(Eko) střípky z tisku 1-15.8. 2018

0 1 198

Opuštěný ostrov na jihozápadě Indického oceánu byl ještě před třemi desítkami let rájem téměř milionu tučňáků královských. Nyní je místo skoro prázdné, žije tam pouze 60 tisíc těchto nelétavých ptáků.  Příčina velkých ztrát je záhadou.

Lidstvo žije v „době plastové“ zhruba sedmdesát let. V roce 1950 činila celosvětová produkce plastů asi dva miliony tun a na „umělé hmoty“ lidé koukali jako na raritu. V roce 2016 se na světě vyrobilo 335 milionů tun plastů a bez nejrůznějších syntetických polymerů si už svůj život ani nedokážeme představit.. Recyklací však prošlo jen devět procent všech dosud vyrobených plastů. Asi dvanáct procent jsme spálili a zbytek končí buď na skládkách komunálního odpadu, nebo v přírodě. Do moří a oceánů je každoročně spláchnuto až dvanáct milionů tun plastů. V roce 2050 by mohl veškerý plast v mořích vážit víc než všechny ryby, které tam ještě budou žít.

Tisíce Čechů vyrazily za slevami do Drážďan.

Nebývale vysoké teploty panují v celé Evropě od Skandinávie po Řecko, vůbec nejvíce přitom ukazují teploměry ve Španělsku a Portugalsku.

Česká republika dlouhodobě patří k zemím s ekologickým deficitem, kdyby celá planeta konzumovala jako Češi, připadlo by datum, od kterého lidé žijí na ekologický dluh, na 20. dubna.

„Nynější sucho a vysoké teploty jsou takový varovný prst. My je nyní chápeme jako anomálie či extrém, protože v minulosti to obvyklé nebylo. Ale v budoucnu nynější počasí může být novým normálem,“ říká Aleš Farda z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd.

Dubrovník ohrožuje záplava turistů, radnice omezila vstup do historického centra

Podle údajů Asijské nadace z roku 2016 nemá 40 procent obyvatel metropole Phnompenh možnost využít služeb svozu odpadu. Hlavní město přitom obývá přes 1,5 milionu lidí.

Pijeme z PET lahví, které přežijí i naše pravnuky.

Celkem ve světových oceánech plave více než 268 000 tun plastů. Nebo také přes 5,2 bilionu plastových kousků. Takové množství by mohlo 425krát omotat zeměkouli podél rovníku.

Tři roky poté, co se státy v Paříži zavázaly udržet nárůst teplot pod dvěma stupni v porovnání s předindustriální érou, emise skleníkových plynů opět rostou. Totéž platí o investicích do ropy a plynu.

Svět prohrává válku s globálním oteplováním, tvrdí The Economist

V Řeži u Prahy „horečka“ 37,6 °C. Tropy pokračují, rekordy padly na třiceti stanicích

Světová zdravotnická organizace předpovídá, že v roce 2025 bude polovina světové populace postižena nedostatkem pitné vody

Tichá válka mezi lehátky a ručníky. Tak titulovala chorvatská média spor, který se rozhořel mezi obyvateli oblíbených letovisek na Jadranu a podnikateli, již za pronájem lehátek a slunečníků inkasují na hlavu za den v přepočtu stovky, někdy i tisíce korun.

‚Chudáci malé děti‘. Sto Čechů neodletělo v sobotu z Hurgady kvůli problému s letadlem

Teploty na jihu Evropy atakovaly rekordy, čeká se pokles. Moskva otevřela ochlazovací místnosti

Babišova vláda chystá další zásah státu do osobních práv. Chce umožnit úřadům „znárodnění“ soukromých studen nebo rybníků, aby bylo možné využívat jejich vodu pro potřeby obce.

Na fotkách popíjí drinky, nechává se tetovat a hází svůdné pohledy. Modelka a zpěvačka Miquela Sousa má na sociální síti Instagram přes jeden milion obdivovatelů. Je krásná, exotická a od ostatních uživatelů sociální sítě sklízí statisíce lajků a pochvalných komentářů. Není však skutečná. Její identita totiž existuje pouze ve virtuálním prostoru.

