Přikrmování ježků

4. díl seriálu

0 19 636

Pozorování ježků při jídle je jeden z důvodů, proč tolik lidí umisťuje na své zahrádky misky s ježčí potravou. Pokud ale nabízíme volně žijícím živočichům něco k jídlu, je potřeba to dělat správně, abychom jim neuškodili. Tím vás nechceme odrazovat od přikrmování, které jim někdy doslova zachrání život, chceme jen hned na začátku upozornit na to, co ježkům rozhodně nedávat…

Čím nekrmit ježky?

  • ježkům nedávejte mléko, k pití jim stačí voda, mléko způsobuje ježkům trávicí potíže a průjem
  • nedávejte jim ani produkty z mléka (tvaroh, sýr atp.)
  • ježkům nedávejte pečivo a jiné lidské jídlo
  • nepodávejte syrové maso (maso pro ježky vždy uvařte)
  • ovoce jedí ježci jen výjimečně

Čím ježky přikrmovat?

Během chladného nebo suchého období je nabídka potravy na zahradě skromnější, proto není od věci nabídnout ježkům něco na zub. Vycházejte z toho, co ježci v přírodě nejčastěji konzumují – to je hmyz, tedy živočišné bílkoviny a živočišné tuky.

Krmení pro ježky
Zdroj fotografie: pixabay.com

Můžete jim připravit buď masové konzervy nebo kapsičky určené pro kočky nebo psy, ideální je speciální kupované krmení určené přímo pro ježky. To  se vyrábí suché (granule) nebo vlhké (konzervované). Pokud se u vás na zahradě pravidelně vyskytuje ježek, nabídněte mu ježčí potravu v mělké misce v místě, kudy často prochází a vždy přidejte i misku s vodou. Vložte do ní ale pár kamínku, aby se v ní zbytečně netopil hmyz.

Když máte problém s tím, že vám potravu pro ježky konzumují ostatní zvířata a na ježky nic nezbývá, můžete si vyrobit nebo koupit ježčí krmnou stanici. Do dřevěného nebo plastového boxu uděláte jen malý otvor pouze na velikost ježka (cca 12 x 12 cm) a uvnitř ještě další přepážku s vchodem na druhé straně. Aby větší strávník (kočka, kuna…) domek nepřevrhl, je dobré jej zatížit třeba kamenem.

Přikrmování ježků

To, že byl strávník spokojený, poznáte podle vyjedené misky, ale také podle hovínek, které za sebou ježek obvykle zanechá, snad aby všichni věděli, že tam je to jen jeho. Často je najdeme přímo v misce s jídlem. Ježčí misky pravidelně čistěte, aby se mezi ježky zbytečně nepřenášely nemoci. Nezkonzumovanou znečištěnou potravu ráno vyhoďte a misku vymyjte teplou vodou.

Přikrmování ježků na podzim a na jaře

Krmení pro ježky
Zdroj fotografie: pixabay.com

Než se ježek uloží k zimnímu spánku, dělá si dostatečné tukové zásoby. Z těchto zásob pak funguje celé období hibernace. Vy ho v tom můžete podpořit přikrmováním, a to především na podzim. Samečkové se ukládají ke spánku většinou během října, samičky a mláďata v listopadu. Konec přikrmování jim pak dá najevo, že už je čas jít spát. Nedostatek potravy totiž u ježků funguje jako spouštěč zimního spánku.

Na jaře po probuzení pomůže ježkům plná miska jídla nabrat sílu a přikrmování vynahradí nedostatek přirozené potravy v přírodě.

Ježci jsou roztomilá zvířátka, ale s námi lidmi to nemají vůbec jednoduché. V našem lidském světě na ně číhá spousta nebezpečí. Proto není od věci, když jim občas něčím přilepšíte a vyvážíme tak alespoň trochu problémy, které jim my lidé způsobujeme.

 

Tip na zajímavý web ZDE.

Naše další články o ježcích si můžete přečíst ZDE.

Mohlo by vás také zajímat
Zanechte komentář