Hit maličkého bydlení  

0 2 018

Pořídit si vlastní bydlení není snadné. Jeho koupě je často spojená s vysokými úvěry, které je poté třeba splácet několik desítek let. Vědomí úvěru a s ním spojený stres ze splácení většinou není ingrediencí receptu na šťastný život, ba naopak. Obyvatelé USA vnímají tlak na to zajistit si vlastní bydlení ještě citelněji, nez my v Evropě. Historicky jsou zvyklí žít v obrovských domech v průměru až 250m2 velikých, na které si pořizují ohromné hypotéky a poté je splácejí i několik generaci. V posledních desetiletích, a ještě intenzivněji v posledních letech, se ve Státech začíná rozmáhat něco, čemu sami Američané říkají „hnutí maličkých domů”. Je to způsob života, kterým se snaží vymanit z nesvobody a tlaku, který splácení hypotéky přináší. Chtějí žít šťastněji. Co se do něčeho podobného také pustit? Přeci jen, můžeme pomoci nejen sobě ke spokojenějšímu životu blíže k přírodě, bez velkých finančních závazků, ale také našemu životnímu prostředí, přírodě a krajině. A o to nám v Zelené domácnosti jde. 

Zdroj: Horizons Cottages

ÚTULNÉ A PLNOHODNOTNÉ

Každý jsme si v dětství stavěli úkryty a jeskyně z židlí, stolů, paland a nespočtu dek. Největším splněným přáním většiny z nás by tehdy byl opravdový domek na stromě. Rádi jsme si ve svých komůrkách hráli a cítili jsme se v nich bezpečně. Maličkaté domy mají, myslím, s tímto pocitem dost co do činění. Vyznačují se opravdu malou velikosti (do 40m2) a také tím, že v nich mají jejich obyvatelé naprosto vše, co doopravdy potřebují. V případě malinkých domečnů se nejedná o sezónní byty na léto či víkendové chatičky. Američané v nich opravdu bydlí a cítí se v nich dobře.   

Zdroj: Relax Shacks

S ÚCTOU K PŘÍRODĚ

Dalším důvodem, proč se obyvatelé malých domků rozhodli pro tento životní styl, bývá ochrana životního prostředí. Většina z nich totiž vnímá, co s sebou přináší bydlení v obrovském domě a konzum s tím spojený. Rozumí tomu, že způsob života většiny Američanů a Evropanů není dlouhodobě udržitelný nejen finančně, ale i environmentálně. Účty za vytápění velikých domů či bytů a jejich údržbu, za spotřebu el ektřiny a vody a v neposlední řadě také produkce odpadu neustále rostou. Malé bydlení většinu z toho hravě a vlastně přirozeně řeší. 

Zdroj: Country Living

VLASTNOSTI DOMKŮ

Malé rozměry

Většina maličkých domků, které můžete na internetu vidět, je o velikosti do 40m2. Uvnitř je však vše potřebné – kuchyň a jídelní stůl, dvoulůžko, koupelna se záchodem a posezení na gauči. Majitelé musejí při navrhování přemýšlet nad tím, jak vyřeší úložný prostor a kolik ho vlastně potřebují. Většina nábytku je vestavěná a vyráběná na míru tak, aby byl prostor využitý na maximum.  

Soběstačnost

Obyvatelé malých domků většinou vlastní solární panely a díky nim využívají vlastní elektřinu ke všemu, co potřebují. Mohou vařit na menších elektrických plotýnkách, ohřívat vodu a napájet elektroniku. Dalším způsobem přípravy jídla bývá plynový vařič. Domky bývají vytápěné pomocí krbových kamen na dřevo či plynových kamen. Jediné, co je tedy potřeba vyřešit bývá připojení k vodě na pozemku, kde domeček stojí.

Zdroj: Country Living
Možnost přemístění

Ne všechny malé domečky jsou designované tak, aby s nimi jejich majitelé mohli často a pravidelně jezdit po silnici. Všechny však mají kolečka, aby bylo možné je čas od času přemístit. To je velice praktické, protože je díky tomu možné střídat místo pobytu. Není tak potřeba pozemek kupovat, jen si ho na delší dobu pronajmout. 

Přírodní materiály

Malé domky bývají vyrobené z přírodních materiálů a zateplené pomocí přírodních izolací.  Nejčastěji je možné se setkat s domy ze dřeva s kovovými prvky. Spousta majitelů k dekoraci obydlí či samotné výrobě různé materiály zrecyklovala a tak snížila výrobní cenu. 

Zdroj: Country Living
Přijatelná cena

Jedním ze znaků tohoto životního stylu jsou právě nízké náklady na pořízení i využívání. Převážná část lidí, kteří v domcích žijí, si je vyrobila sama s pomocí blízkých lidí či zkušených řemeslníků. Jednoduchý maličký domek tak Američany vyjde okolo 1 000 000 Kč i méně. Což je cena, kterou si naprostá většina z nich může dovolit a která je nesrovnatelná s průměrnou cenou jinak obvyklých domů. 

Pokud chcete nahlédnout do taje maličkatého bydlení a i vy uvažujete o přesunu blíž k přírodě, prozkoumejte kanál Living Big In A Tiny House na Youtube, kde najdete spoustu krásných příkladů a inspirace. 

Mohlo by vás také zajímat
Zanechte komentář