Trump rozjel boj proti omezením spotřeby paliva. Hlavní argument je vážně svérázný, jeho administrativa v čele s vládní  EPA tvrdí, že pokud budou auta v budoucnu žíznivější, sníží se počet úmrtí na silnicích. Ptáte se na souvislost? Je prostá – podle předpokladů EPA budou lidé s méně úspornými vozy méně jezdit, což logicky sníží počet nehod.

Celková výměra nově dokončených průmyslových skladů a hal v České republice se v roce 2017 meziročně zvýšila o čtyřiadvacet procent! A v prvním pololetí 2018 meziročně vzrostla o 13,1 procenta na 383 tisíc metrů čtverečních.

„Jsme na střeše Evropy a nikdo sem vodu nepošle. Musíme si to vyřešit sami a zatím řešíme takové ptákoviny jako kanál Dunaj-Odra-Labe. Dneska se 80 procent půdy pronajímá. Máme tady tisíc velkopodniků, z nichž každý využívá – záměrně netvrdím, že řádně obhospodařuje – více než deset tisíc hektarů. To znamená, že jsme se vrátili do feudálních dob a máme tady obrovské latifundie, na kterých se hospodaří způsobem, z něhož by mému dědkovi bylo zle. Nerozhoduje selský rozum, ale zisk“ říká Josef Fanta

Tržby v maloobchodě bez prodejů aut v červnu zmírnily meziroční růst na dvě procenta z květnových pěti procent.

Na přelomu června a července dohodla dánská vláda základní shodu s představiteli všech parlamentních stran o dalších krocích energetické transformace. Základním cílem je dosažení podílu obnovitelných zdrojů na zásobování energií na úrovni 55 % do roku 2030.

Minulý týden upozornila organizace Společnost pro zvířata na zvířata, která deset dní trpěla vedrem na korbě kamionu při vývozu do Turecka. A protože zvířata byla vypravena z Česka, žádají ochránci zvířat po ministerstvu zemědělství zákaz přepravy živých zvířat do třetích zemí. Podle ministerstva by takové řešení mohlo situaci přepravovaných zvířat zhoršit.

Vedro uvařilo síť UPC. 32 tisícům domácností nešla televize

Z tropických teplot profitují české online supermarkety, které doručují potraviny přímo domů. Lidem se nechce ve vedrech podnikat cestu do kamenných obchodů. Obávají se, že by se jim při cestě jídlo mohlo zkazit.

Bílý dům chce zrušit nařízení bývalé vlády Baracka Obamy, které mělo od roku 2020 omezit množství nečistot v ovzduší a snížit spotřebu pohonných hmot. Vláda chce podle Agentury pro ochranu životního prostředí rovněž znemožnit jednotlivým státům, aby vydávaly vlastní nařízení zavádějící přísnější emisní standardy.

Z malé přehrady Pařížov, která leží u Golčova Jeníkova, se stala zvláštní turistická atrakce. Kvůli dlouhotrvajícímu suchu v podstatě vyschla, což láká spoustu lidí

Celosvětový instalovaný výkon solárních a větrných elektráren překročil koncem června milník 1 000 gigawattů. O něco málo více je po světě větrných turbín (54 %). Druhá tisícovka by měla přibýt do pěti let a bude o téměř polovinu levnější (o 46 %). Čísla zveřejnila agentura Bloomberg NEF.

Tříčlenný mezinárodní tým entomologů z Čech, Německa a USA vzdal poctu světové rockové legendě. Sedm nově objevených starobylých druhů hmyzu nazvali vědci podle jmen všech – současných i bývalých – členů skupiny Rolling Stones. Informuje o tom Biologické centrum Akademie věd.

