Kam umístit domek pro včelky samotářky?

3 357

Domky pro včelky samotářky jsou určeny pro tvorbu hnízdních komůrek těch druhů včelek samotářek, které hnízdí v dutých stoncích květin (proto různé dutinky z bambusu, rákosu, papíru atp.), v opuštěných broučích chodbičkách v mrtvém dřevě (proto otvory vyvrtané do dřeva) nebo ve skalách a svazích (proto navrtané cihly a tvárnice).

Existují určité zásady, podle kterých je dobré domek do zahrady nebo na balkon umístit.

Umístění vzhledem ke slunci

Hmyzí domek s odklápěcí střechou, foto: Wildlife World

Domek na pověšení připevněte k jižní, jihovýchodní nebo jihozápadní stěně nebo plotu, včelky se potřebují po ránu zahřát na provozní teplotu, což jim umožní první ranní sluneční paprsky. Stejně tak domek, který si do zahrady postavíte, by měl být ideálně co nejdříve z rána zahříván sluncem. Lokalita by měla být navíc chráněná před severním větrem.

Další možností je pověsit domek přímo na strom.

Jak domek k pověšení, tak hmyzí hotel k postavení by měl být v takové výšce, aby byl v suchu, neměl by být příliš blízko země, aby obsah nevlhnul a neplesnivěl.

Co s domkem přes zimu

Když chcete obsah (hnízdní komůrky) přes zimu co nejvíc ochránit, můžete hotel na období od listopadu do února přemístit do prostoru, kde je chladno, sucho, ale nemrzne tam. Může to být třeba nevytápěná dílna nebo zahradní domek. Před jarem ale nesmíte zapomenout domek zase vrátit na původní místo. Jestli ho neplánujete někam na zimu schovat, zajistěte, aby do něj nepršelo a nesněžilo. Pokud necháte domek pro samotářky venku i přes zimu, můžou se v něm ukrývat i jiní hmyzáci, kteří hledají vhodný prostor pro hibernaci.

Domek nepřevážejte

Pokud by vás náhodou napadlo domek pro samotářky někam převézt, tak to určitě nedělejte. Včelky samotářky jsou často úzce vázány na vegetaci v bezprostřední blízkosti, pokud byste domek převezli na větší vzdálenost, mohlo by se stát, že by nenašly v okolí dost vhodné potravy a zahynuly by.

V případě, že je domek pro včelky samotářky obydlený, na jaře nejspíš uslyšíte, jak se nové včelky budou prokousávat z komůrek ven.

Ochrana před predátory

Domek pro včelky samotářky
Foto: Zelená domácnost

Kolem nás žije spousta ptáků, kteří se živí mimo jiné larvami hmyzu. V přírodě fungují jako pomocníci, protože ze stromů napadených hmyzem vybírají larvy jednu po druhé. V případě domku pro včelky samotářky už není jejich návštěva tak vítaná. Na ochranu před těmito predátory se často dělá na přední stěnu domku zábrana z hustého pletiva (stačí takzvané králičí pletivo), tu můžete nainstalovat i dodatečně, mezi mřížkou a dutinkami nechte mezeru cca 1 cm. Ptáci pak na larvy nedosáhnou.

Domky pro samotářky na balkoně a parapetu

Domek na parapet
Foto: Zelená domácnost

Ani obyvatelé bytů se nemusí ochudit o radost z “chovu“ včelek samotářek. Domky můžete umisťovat od přízemí až třeba do 10. patra, obvykle ale platí, že čím výše domek je, tím déle trvá, než ho nějaká včelka objeví a obsadí. Vyrábějí se modely k umístění přímo na zábradlí nebo parapet. Obsazenost domku závisí především na tom, jestli je v okolí nějaká potrava pro včelky, jestli se tam samotářky občas vyskytují a jak je vysoká okolní vegetace.

Co dalšího včelkám samotářkám nabídnout?

Pítko pro hmyzKaždá včelka má trochu jiné preference, co se týče rostlin. Pestrá květinová louka udělá včelkám samotářkám a dalšímu hmyzu velkou službu, stejně tak záhony s kvetoucími letničkami nebo trvalkami. Samotářky se živí pylem a nektarem a tyto dvě ingredience sbírají taky jako potravu pro svoje potomky.

Včelky potřebují k životu také vodu, ideálně dešťovou. Stačí miska pod květináč, do které vložíte dost kamínků nebo klacíků, aby se v nich hmyz netopil. Šikovný způsob, jak poskytnout hmyzu bezpečně vodu na své zahrádce, je sklenice od okurek postavená na celulózovou utěrku v misce s vodou. Jak budou hmyzáci vodu upíjet, ona se bude ze sklenice stále doplňovat. I do tohoto pítka je dobré položit nějaké kamínky jako záchytné ostrůvky.

 

Více o včelkách samotářkách najdete na samostatném webu nebo v blogovacím seriálu.

Návod na pítko vyrobené z celulózové utěrky, podmisky a sklenice můžete vidět ZDE.

Úvodní foto: Wildlife World

Mohlo by vás také zajímat

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.