Hádej, kdo přijde na večeři? Veverka!

2.díl seriálu o veverkách

0 8 033

Jestli vás veverky okouzlily a sem tam v okolí své zahrady nebo v parku nějakou veverku potkáváte, zkuste jim nabídnout něco dobrého k snědku. Třeba se nechají zlákat a vy se budete těšit z jejich přítomnosti ještě častěji. Veverky v zimě nehibernují, krmit a pozorovat je tedy můžete po celý rok, včetně zimních měsíců.

Stromy pro veverky

Asi největší službu veverkám uděláte, když jim na zahradu vysadíte nějaký strom plodící ořechy. Veverky milují vlašské a lískové ořechy, rády se na stromě samy nakrmí a ještě si odnesou něco do zásoby . Pokud vídáte veverky, jak běhají s oříšky od stromu pryč a hned zase zpět, pravděpodobně jste svědkem toho, jak si dělají zásoby potravy na horší časy. Ořechy a jiné plody si schovávají v hnízdech v korunách stromů, ve vykotlaných kmenech, některé zahrabují do země a pacičkami pak svoji skrýš zakrývají hlínou a listím.

Kromě lísky a ořešáku královského můžete veverkám na zahradě vysadit i kaštanovník jedlý, dub, buk lesní, modřín, borovici nebo smrk. Samozřejmě, že pár let potrvá, než stromy pořádně vyrostou a začnou plodit, do té doby můžete veverkám nabídnou krmítko, do kterého jim budete potravu pravidelně doplňovat.

Krmítko pro veverky

Když budete dávat veverkám krmení do ptačího krmítka (klasického domečku se stříškou), budou si ptáci s veverkami konkurovat a může se stát, že na zrzavé chlupáče nic nezbude. Navíc jsou někteří ptáci natolik mohutní, že můžou veverky od krmítka odhánět (třeba sojky nebo straky).

Foto: Záchranná stanice Pinky

Speciální veverčí krmítko je proto navržené tak, že se do něj ptáci nedostanou. Skrz průhledné plexisklo je vidět obsah krmítka a veverka musí jen přijít na to, jak poklop nadzvednout.

Veverky jsou ostražitá zvířata a každou novotu ve svém teritoriu musí nejprve pečlivě prozkoumat. Ne každá veverka pochopí hned na první dobrou, jak takové krmítko funguje. Kdyby vám docházela trpělivost, můžete průhledné víko něčím malinko podložit, aby úplně nedoléhalo na přední stěnu a veverka dobře cítila poklady uložené uvnitř. Bude to pro ni velká motivace.

Krmítko umístěte do stínu, aby jeho obsah na slunci nežluknul.

 

Co nasypat veverkám do krmítka?

V přírodě jedí veverky nejčastěji rozličné oříšky, semínka plodů, jehnědy, pupeny, květy, mladé pučící lístky, houby, bukvice a občas žaludy, loupou šišky jehličnanů plátek po plátku a vybírají z nich drobná semínka. Veverky konzumují oříšky často daleko dříve než lidé, čerstvé je vyloupnou ze skořápky, sundají slupku a pochutnají si na šťavnatém ještě neusušeném jádru.

Na krmítku veverky uvítají různá semínka a ořechy: slunečnicová semínka, lískové a vlašské ořechy, dýňová semínka, bukvice, jedlé kaštany, piniové oříšky. Semena a ořechy můžete do krmítka dávat loupaná i neloupaná. Pokud s krmením teprve začínáte, je lepší volit neloupanou variantu, protože nevíte, jak dlouho budou v krmítku čekat na nové strávníky, tak aby se nezkazily.

Jako náplň můžete koupit i speciálně namíchanou směs pro veverky.

Vnitřek krmítka je potřeba udržovat suchý, jednou za čas zkontrolovat, jestli se potrava uvnitř nekazí, a krmítko vyčistit. Pokud chcete veverkám nabídnout i vlhkou potravu (čerstvé ovoce nebo zeleninu), dejte ji raději vedle krmítka. K tomuto účelu se hodí krmící plocha u zásobníku, kam můžete další dobroty vyskládat.

Ovoce a zeleninu můžete do zásobníku dávat usušené: křížaly z jablek nebo hrušek, sušený banán, sušenou dýni Hokkaido nebo sušenou mrkev. Tím je ale lepší krmit, až když máte pravidelný odbyt.

Jak připevnit krmítko na strom?

Jestli budete krmítko na strom přidělávat hřebíky, volte speciální hřebíky ze slitiny hliníku, které stromu neublíží. Tyto hřebíky mají hladký povrch, takže je lze v případě potřeby lehce vytáhnout. Nereziví, takže nepoškozují strom (rzí strom zbytečně nedráždí).

Co nabídnout veverkám mimo krmítko?

Foto: Zelená domácnost

Veverky mají rády ovoce, můžete jim u krmítka přichystat čerstvá jablka, hrušky nebo švestky. Ze zeleniny je vhodná mrkev, z hub třeba žampiony. Poblíž krmítka jim můžete na kmen stromu připevnit rozpůlený kokosový ořech, dužinu rády vykusují.

Zajímavou veverčí pochoutkou jsou srnčí nebo jelení parůžky, ty znáte možná jako hračky pro psy. Veverka získává ohlodáváním parůžku vápník.

Kromě jídla potřebují veverky i pít, takže jestli máte na stromě nějakou plošinu popřípadě krmítko s pítkem, nabídněte jim navíc i čistou vodu v mističce.

 

Pozor na predátory

Potravu pro veverky byste měli dávat pouze na vyvýšená místa, protože na zemi je veverka velmi zranitelná. Čím výše, tím lépe a dejte pozor, aby se potrava nesypala dolů (veverka by pak trávila zbytečně moc času na zemi).

Ke krmítku by měla mít veverka ideálně takový přístup, aby mohla v případě potřeby rychle uniknout přes stromy do bezpečí. Vždy je lepší křoví a stromy než otevřená zahrada s trávníkem.

Pokud máte na zahradě nějakou nádrž na vodu, měla by z ní vést lávka nebo větev, aby se mohla veverka v bezpečí dostat ven. Veverky sice umí plavat, ale pokud se z vody včas nedostanou, může je to stát život.

Veverky jsou plachá zvířátka, o to větší nám dělá radost, když je ve volné přírodě spatříme.

Často se jen mihnou a už jsou pryč. Když jim ale nabídnete stůl plný jídla, ony se na chvíli zastaví a při troše štěstí je budete moci pozorovat i několik hodin denně.

 

Další články o veverkách najdete ZDE.

Zajímavé odkazy:

http://www.wightsquirrels.co.uk/Red-Squirrel-Feeding.html

https://www.zelenadomacnost.com/p/veveracka-kronika-ii/

Úvodní foto: Záchranná stanice Pinky

Mohlo by vás také zajímat
Zanechte komentář