Chov včelek samotářek

4. díl seriálu

0 4 675

Chov včelek samotářek není vůbec složitý, včelky potřebují hlavně místo pro hnízdění a potravu. Samotářkám, ale i jinému hmyzu, vlivem lidské činnosti ubylo přirozené prostředí k životu. Pokud si u sebe doma vytvoříte nějaký hmyzí hotýlek, pomáháte tím celému ekosystému a navíc získáte věrného domácího mazlíčka, který je nenáročný a velmi pracovitý. Takového vám bude nejeden soused závidět, protože budete mít dokonale opylenou zahradu a zároveň si vytvoříte svůj vlastní, soukromý mikroekosystém.

Místo pro hnízdění

Včelky samotářky můžete chovat na zahradě, ale třeba i na balkoně nebo v městském parku či sadu. Umístěním domečků pro samotářky uděláte službu i ostatnímu užitečnému hmyzu. Vosy, kutilky, hrabalky, brouci, ploštice, pilatky, housenky, pavouci, mravenci a jiný hmyz uvítá možnost ubytování v hmyzím hotelu. Nejde tedy přímo o chov, spíš o to nabídnout hmyzu prostor a čekat, jestli někdo vaši nabídku využije. A věřte, že určitě brzy a rád využije.

Včelka samotářka zednice, foto: pixabay.com

Jak je pestrá skupina včelek samotářek, tak jsou rozličné způsoby, kterými si stavějí svoje hnízda a komůrky. Některé druhy samotářek si budují chodbičky pro hnízdo samy, těm stačí připravit jen vhodný terén, třeba hlinitopísčitý kopeček, kamenitou zídku v zahradě spojovanou hliněnou maltou nebo zídku z neomítnutých porézních nepálených cihel. To vše je ideální terén pro zemní včely jako jsou pískorypky, ploskočelky nebo chluponožky. Včely drvodělky (rod Xylocopa) vyhledávají staré ztrouchnivělé listnaté dřevo, což můžeme snadno vyřešit jeho ponecháním v zahradě. Pokud máte na zahradě starý mrtvý strom, poslouží jako domov nejen včelám samotářkám, ale také jiným živým tvorům, např. některým vzácným broukům jako páchník hnědý (Osmoderma barnabita) nebo krasec třešňový (Anthaxia candens).

Velká část včelek samotářek využívá pro hnízdění různé dutinky a chodbičky, což vytváří prostor pro všechny tvory druhu kutil domácí, aby se dali do díla a vlastní silou tak zbudovali nějaký originální domek pro včelí obyvatele zahrady.

Domek pro včelky samotářky a další užitečný hmyz

Typický domek pro včelky samotářky se skládá z dřevěné rámové konstrukce s plnou zadní stěnou, je zastřešený (aby do něj nepršelo) a jednotlivé sekce jsou vyplněné přírodním materiálem. Právě výplň slouží jako hnízdiště pro různé druhy včelek samotářek.

Hmyzí hotel
Foto: Zelená domácnost

Dutinky v domcích mají být neprůchozí, včelky si v takové dutince vystaví komůrky jednu za druhou, pěkně oddělené přepážkami. Když je jedna dutinka zaplněná, přesunou se k další.

Hmyzí hotel nebo domek pro včelky samotářky může mít různé rozměry, záleží na prostoru, do kterého ho chcete umístit. Na balkon bude lepší malý domeček, do parku nebo na zahradu můžete vyrobit velký hmyzí hotel se spoustou různých sekcí a výplní.

Pokud chcete mít hmyzí domek na balkoně, obecně platí, že čím vyšší patro, tím déle osídlení trvá. Ale víme o osídlených domcích v 7. patře na pražském sídlišti, takže naděje je vždy. Samozřejmě pomáhá, když je v okolí alespoň nějaká včelí potrava v podobě kvetoucích stromů, keřů a různého, nejlépe původního kvítí. Pomoci mohou i truhlíky s květy v blízkosti domečku.

Výplní domku může být:

Foto: pixabay.com

dřevo s vyvrtanými otvory, otvory o různých průměrech od 3 do 8 mm zajistí různé složení obyvatel (každý si vybere pokojíček podle potřeby), dřevo by nemělo být chemicky ošetřené, může jít o větve, špalky, trámy atp. Ideální je použít dřevo z listnatých stromů, protože jehličnany obsahují velké množství smůly, která by mohla včelky a jejich hnízda zalepit a zničit.

cihly, jak ty s původními dutinami (kulaté dutiny do průměru 1 cm), tak i takové, do kterých otvory sami vyvrtáme, do dutých cihel s většími otvory můžeme naskládat stébla rákosu nebo bambusu 

rákosová a bambusová stébla, znovu platí průměr do 1 cm, rákosová stébla najdete v přírodě, můžete využít i stonky jiných rostlin, jemnější rostlinný materiál bude potřeba jednou za pár let vyměnit, protože postupně degraduje. Jen dávejte při sběru pozor na již obsazená stébla, zvláště ve starších rákosinách

Foto: Zelená domácnost

papírové nebo kartonové dutinky, tyto dutinky slouží jako náhrada za stébla, je potřeba, aby byly chráněny před deštěm a vlhkem

Pokud se nechcete omezovat jen na včelky, pro jiný hmyz můžete v domku nainstalovat také šišky, seno, slámu, dřevitou vlnu, kameny nebo prázdné ulity plžů.