Množství písku, které je na světě k dispozici, rychle klesá. Ač se to na první pohled nemusí zdát, písek je po vodě druhým nejpoužívanějším přírodním materiálem. Každoročně ho lidé vytěží výrazně více, než kolik se ho do přírody dostane zpět díky zvětrávání hornin.Na každého člověka připadá spotřeba 18 kilogramů písku denně − celosvětově ho průmysl spotřebuje 50 miliard tun.

Klimatické změny ohrožují tradiční šampaňské. Může přijít o svou svěžest

Vrtulníky švýcarské armády v úterý začaly letecky přepravovat vodu pro tisíce krav, které na pastvinách trpí žízní kvůli velkému suchu a vedru, jež letos v létě sužují nemalou část Evropy.

Už i řetězec Lidl se vydává do boje s plýtváním potravin, zatím však pouze v Británii. Pro zákazníky tam připravil pětikilové krabice nevzhledných potravin za zhruba 43 korun.

Podle analýzy The New Plastics Economy se až 8 milionu tun plastového odpadu dostává na místa daleko od pevniny, do oceánů a moří. Pro představu to odpovídá vyprázdnění obsahu jednoho popelářského auta do oceánu každou minutu. Tímto tempem se z jednoho auta v příštích 10 letech stanou dvě, v roce 2050 čtyři.

Real Madrid představil na sociálních sítích třetí sadu dresů. Tyhle dresy jsou kompletně vyrobeny z recyklovaných plastů, vytažených z moří a oceánů. I ony mají upozorňovat na to, jak obsah oceánů trpí.

Jihoafrický tenista Kevin Anderson zažívá nejlepší období kariéry, loni prošel do finále US Open a o titul bojoval také letos ve Wimbledonu. Zároveň ale při sledování dokumentu o stavu oceánů zjistil, že situace je vážná, ne-li kritická.A tak se rozhodl jednat.„Otevřelo mi to oči. Stačí vám chvíle googlování a věci jsou dost jasné. Tenis má možnost jít příkladem. Můžeme toho udělat hodně,“ říkal v Londýně a jako víceprezident hráčské rady ATP rozjel první kolečko mailů kolegům. Příští cíl: zrušit jeho slovy „zbytečné“ plastové obaly na nové rakety a podívat se i na to, v jak malých objemech se na grandslamech dává hráčům, organizátorům či novinářům voda, což každý den skončí horou použitých PET lahví.

Slavný jachtařský závod Volvo Ocean Race se zapojí do sbírání dat, která mají posloužit vědcům studujícím mikroplasty ve světových vodách.

Přední klimatologové ve studii publikované v pondělí v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) varují, že spuštění různých navzájem se podporujících procesů by vedlo k růstu teplotních průměrů o čtyři až pět stupňů Celsia

Čím více se Instagram plní uživateli, tím více je patrný trend, na který upozornil účet „Insta Repeat“. Ukazuje, že mnoho atraktivních fotografií jsou ve skutečnosti jen kopie toho, co se dá na této sociální síti najít v mnoha takřka identických podobách.

Piráti chtějí bojovat v Praze proti horku vysázením milionu stromů a rozšířením plochy zelených střech

Zatím navrhované plány na přeměnu Marsu nejsou jen „odvážné“, ale přímo neschůdné, říká nová studie, která se snažila spočítat zásoby dostupného materiálu pro oteplení planety.

Studie financovaná americkým ministerstvem zemědělství prokázala, že oplachováním kuřete pod tekoucí vodou si můžeme způsobit zdravotní potíže. Bakterie z masa se totiž dostanou do dřezu, na pracovní plochu a zachytí se na vašich rukách. A pak se snadno nakazíte třeba salmonelózou či kampylobakteriózou.

„V sobotu nás čekal zahajovací oheň, a jelikož v kraji platí zákaz, protože je tu strašné sucho, tak jsme postavili klasickou pagodu a náš výtvarník vytvořil z barevných papírů plameny poslepované do kruhové formy. Vložili jsme je do pagody a dovnitř umístili lucernu,“ popisuje skautská vedoucí Tereza Sieberová z 1. skautského oddílu Mnichovo Hradiště, který má tábor na Českolipsku.

