Včelky samotářky: jak je to s čištěním dutinek po sezóně

2 621

Včelky samotářky. Ještě před pár lety pro většinovou populaci neznámá stvoření. Přitom jich i u nás žijí desítky až stovky druhů a ve výběru užitečného a mírumilovného hmyzu by se umístily na předním místě, pokud ne na nejvyšším. Doba se mění a s úbytkem opylovačů se i o nich hodně píše. Lidé se snaží je nalákat na své zahrady, instalují hmyzí domečky, nahrazují trávníky květnatou loukou, omezují postřiky…

Je ale ještě jedna oblast, kde panuje hodně nejasností, a tou je péče o dutinky v domečcích po “sezóně“. A právě o tom je můj dnešní blog.

V mnoha lifestylových článcích o včelkách samotářkách se lze dočíst, že po vylétnutí nových včelek by se měly dutinky vyčistit jako prevence proti včelím parazitům. Bohužel autorům článků, které jsou obvykle převzaté ze zahraničí, nedochází, že zdroj, ze kterého čerpají, pojednává o komerčně prodávaných včelkách samotářkách (ano, hlavně v zámoří je to ohromný byznys). Tyto samotářky si lidé kupují ve formě kokonů pro opylení zahrady, obvykle se jedná o druh osmia. Všechny tyto včelky mají stejný životní cyklus, a tak nelze proti čištění dutinek v doporučené době po vylétnutí samečků a následně samiček nic namítat.

Řez dutinkamiJENŽE. Na naší zahradě žije v jednom domečku obvykle více druhů samotářek. A každý druh má trochu jiný životní cyklus. Některé zimují ve formě vajíčka, jiné jako larvy a další dokonce i jako vylíhlé dospělé včelky. Některé proto vylétávají časně na jaře, jiné až skoro v létě…

Laik nemá vůbec šanci poznat, jaký druh samotářek mu obývá domek nebo konkrétní dutinku. V takovém případě, pokud by se řídil pokynem k čištění, velmi snadno místo škůdců vyčistí již novou generaci včelek (vajíčka nebo larvy).

Proto každé takové kompletní a pravidelné čištění dutinek může napáchat více škody než užitku. I bez něj ale můžeme alespoň částečně zamezit roztočům a dalším predátorům v napadení dutinek. Je ale nutno si uvědomit, že i predátoři do přírody patří.

Zde pár pravidel:

1) Nebudujeme žádné giga domy pro samotářky s tisíci dutinek. Nic takového se v přírodě také nevyskytuje. Je lepší pořídit raději několik menších domků a rozmístit je po zahradě.

2) Obsah domku chráníme před ptáky mřížkou předsazenou cca 1 cm před přední části dutinek. To jim znemožní vybírání dutinek.

3) Včelky si dutinku před zabydlením samy vyčistí, není potřeba jim v tom pomáhat.

4) Dutinku můžeme sami čistit jen v takovém případě, že je již několik let (min. 18 měsíců) tzv. zavíčkovaná (uzavřená) a nikdo z ní nevylezl (ve víčku není díra). Dutinky lze označit fixou pro evidenci.

Přiznám se bez mučení, že já své domky vůbec nečistím, ani si dutinky nijak neznačím, ale respektuji, že někdo chce mít přírodní děje více pod kontrolou. I při tom všem bychom ale měli přírodě pomáhat, ne škodit. A proto i pro každé čistění dutinek platí staré známé “dvakrát měř, jednou řež“ a já si k tomu dovolím dodat “když si nejsi jistý, tak to nedělej“.

Ještě musím poznamenat, že pokud by po přečtení mého blogu někoho napadlo, že si samotářky koupí v zahraničí, tak to je asi taková pomoc přírodě jako plánovaná stavba vodního kanálu Dunaj – Odra – Labe, tedy nulová až záporná.

Petr Dobrý

 

Úvodní foto: pixabay.com

Více o včelkách samotářkách najdete na vcelkysamotarky.cz

Domečky pro včelky samotářky koupíte na zelenadomacnost.com

Mohlo by vás také zajímat

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.