Takovou dutinu může ve stromu vytesat například strakapoud, netopýři obsazují také štěrbiny za uvolněnou kůrou. Tyto prostory se nejčastěji nacházejí v listnatých stromech, co se týče konkrétních druhů stromu, nejsou netopýři vybíraví, zásadní je přítomnost vhodných dutin. U jehličnanů vadí netopýrům pryskyřice, proto se jim spíše vyhýbají. Klidně ale obsadí i mrtvý listnatý strom. Jelikož jsou netopýři hmyzožravci, starý strom pro ně může být také dobrým zdrojem potravy – létajícího hmyzu.

Když se kácí strom

Pokud se chystáme kácet nebo ořezávat strom, měli bychom být opatrní, a to nejen kvůli netopýrům, ve stromě mohou bydlet i ptáci, veverky, plši a další živočichové. Jde o větší strom, ve kterém je pravděpodobně dutina a může v něm bydlet i netopýr? Podle následujících indicií můžeme přítomnost netopýra odhalit.

Tmavé zbarvení kmene pod vletovým otvorem – skvrna, která se táhne od otvoru (vstupu) dolů, vzniká působením trusu a moči na kůru stromu.

Trus kolem vletového otvoru a pod stromem – spadaný trus se může hromadit pod stromem. Můžeme ho vidět také nalepený na stromě, k tomu už ale musíme být ve výšce v blízkosti obývané dutiny. Trus netopýrů je podobný myšímu, při promnutí se ale (oproti tomu myšímu) lehce rozpadá.

Noční pohyb netopýrů – netopýři se probírají za soumraku, v té době je můžeme vidět, jak opouštějí vletovým otvorem dutinu ve stromu. Lovecká aktivita netopýrů je největší od května do září.

Pozor, ke kácení dřevin je nezbytné povolení orgánu ochrany přírody, nevztahuje se to ale na všechny dřeviny. Podrobnosti k legislativě najdete rozepsané v článku na webu Náš soused netopýr. Pokud povolení ke kácení potřebujeme, může nařídit orgán ochrany přírody provedení přírodovědného průzkumu odborníkem. Ale i v případě, pokud povolení dle zákona nepotřebujeme, je určitě na místě strom předem prozkoumat. Průzkum netopýrů mohou po dohodě zajistit např. pracovníci České společnosti pro ochranu netopýrů. Můžeme se na ně obrátit i v případě, že chceme postup zkonzultovat.

Mrtvé dřevo je v přírodě vzácná věc, stahují se k němu nejen netopýři, ale i jiní drobní savci, ptáci, hmyz, bezobratlí apod. Existuje několik možností, jak i „nebezpečný“ strom částečně zachovat, lze odstranit pouze nejrizikovější větve, můžeme zvolit ořez na torzo, vyvýšený kmen apod. U některých vzácných starých stromů se bezpečnost okolí řeší oplocením. Možnosti tu jsou a je potřeba vybrat tu nejvhodnější pro nás i pro přírodu.

Náhradní úkryty pro netopýry

Netopýři žijící ve stromech jsou svým osvědčeným úkrytům věrní, opakovaně využívají stejná místa, v průběhu roku je mění dle klimatických podmínek, mají tedy větší počet úkrytů, které střídají a znovu se k nim vrací. Budky pro netopýry slouží jako náhradní dutiny v případě, když je v okolí vhodných dutin málo a chceme netopýry podpořit, nebo když netopýři o původní stromovou dutinu přišli. Pokud má budka sloužit jako náhrada za poničený stromový úkryt, měli bychom ji umístit co nejblíže k původnímu úkrytu.

Typy netopýřích budek

Budky pro netopýry na strom rozlišujeme dle materiálu (dřevocementové, dřevěné) nebo izolace (pouze letní, celoroční izolované). V nabídce Zelené domácnosti najdete budky menší, které lze lehce pověsit na strom na jakoukoliv zahradu, kde chceme netopýry ubytovat, a větší netopýří budky, které pojmou i celé kolonie netopýrů a hodí se pro případ, kdy se chystáme kácet nějaké staré stromy, ve kterých netopýři hnízdí. Vnitřní tvar budky simuluje stromovou dutinu a budky jsou netopýry běžně obsazovány.

Atraktivitu budky pro netopýry lze zvýšit tím, že ji zevnitř potřeme směsí vody a netopýřího trusu. Zní to trochu jako zvláštní šamanský rituál, ale netopýří trus se prodává jako hnojivo na rostliny, kde netopýři cítí trus, tam to považují za osvědčené místo k pobytu.

Budky pro netopýry nemusí vyvěšovat jen jednotlivci, i městské části nebo města se mohou zapojit do ochrany přírody a pořídit budky do městského parku, na hřbitov apod. Netopýří budky mají oproti těm ptačím tu výhodu, že se nemusí čistit, protože trus vypadává spodním otvorem sám ven.

Netopýři jsou trochu opomíjení obyvatelé našich zahrad, parků a alejí. Jelikož jsou aktivní v noci, není tolik šancí je spatřit na vlastní oči. Bydlí tu s námi ale v těsné blízkosti, i v Praze ve Stromovce se při stmívání běžně setkáte s netopýry, kteří loví hmyz nad hladinou rybníčků. Pokud jste ještě neměli to štěstí se s netopýrem setkat, můžete se zúčastnit některé z akcí pořádané ČESON nebo Nyctalus a třeba se podívat na netopýry zblízka. Je to rozhodně nezapomenutelný zážitek.

 

Úvodní foto: Saxifraga-Rudmer Zwerver, CC BY-NC-SA

Zdroje informací:

web Náš soused netopýr

Mohlo by vás také zajímat

Komentáře jsou zamknuty.