Ježkovi na stopě

6. díl seriálu

0 12 860

Ježek je poměrně nenápadný živočich, a tak se může stát, že u vás na zahradě bydlí a vy o tom nemáte ani tušení. Prozradit ho můžou drobné stopy, které po sobě zanechává, nebo hlasité funění a mlaskání, které může jednoho i vyděsit. To pokud člověk netuší, že ho vydává tento drobný bodlinatý tvor a ne udýchaný zloděj zahradního nábytku.

Jak poznám, že mi chodí na zahradu ježek?

I když ježka přímo neuvidíte, můžete jeho přítomnost na své zahradě odhalit podle následujících indicií:

Ježčí trus

Ježčí trus
Foto: Darren Tansley

Ježčí trus má válečkovitý tvar, bývá černě lesklý a na jednom konci zašpičatělý. Šířka trusu je 8-10 mm a délka 3-4 cm. Trus je lesklý, pokud ježek hodoval na broucích a jiném hmyzu. V ježčím trusu se mohou objevit i kosti a chlupy, nebo zbytky bobulí (záleží na ročním období a stravě). Na první pohled může ježčí trus připomínat černého slimáka.

Otisky tlapek

Otisky ježčích tlapek můžete vidět především ve vlhké půdě. Ježčí nohy se vyznačují dlouhými prsty s ostrými drápky. Končetiny má pětiprsté, ale palce se otiskují jen velmi slabě. Stopa přední nohy měří cca 2 cm, stopa zadní nohy cca 3 cm. Přední nohy mají prsty roztažené do šířky (tvar připomíná zmenšeninu lidské dlaně), zatímco zadní nohy mají podlouhlý tvar.

Zvuky

Ježka nemusíte odhalit jen zrakem, můžete ho na své zahradě i slyšet. Frkání, funění a sípání jsou obvyklé zvukové projevy ježka. Na vrcholu sezóny námluv za teplých letních večerů můžou být tyto zvuky obzvlášť hlasité. Pokud se chce sameček pářit se samičkou, začne ji obíhat a vydávat funící a supící zvuky. Tento rituál občas přiláká jiného samce, může dojít i k souboji samců. Málokdo by řekl, že takové malé roztomilé zvířátko dokáže nadělat takový rámus, že?

Pokud na vaší zahradě bydlí ježek, máte velké štěstí. Nejen že máte roztomilého souseda, ale ježek se navíc postará o drobný hmyz, který se na zahradě vyskytuje a udržuje tak potřebnou rovnováhu v přírodě. Sem tam si možná slupne slimáka, takže ochrání vaši úrodu před snědením.

 

Další blogy věnované ježkům si můžete přečíst ZDE.

 

Mohlo by vás také zajímat
Zanechte komentář