Majitel supermarketu v německém Friedbergu vymyslel způsob jak chytře zpeněžit současná vedra. Svým zákazníkům nabízí pobyt v chladící místnosti svého obchodu. Zatímco je přes den v Hesensku kolem 37 stupňů, v chladící místnosti je jen 6 stupňů. Píše server Deutsche Welle.

Na senátním výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí padl návrh, podle nějž by se měla řešit  situace s velkými obaly, ve kterých je ale malé množství zboží. Jako příklad uvedl senátor Jan Horník (STAN) brambůrky. „Dostanete malou mrchu ve velké krabici. Zbytečně vozíme po republice prázdný vzduch. I to bychom měli řešit,“ navrhl senátor. „Podíváme se na to,“ slíbil Eduard Muřický, náměstek Ministerstva průmyslu a obchodu.

Nejlidnatější australský stát Nový Jižní Wales vyhlásil stav sucha. Podle zpravodajského serveru BBC News zažívá zmíněná oblast nejhorší období sucha za posledních více než 50 let.

Sardinie bojuje proti turistům, kteří kradou z pláží písek. Úřady rozdávají pokuty

Kamiony drtí Česko, denně jich zemí projede 50 tisíc.

Od začátku léta vyjížděli hasiči k požárům zasahujícím lesy skoro dvakrát více než loni − jen za červenec jich bylo 295, loni šlo o 162 případů

V zábavním parku Puy du Fou na západě Francie bude o pořádek pečovat šestice havranů. Ptáci byli vycvičeni na sbírání nedopalků a dalších drobných odpadků. Ty pak odloží do malé schránky, která jejich těžkou práci odmění něčím k snědku. První z opeřenců už odpad v parku s historickou tématikou sbírají, zbylí kolegové se k nim přidají v pondělí, napsal informační server BBC.

Nový Zéland hlásí málo avokádových stromů, lidé čekají v pořadníku a zloději kradou plody ze stromů

Nákupní parky v Česku přibývají, podle analytiků jejich boom bude pokračovat. Jen v minulém roce se nově otevřelo 16 nákupních parků o celkové rozloze 45 tisíc metrů čtverečních. V letošním roce plánují developeři postavit dalších 23 parků s rozlohou čítající až 85 tisíc metrů čtverečních. Podle analýzy společnosti Starteepo jejich obliba poroste díky stabilní ekonomice a růstu mezd.

Síť restaurací McDonald‘s v úterý oznámila plán na největší renovaci fastfoodů za poslední desetiletí. Za rekonstrukci většiny ze svých 14 tisíců amerických poboček hodlá utratit šest miliard dolarů.

Senát podpořil unijní zákaz plastových výrobků na jedno použití, které lze nahradit cenově přijatelnými produkty z jiných materiálů. Na rozdíl od vlády tak ve středu podpořil i zákaz plastových vatových tyčinek.

V Austrálii je nyní zima a během tohoto ročního období jsou lesní požáry neobvyklé. Podle tamních úřadů jsou jejich příčinou extrémní sucha. Už 8. srpna byl vyhlášen na celém území Nového Jižního Walesu stav sucha, na 23 procentech pak stav extrémního sucha.

Plot podél celé německé hranice se chystá postavit Dánsko, aby tak předešlo riziku přenosu prasečí chřipky od divokých prasat. Kritici tohoto rozhodnutí upozorňují nejen na environmentální důvody, ale též na souvislost s antiimigračními postoji dánských populistických politiků. Prasečí chřipka se v Evropě sice vyskytla v Estonsku, Litvě, Lotyšsku a Polsku, ale nikoliv v Německu, což vzbuzuje v kriticích pochybnosti o smyslu jeho stavby, píše Deutsche Welle. Odborníci na životní prostředí upozorňující na to, že přirozená migrace jednotlivých druhů zvířat, včetně chráněných, může být stavbou plotu silně narušena.

Mohlo by vás také zajímat
Zanechte komentář