Čmeláci

0 3 073

Když jsme v Zelené domácnosti začali před lety propagovat pomoc čmelákům, ani v nejhezčím snu jsme nedoufali, že nastane čmeláčí mánie.

Víno, ženy (muži), zpěv a čmeláci…

Čmeláci totiž pomalu nahrazují manželské poradny, lidé propadají čmeláčí závislosti a místo nákupu zbytečností plánují rozšíření čmeláčího chovu. Stovky a tisíce lidí plánuje přestavby zahrady, aby se tam těmto užitečným opylovačům líbilo. Někteří se kvůli čmelákům dokonce i stěhují. Anglické trávníky jsou zmenšovány na úkor kvetoucích luk, tůje nahrazují vrby jívy, které čmeláci potřebuji k jarnímu přežití…. No není to úžasné?

Za tu mánii jsme samozřejmě rádi, těší nás, že jsme k ní naší osvětou trochu přispěli,  ale zasloužili se o ní samozřejmě hlavně čmeláci. Oni jsou totiž prostě skvělí a navíc stále více lidí chápe, že si se čmeláky můžeme pomoci navzájem. Asi nemá cenu se zde o čmelácích příliš rozepisovat. I malé dítě přeci ví, že jsou to mírumilovní medvídkové, kteří jsou nejen ozdobou zahrady, kde se vyskytují, ale také skvělí opylovači.  V chladném počasí, kdy včely raději nevystrčí ani sosák z úlu, tyhle tvorečkové statečně létají z květu na květ a starají se o úrodu ovoce na náš stůl.

Rádi se na svět koukáme v souvislostech a tak máme radost, když vidíme, jak takový chov čmeláků mění nejen lidi, ale i jejich zahrady. On totiž i zatvrzelý majitel katalogové zahrady s anglickým trávníkem a zálibou v chemických postřicích velmi rychle změní názor ve chvíli, kdy čmeláčí královna zabydlí jeho úl pro čmeláky, ale potom i s dělnicemi začne létat za potravou na kvetoucí louku k sousedům. Jen málokdo totiž snese, že „jeho“ čmeláci létají za potravou jinam. A tak se do opečovávaného trávníku rychle sází kytky, aby i zde měli jeho chovanci co jíst. Aplikovat chemický postřik na zahradu, kde se chovají čmeláci, si troufne pak jen ten, kdo má i jinak sklony k masovým vraždám. A takových vyšinutých jedinců je i v české populaci naštěstí jen velmi málo. A tak se díky čmelákům stále více zahrad mění ve více či méně pestré a přírodní zahrady bez chemie, z čehož se posléze radují nejen čmeláci, další zvířata kolem nás ale třeba i děti majitelů zahrad, kteří si mají konečně kde hrát.

Ale čmeláci pomáhají i jinak. Musím vzpomenout našeho zákazníka, který mi vyprávěl, že po 30 letém manželství už měl na svůj protějšek jistou alergii, takže vážně uvažoval o návštěvě manželské poradny nebo pořízení milenky na odreagování. Ovšem poté, co si pořídil čmelín a podařilo se mu do něj nalákat čmeláky, pochopil, že jejich pozorování je ta nejlepší a nejlevnější terapie. A tak prý, když se doma schyluje k manželské bouřce, vaří kávu a odchází pozorovat letecké manévry čmeláků při odletu i příletu do čmelína. Dle jeho slov to funguje dokonale a doma mají už jen pohodu. Já si jen občas představuji, jaké to bude, až si ke čmelínu vedle něj přisedne i jeho manželka, protože chov čmeláků rozhodně není jen mužská záležitost ☺.

Ale se čmeláky samozřejmě můžete zažít i stres. Vyprávět o tom mohou třeba ti chovatelé, kteří si nechtějí sami odchytávat na jaře královnu a chtěli si letos koupit laboratorně namnoženou královnu z Výzkumného ústavu pícninářského. Zde berou objednávky na sezonu vždy od 1 ledna. Je k neuvěření, že více než 50  e-mailových objednávek přišlo hned v prvních pěti minutách po silvestrovské půlnoci a tak již 3.1.bylo vyprodáno. A pak že prý lidi na silvestra zajímá jen víno, ženy (muži), zpěv. Dnes je k tomu nutno přidat i čmeláky!

Je férové upozornit, že čmeláci jsou silně návykoví. Ale i když vím třeba o pánovi, který čmeldům  propadl natolik, že pro ně pronajal v Praze garsoniéru, kde čmelíny zabírají nejen celý balkon, ale i byt, do kterého vletují vyvrtanými otvory v obvodové zdi, nebo o lidech, kteří si berou na jaře týden dovolenou, protože chtějí osídlit do největší počet svých neustále přibývajících čmelínů,  je jistě taková závislost mnohem lepší, než závislost na alkoholu, drogách nebo třeba hazardu.

Pokud tedy milí čtenáři i vy chcete propadnout takové užitečné závislosti, tak vězte, že vše o čmelácích i jejich chovu najdete na našem webu www.cmelaci.cz a vše potřebné k jejich úspěšnému chovu, najdete v našem obchodě Zelená domácnost.

Pozitivní deviace není nikdy dost a já tajně sním o tom, že nás chovatelů čmeláků bude jednou tolik, že nejen společně zastavíme jejich současný úbytek, ale že všechny zde žijící druhy čmeláků budou poletovat v hojných počtech po české krajině tak, jak to bylo běžné ještě před několika desetiletími.

Petr Dobrý

psáno pro Pravý domácí časopis

Mohlo by vás také zajímat
Zanechte komentář