Na hloubce dutinky včelkám tolik nezáleží, samy si poskytnutý prostor rozdělí na jednotlivé komůrky. Důležité je ale zachovat průměry dutinek v rozmezí od 3 do 8 mm. Dutinky by neměly být průchozí, pokud tedy vrtáte dřevo a cihly, nechte na zadní straně nějaký materiál (nevrtejte úplně skrz). Když stříháte stébla, u kolínka bývá předěl, který můžete využít.

Hmyzí hotel
Foto: Zelená domácnost

Jelikož jsou výplně domku a později také hmyzí larvy lákadlem pro další živočichy, není od věci domek trochu zabezpečit. Ptáci a hlodavci si možná budou chtít odnést stébla a slámu. Jiní ptáci si rádi pochutnají na včelích larvách, to především strakapoud, datel a žluna. Pro tyhle případy je dobré mít přední stranu opatřenou pletivem tak, aby se zabránilo rozebrání domku a vyzobání larev. Vhodné je pletivo s menšími oky, včelky pletivem proletí, ale ptáci se k larvám nedostanou. Pletivo může být i předsazené.

Umístění včelího domku

Většina samotářek jsou druhy teplomilné a světlomilné. Včelí domek umístěte tedy ideálně na nějaké chráněné suché místo na slunci, s orientací na jih, pokud to nejde na jih, je lepší východ než západ. Do domku by nemělo pršet, protože ve vlhku by mohla vzniknout plíseň a ta by mohla ohrozit obyvatele včelích komůrek.

Po vylétnutí nových včelek z hnízda zůstává v dutinkách nějaký zbylý materiál, často jde o část hnízdního materiálu, výkaly, zbytky kokonů či potravy. O to se ale nemusíte starat, včelky si tento “nepořádek“ samy odklidí.

Důležité je, aby bylo v okolí domku dostatek potravy pro včelky. Nějaké ovocné stromy, ovocné i okrasné keře, různé kvetoucí rostliny, pokud bude poblíž louka nebo okraj lesa, o to více druhů se u vás ukáže. Včelky si dokážou najít potravu i na vzdálenost několika kilometrů, ale pokud domek umístíte blízko místa, kde se často vyskytují, zvýšíte tím pravděpodobnost obsazení dutinek. Včelkám škodí používání herbicidů a pesticidů, těm se tedy na své zahrádce vyvarujte.

Kupované domky

Na trhu najdete především ty menší a střední domky, větší už se dělají spíše na zakázku.

Většina domků je závěsných, ze dřeva, s naskládanými dutinkami, jsou k dostání ale i domky z provrtaného dřevocementu, nebo v kombinaci jílu/slámy. Domečky se často prodávají v kombinaci pro včelky a jiný užitečný hmyz.

Pokud se ve vás právě probudil malý vědec, můžete si pořídit domek, který je opatřený plexi stěnou nebo rovnou průhlednými dutinkami, takže budete pozorovat dění přímo v jednotlivých komůrkách.

Péče o včelí domek

Jak už jsme se zmiňovali, některý přírodní materiál časem degraduje a je potřeba ho vyměnit. Jde především o seno, slámu, rostlinné nebo kupované dutinky (papírové či kartonové). Když máte pocit, že tento materiál už dosloužil, vyjměte ho a nahraďte novým. Tuto údržbu ale dělejte až po jarním vylétnutí včelek, kdy už je hnízdo prázdné, jinak riskujete zničení zárodků.

Co člověk nezná, toho se většinou bojí. Tak to bývá i se včelkami samotářkami. Někteří lidé si myslí, že včely jsou nebezpečné a čím méně hmyzu, tím lépe. Opak je ale pravdou, lidé jsou na opylujícím hmyzu závislí a včelky tu rozhodně nejsou od toho, aby někoho strašily. Jsou to mírumilovní tvorové s úžasnými schopnosti. Pokud se rozhodnete rozdělit se s nimi o kousek své zahrádky, tak to jistě brzy poznáte a rozhodně nebudete litovat.

Pokud vás včelky zaujaly, můžete se o nich dozvědět víc například v této knize.

Další díly seriálu o včelkách samotářkách najdete ZDE.

 

 

Mohlo by vás také zajímat
Zanechte komentář