Popínavé rostliny pro ptáky a opylovače

1 194

Popínavé rostliny jsou specifická kategorie, jsou skvělé na ploty, pergoly nebo i fasády. Když je necháme plazit se po drátěném plotu, máme z něj hned plot živý. Na fasádě v nich mohou hnízdit nebo přespávat ptáci, na pergole fungují jako příjemné zastínění. Níže najdete několik osvědčených druhů rostlin, které jen s minimální „údržbou“ přinesou spoustu krásy i užitku. Všechny tyto rostliny poskytují nektar a pyl pro opylující hmyz.

Akébie pětičetná (Akebia quinata)

  • Rychle roste
  • Semena jsou lákadlem pro ptáky
  • Vhodná na pergoly, sloupy a další
  • Pokud nemá možnost růst do výšky, lze využít na pokrytí svahů
  • Vhodná i na malé zahrady
  • Nenáročná na půdu

Akébie pětičetnáAkébie je nenáročná rostlina s rychlým růstem, která vám zkrášlí vaši pergolu, verandu nebo sloupky. Kvete v červnu, květy jsou nachově růžové, fialové až nachově hnědé a krásně voní. Zpočátku může být rostlina náchylná na mráz.

Doporučené stanoviště: Slunné až polostinné

„Akébii pětičetnou máme hned u naší branky. Každá návštěva je překvapená a nadšená její intenzivní vůní a drobnými, ale velmi atraktivními kvítky. Sázel jsem ji tak, že kořeny a cca první metr rostlinky je ve stínu a další části se „plazí“ na slunci po plotě a okolních keřích, které rostou vedle. Vzniká tak zajímavý propletenec tvarů i barev. Kvítky akébie jsou vždy plné opylovačů. Akébii mohu doporučit všem, kteří chtějí pomáhat opylovačům i ptákům, ale také rádi trochu experimentují.“ – Petr Dobrý

Břečťan obecný (Hedera helix)

  • Poskytuje včelám pozdní zdroj nektaru a pylu
  • Bobule jsou lákadlem pro ptáky
  • Oblíbené místo pro hnízdění kosů
  • V zimě zatepluje, v létě chladí
  • Nenáročný na půdu
Břečťan popínavý
Foto: freepik.com

Břečťan je nenáročná dřevina s mnoha pozitivy pro ptáky i hmyz. Je bezpečným místem pro hnízdění ptáků, bobule jsou oblíbenou ptačí pochoutkou a díky pozdnímu květenství dodává potravu hmyzu i na podzim. Chrání zdi vašeho domu – v zimě zatepluje, v létě chladí. Kvete od září do konce října. Dorůstá délky až přes 20 metrů.

Doporučené stanoviště: stinné a polostinné, nejlépe severní a severozápadní stěny, břečťan se může vysazovat i volně na místech ke krytí půdy, aby zabránil zaplevelení.

„Břečťan jsem sázel k západní straně našeho domu před cca 10 lety. Za tu dobu už pokryl i stěnu severní – hustým pokryvem o hloubce přes 10 cm. Ptáci v něm nocují celoročně (vrabci), paní kosová si v něm dělá hnízdo a ví proč. Je tam v bezpečí před predátory. Břečťan je neopadavý, a tak izoluje a chrání fasádu domu i v zimě. Navíc kvete velmi pozdě, a tak poskytuje často poslední potravu na podzim všem možným hmyzákům. Často se píše o obavě, že po pnoucích rostlinách se do domu dostanou myši. Upřímně, myš to zvládne i po běžné fasádě, popínavku k tomu nepotřebuje.“ – Petr Dobrý

Loubinec pětilistý (Parthenocissus quinquefolia)

  • Bobule jsou lákadlem pro ptáky
  • Pro krytí plotů, stěn, altánů nebo pro ozelenění fasády
  • Poskytuje prostor pro hnízdění a úkryt
  • Na podzim má krásné červené listy
  • Nenáročná na půdu a mrazuvzdorná

Loubinec pětilistýPopínavá dřevnatá mrazuvzdorná liána vyrůstá až do 12 metrů. Zazelení vám altány, ploty nebo fasády a na podzim přejde do krásně červených tmavých listů. Je nenáročná na půdu, kvete v červenci a srpnu, kdy přitahuje včely a ostatní hmyz, a její bobule jsou poté lákadlem pro ptáky.

Doporučené stanoviště: Slunné, polostinné, stín

„Na našem webu zivotnazahrade.cz popisuji, jak je možné pomoci přírodě i bez vlastnictví zahrady. Stačí kus zdi porostlé popínavkou. Ta poskytne bezpečný úkryt před nepřízní počasí ptákům i hmyzákům a navíc poskytuje ptákům prostor pro hnízdění. Proto si myslím, že nějaká popínavka by měla být na každém domě, kde bydlí milovník přírody.“ – Petr Dobrý

Zimolez Henryův (Lonicera Henryi)

  • Poskytuje úkryt pro ptáky
  • Neopadá na zimu
  • Vhodný na pergoly, ploty, ozelenění fasády nebo pro pokryv půdy

Zimolez HenryuvStálezelená rychle rostoucí liána, roste do výšky cca 7 metrů. Kvete v červnu a červenci a poskytuje útočiště ptákům. V chladných oblastech může část listů opadat.

Doporučené stanoviště: polostín až stín, vlká a vyživená půda

„Zimolezů je strašná spousta a jen těžko se v tom člověk vyzná. Henryův jsem koupil před lety tak trochu omylem a vysadil ho na severní stěnu plaňkového plotu do kamenité hlíny. V současnosti vytváří krásnou stálezelenou hradbu, která v době, kdy zimolez kvete, přitahuje čmeláky z okolí. Celoročně jej využívá k nocování naše stále se rozrůstající hejno vrabců polních a již několikrát v něm úspěšně vyseděla mladé jedna z mnoha samiček kosa černého, kteří u nás dlouhodobě bydlí. To je důkaz, že živý plot nemusí být jen řada tújí.“ – Petr Dobrý

 

Úvodní foto: freepik.com

Mohlo by vás také zajímat

Komentáře jsou zamknuty.