Čím přikrmovat ptáky kromě slunečnice

1 520

Každý pták má trochu jiný zobák, protože i skladba potravy jednotlivých druhů se více či méně liší. Lidé podávají ptákům na krmítku nejčastěji slunečnicová semínka, protože se dobře skladují a u zahradních ptáků jsou velmi oblíbená. Nejsou to ale jediná semínka, která ptáci milují. Hodně záleží také na tom, kdo nám na krmítko létá. A funguje to i opačně. Pokud nabídneme tu správnou potravu, možná si naše krmítko oblíbí druh, který nebyl doteď k vidění.

Následující seznam je takovou malou inspirací pro ty, kdo nechtějí zahradní ptáky krmit „jen“ slunečnicovými semínky.

Konopné semínko

Konopí
Semínka konopí, foto: Zelená domácnost

Jinak také semenec, pro ptáky se prodává v neloupané variantě, ale ptáci si ho zvládnou lehce zbavit slupky. Je velmi výživné a bohaté na tuky a bílkoviny.

Semenec rádi ochutnají: konopka, zvonek, sýkora, brhlík

 

 

 

Kukuřice

Kukuřice
Drcená kukuřice, foto: freepik.com

Kukuřici je lepší podávat drcenou, i když někteří větší ptáci, jako třeba sojka, zvládnou zpracovat i celý kukuřičný klas. Pozor na vlhnutí kukuřice, plesnivá kukuřice obsahuje nebezpečné alfatoxiny. Není vhodná ani kukuřice určená k zasetí na pole, ta bývá chemicky ošetřená.

Kukuřici sezobnou: vrabec, holub (divoký i ten původně domácí), sojka, bažant, křepelka

 

Niger (semena mastňáku habešského)

Niger
Niger, foto: Zelená domácnost

Velmi drobná a hodně olejnatá semínka. Niger vyhledávají především ptáci, kteří se živí semínky bodláků. Semínka nigeru lehce odfoukne vítr, takže je potřeba mít buď speciální krmítko na niger nebo zajistit, aby semínka neodletěla dřív, než přiletí ptáci.

Z nigeru budou mít radost: stehlík, čížek, zvonek, čečetka, pěnkava, konopka, špaček

 

 

Proso

Proso
Proso, foto: freepik.com

Proso se vyskytuje ve více barvách, nejčastěji se prodává jako krmivo pro doma chované papoušky, ale můžeme ho nabídnou také volně žijícím ptákům. Loupané proso jsou jáhly, takže pokud vyrábíme nějaké domácí lojové dobroty pro ptáky, můžete do nich přidat jako plnivo drobné jáhly.

Proso si dají: pěnkava, zvonek, čížek, vrabci, pěvuška, špaček

 

Arašídy

Arašídy
Arašídy loupané, foto: freepik.com

Nepražené jsou nejlepší, ale i pražené jsou dobré, nesmíme ale podávat ty solené. Můžeme je ptákům nabízet ve slupce, loupané nebo nasekané. Loupané se hodí do krmítka s mřížkou, skrz ni je ptáci vyzobávají a nemůžou si je odnést a schovávat. Podobně jako kukuřice by se měly arašídy uchovávat v suchu, aby neobsahovaly plísně.

Celé arašídy mají rádi: sýkorka, vrabec, brhlík, strakapoud

Šrotované arašídy uvítají: kos, pěnkava, zvonek, stehlík, čížek, sýkory, vrabci, pěvuška, červenka, brhlík, špaček, strakapoud

Čirok červený

Čirok
Čirok červený, foto: freepik.com

Semena čiroku obsahují až 70 % sacharidů a zlomek bílkovin a tuků. Světlejší varianta čiroku se prodává častěji pro lidskou spotřebu jako varianta bezlepkové pseudoobilniny. Červený čirok se nabízí jako krmení pro hospodářská zvířata. Oba druhy se vyskytují v ptačích směsích, ale můžete zkusit ho nabídnout ptákům i samostatně.

Čirok můžete nasypat: vrabcům, kosům, špačkům

 

Obilná zrna a vločky

Ovesné vločky
Ovesné vločky, foto: Zelená domácnost

Pšenice nebo oves, patří sem i různé obilné vločky. Obilí je oblíbené jen u některých druhů ptáků, typicky u vrabců polních, ostatní ptáci je z krmítka často vyhazují a jdou po něčem zajímavějším.

Obilí nejčastěji sezobnou: vrabci polní, strnadi, holubi, koroptve, bažanti

 

 

Vlašské ořechy

Vlašské ořechy
Loupané vlašské ořechy, foto: Zelená domácnost

Zní to trochu jako rozmařilost, ale možná máte doma ořechy, které už nespotřebujete a jste ochotní se o tuhle velkou dobrotu s ptáky rozdělit. Vlašské ořechy si spojujeme spíš s veverkami, ale ptáci je také milují. Vyloupané vlašáky můžeme dát do krmítka na ořechy, ptáci si je budou skrz otvory postupně vyzobávat. Někdo volí jednodušší metodu, kdy ořechy rozbije kladívkem a spolu se skořápkami položí do krmítka (domečku). Ptáci si pak jedlé části vyberou.

Na vlašských ořeších si pochutnají: strakapoud, sýkora, brhlík, sojka

Mouční červi

Mouční červi
Mouční červi, foto: pixabay.com

Jde o larvy potemníka moučného, které jsou nadupané proteiny. Prodávají se sušení, někdy i ve formě peletek. Živí jsou k sehnání ve zverimexu, ale sušená varianta je rozhodně praktičtější. Sušený hmyz se občas přidává i do lojového krmiva.

Červíka si sezobnou: kos, sýkory, vrabci, pěvuška, červenka, špaček, strakapoud, drozd

 

 

Ovoce a bobule

Kos a jablko
Kos a jablko, foto: pixabay.com

Ovoce je nejlepší nabídnout ptákům ze země nebo na pultovém krmítku. Pokud necháme pár jablek na stromě, máme to bez práce. Na jablka se nejčastěji slétávají kosi a drozdi. Z bobulí jsou docela levnou a vděčnou variantou rozinky, ale ptáci se samozřejmě rádi sami nakrmí i na keřích nebo stromech, na kterých různé divoké bobule rostou.

Ovocnou svačinu uvítají: kos, zvonek, červenka, brhlík, špaček, strakapoud, pěnice, drozd kvíčala

 

Všechna tato doporučení nejsou samozřejmě absolutní, ptáci jsou někdy docela konzervativní a kolem nového krmení nejdřív chodí a vyčkávají. Slunečnicová semínka, ať už loupaná nebo neloupaná, jsou sázkou na jistotu, přijde mi ale škoda zůstat jen u slunečnice, když je tolik jiných možností.

 

Za úvodní fotku hýla děkujeme Martinu Thumovi.

Mohlo by vás také zajímat

Komentáře jsou zamknuty.