Není hřebík jako hřebík aneb Jak správně pověsit budku na strom?

4 263

Nejběžnější umístění ptačí budky je na stromě. Má to svoji logiku, protože ptáci obvykle ve stromě (ve stromové dutině) nebo ve větvích stromu či keře hnízdí. Jenže jak takovou budku přidělat, aby dobře a dlouho sloužila, a strom při tom nepoškodit?

Budka na stroměPokud máte vzrostlý strom s dostatečně silnými větvemi, je lepší budku zavěsit na drát na větev. Kočce nebo kuně se tím znesnadní přístup k budce. Některé typy dřevocementových budek možnost zavěšení ještě kombinují s kónickou střechou, což je pro predátory další překážka. Ale i klasickou dřevěnou budku můžeme při drobné úpravě zavěsit na větev. Z budky je potřeba sundat lištu pro přidělání ke kmeni (pokud ji budka na sobě má) a do střechy pak už stačí jen navrtat drobná očka pro uchycení drátu.

Někteří lidé mají obavu, že ptákům bude případné houpání budky vadit, ale dřevocementové budky se díky své váze nehoupou. Dřevěné sice trochu ano, ale ptákům to vůbec nevadí, však stromy se ve větru také kymácejí.

Zavěšení budka na větev nebo na kmen
Zavěšení budky na větev nebo na kmen, Schwegler

Pokud nám síla větví nebo podmínky na zahradě neumožňují pověšení budky na větev, můžete budku přidělat na kmen stromu. V takovém případě doporučuji použít speciální hřebíky vhodné pro tyto účely. Jsou ze slitiny hliníku, která nerezne (stromu neškodí díra po hřebíku, ale rez), a navíc jsou duté, takže i zapomenutý hřebík při případném kácení stromu pilu nepoškodí. Dírka do kmene, kterou stromu tento hřebík udělá, opravdu neškodí. Však jsou tyto hřebíky certifikované německým institutem pro krajinu a lesnictví. Nezapomínejme ale, že kmen stromu překvapivě rychle sílí, a proto nikdy nezatloukáme hřebík až po hlavičku, ale necháváme mezeru cca 1 cm.

Správně vybraná a pověšená budka umožní za dobu své existence zrození klidně i stovek ptáčat. Proto jich s ohledem na ubývající hnízdí dutiny není nikdy dost. Věšte je na stromy, ale klidně i na stěny domů, okenní parapety nebo balkonová zábradlí. Každá nová náhradní dutina má smysl!

Petr Dobrý

 

Další blogy na ptačí témata si můžete přečíst ZDE.

Více o budkách, přikrmování a ochraně ptáků se dočtete na samostatném webu ochranaptaku.cz.

Úvodní foto: Zelená domácnost

Mohlo by vás také zajímat

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.