Ježek chráněný

5. díl seriálu

0 6 961

Proč ježků ubývá a jak správně pomoci ježkovi v nouzi?

V České republice se vyskytují volně dva druhy ježků: ježek východní a ježek západní. Oba jsou u nás zákonem chránění, ježek západní je zároveň chráněný takzvanou Bernskou úmluvou (Úmluva o ochraně evropské fauny a flóry a přírodních stanovišť). Je to z toho důvodu, aby měl ježek šanci přežít a jeho populace neubývala.

Ježčí populace je ohrožená především nedostatkem přirozeného prostředí a úbytkem potravy. Velký problém představují také silnice, ty jsou pro ježky často nepřekonatelnou bariérou a mnoho ježků zahyne pod koly aut. Děje se tak nejvíce v období námluv, kdy samečci ježků putují na delší vzdálenosti za samičkami. Pokud se ocitne malá skupina ježků v izolaci a třeba z důvodu bariéry nemá možnost kontaktu s jinou skupinou, dochází k páření příbuzných zvířat a tím k degeneraci.

Ježek chráněný
Foto: Zelená domácnost

Nejvyšší úmrtnost ježka je zaznamenána v prvním roce života. Ježci se rodí v pozdním létě a na podzim a ne každé mládě se stihne na zimu dobře připravit, ne všichni ježci tak svoje první zimování přežijí.

Aby toho nebylo málo, stávají se ježci kořistí různých predátorů. Jsou to například sovy a různí dravci, ti si ale naštěstí vybírají především nemocné nebo slabé jedince.

Je vidět, že na ježky číhá ve světě spousta nebezpečí, a to především ze strany člověka. Občas to ale může být právě člověk, který ježka před smrtí zachrání.

Co dělat, když najdete ježka v nesnázích?

Najdete-li ježka, který potřebuje lidskou pomoc, kontaktujte záchrannou stanici a konzultujte s nimi situaci. Zdravého ježka rozhodně nebudeme brát  z jeho přirozeného prostředí, ale pokud je zraněný nebo viditelně nemocný, můžete mu tím zachránit život.

Ježek v záchranné stanici
Mládě ježka v záchranné stanici, foto: Záchranná stanice hlavního města Prahy

O větší mládě ježka či dospělé nezraněné zvíře se můžete krátce postarat i sami, zraněné zvíře či nesamostatné mládě mimo hnízdo je potřeba urychleně předat záchranné stanici. Člověk někdy v dobré víře nadělá víc škody než užitku, proto se vždy určitě poraďte s odborníky a ti vám řeknou, jestli je ježek v ohrožení života, nebo jestli je jeho chování v normě a vy ho můžete s klidným svědomím opustit.

Pokud potkáte ježka v průběhu jara, léta a podzimu a je zdravý a jde si po svém, nechte ho jít. Ježek je divoké zvíře a při kontaktu s člověkem se lehce dostane do stresu. Jestli máte i tak pocit, že byste chtěli pro takového ježka něco udělat, rozhodně nic nezkazíte, když mu na nějakém chráněném místě nabídnete ježčí jídlo nebo misku s vodou.

Co se týče volně žijících zvířat, je vždy potřeba jednat s rozmyslem. Ne každé zvíře, které přijde lidem v nesnázích, pomoc doopravdy potřebuje. Proto vždy každého nabádáme, aby se raději s někým poradil, než aby zbytečně bral zvíře z prostředí, které ježek zná a ve kterém je zvyklý. Telefon u sebe nosí dnes už skoro každý a probrat situaci je záležitost na pár minut.

Proč si nenechávat zvíře doma?

Můžete mít štěstí a ježek bude prospívat i v domácím prostředí a bude dobře přibývat. Jsou ale věci, které laik moc neodhadne. Ježek může být začervený a může vám po pár dnech přestat jíst – na tuto komplikaci umírá většina ježků, kterým není poskytnuta odborná péče. Nebo může mít nějaké vnitřní zranění, které sami v domácích podmínkách neodhalíte. Navíc není vůbec žádoucí, aby si ježek na člověka zvykl, protože pak by nemohl být vypuštěn zpět do přírody.

Informace, jak zacházet s nalezeným ježkem, který naši pomoc potřebuje, najdete i na webu Záchranné stanice hlavního města Prahy pro volně žijící živočichy. Pokud máte chvilku času, doporučujeme si tyto věci nastudovat klidně dříve, než je budete reálně potřebovat.

 

Další blogy věnované ježkům si můžete přečíst ZDE.

 

Mohlo by vás také zajímat
Zanechte komentář