Příběh cirkulární ekonomiky

v podobě bambusového nádobí

0 1 352

Přírodní procesy jsou cyklické a i lidský organismu je těmto rytmům přizpůsobený. Vnímáme střídání noci a dne, pohyb zeměkoule okolo své osy i okolo Slunce. Pozorujeme oblohu, na které můžeme v každém ročním období vidět jiný obraz stejně tak, jako se s ročním obdobím mění intenzita slunečního svitu a počasí. Příroda v průběhu roku roste a zraje a nakonec usíná, aby se mohla na jaře zase probudit. Příroda nezná odpady, vše, co vytvoří, dokáže znovu absorbovat. To však člověk výrazně narušil způsobem svého hospodářství, typem svého myšlení a představou nekonečného růstu. To je princip lineární ekonomiky a modla většiny firem – neustálý růst. Takové myšlení se se zákony přírody neslučuje a tak člověk svou činností mění dokonce i celoplanetární procesy. 

Opakem lineární ekonomiky je cirkulární ekonomika, která přírodní zákony ctí. Je to způsob designování nejen výrobků, ale i služeb a lidských společenství tak, aby vznikaly co nejmenší dopady na životní prostředí, aby vznikalo co nejméně odpadu. Produkty dle principů cirkulární ekonomiky jsou designované tak, aby dlouho sloužily a bylo je možné opravit, aby jejich materiály byly ekologicky šetrné a daly se znovu recyklovat nebo zkompostovat. Designéři často používají také materiály, které se měly stát odpadem. To je případ francouzské značky bambusového nádobí EKOBO. 

Svačinové boxy EKOBO.

Plastový odpad zaplavuje světové oceány, igelitové pytlíky létají ve vzduchu, plast v podobě mikročástic dnes najdeme v půdě i v organizmech živočichů. A to plasty ještě neexistují ani 100 let abychom mohli zjistit, jestli se jednoho dne plně rozloží. Bambusové nádobí EKOBO je alternativou právě k plastovému nádobí, které často využívají nejen děti, ale i dospělí. 

V čem je tento bambusový materiál výjimečný? Bambus je jedna z nejrychleji rostoucích a obnovitelných rostlin. Bambus k růstu nepotřebuje pesticidy, hnojiva ani herbicidy, aby bylo možné ho využívat jako materiál pro výrobu. Je možné ho sklízet každé tři roky bez poškození rostliny i jejího okolí. Jak jsme již napsali, EKOBO je pěkným příkladem cirkulární ekonomiky. Jejich nádobí je nejen vyrobené z bambusu, ekologicky šetrného materiálu, s certifikátem udržitelného lesního hospodářství FSC. Je vyrobeno ze zbytků bambusu, které jsou vedlejším produktem výroby bambusových párátek, hůlek nebo podlah. Tento materiál by neměl žádné další využití, stal by se odpadem. EKOBO ho však rozdrtí a přidá melamin, což je pojidlo, které drží tvar bambusu i při použití s horkými potravinami a mytí v myčce. EKOBO, jako průkopník tohoto typu nádobí si zakládá na tom, že jeho nádobí splňuje všechny normy EU pro styk výrobků s potravinami.

Principy cirkulární ekonomiky není jen zanechat co nejmenší možné množství odpadu, využít obnovitelné zdroje a zamezit zbytečným vedlejším externalitám výroby prostřednictvím co možná ekologicky nejšetrnějších výrobních procesů. Její součástí je také rozvoj sociální a environmentální, který jde ruku v ruce s tím ekonomickým. Dnes měříme blahobyt nejčastěji pomocí ukazatele hrubého domácího produktu. To je však ukazatel ekonomický a se skutečným blahobytem a spokojeností obyvatel má pramálo společného. K ekonomickému růstu je třeba přidat také rozvoj sociálni a environmentální ochranu a revitalizaci. Cirkulární ekonomika dává důraz na citlivý rozvoj sociální oblasti, férový přístup k pracovníkům, spolupráci mezi firmami a tak dále. Francouzská rodinná firma EKOBO pro výrobu svého nádobí najímá lokální řemeslníky, aby udrželi místní řemeslné komunity.

Teorie je pěkná věc, ale jak si nádobí doopravdy vede v kuchyni?

Má podobné vlastnosti, jako nádobí z plastu – je lehké a odolné. Z toho důvodu se hodí vzít ho s sebou na výlet do přírody či na piknik. Přirozeně po něm sáhnete také kvůli dětem, které s ním mohou být samostatné, sami jíst a sami se napít právě proto, že není těžké a nemusíte se bát, že by se rozbilo. Barevná paleta nádobí je pestrá, máte tedy z čeho vybírat. Barvy však nejsou křiklavé, povrch je matný a tvar designově promyšlený, a tak se hodí do každé kuchyně. Nádobí lze mýt v myčce nádobí. Pokud si však chcete být na 100 % jistí, že za léta používání neztratí svou pěknou barvu, myjte nádobí v ruce. Přeci jen, je to poměrně nový typ materiálu, a tak nevíme, co s ním vysoká teplota v myčce a mnoho cyklů udělá. Bambusový talířek jsem používala více než dva měsíce a občas ho přidala do myčky. Talířku to nijak neublížilo, není na něm vidět žádné opotřebení. Talířek jsem zkoušela používat při různých příležitostech a nejvíce se osvědčil jako snídaňový na obložené chleby, lívance, nakrájené ovoce i koláč. Je příjemný na dotek, dobře se nosí i drží. Kromě talířů, misek a snídaňových sad v našem sortimentu najdete také velkou i malou sadu mísy a cedníku, zmrzlinový set mističek s naběračkami, sadu Chip & Dip na oblíbené tortily s dipem, dávkovač mýdla, koupelnový set, lis na citrusy, svačinové boxy a mnoho dalších praktických kusů. Okouknout nádobí můžete přijít do naší prodejny. 

Celý sortiment bambusového nádobí najdete na našem e-shopu zde

Mohlo by vás také zajímat
Zanechte komentář